Kétszer is szólt a Himnusz

2018.09.23. 20:58

Böczögő Dorina talajon, Kovács Zsófia gerendán nyert a világkupán

Kétszer szólt a magyar Himnusz az Arena Savariában a Swietelsky Hun Challenge Világkupa szerenkénti döntői után: a nőknél gerendán Kovács Zsófia, talajon Böczögő Dorina győzött.

Horváth Erika

Kovács Zsófia két szeren indult a szombathelyi világkupán, felemás korláton nem jutott döntőbe, de gerendán a dobogó tetejére ért

A pénteki kvalifikáció után már csak a legjobban teljesítő nyolc-nyolc tornász maradhatott versenyben a hat férfi, illetve négy női szerenkénti döntőre. Szombaton dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke és Koczka Tibor, a házigazda Szombathely sportért is felelős alpolgármestere nyitotta meg hivatalosan is a nagyszabású nemzetközi rendezvényt. Mindkét döntős napon öt-öt szeren hirdettek eredményt. Szombaton csupán egyetlen magyar versenyzőt szólítottak: Boncsér Krisztiánt, aki a nyolcadik pontszámmal jutott a talajfináléba, ahol szép, 13,700 pontra értékelt gyakorlatával sikerült előbbre lépnie – a negyedik helyen végzett. A győzelmet a szeren vb-ezüstérmes izraeli Dolgopyat szerezte meg a riói olimpia összetett ezüstérmese, az ukrán Verniaiev előtt. Boncsér meg tudta előzni többek között a kétszeres vb-bronzérmes izraeli Shatilovot és a 37 éves, de talajon világ- és Európa-bajnoki arannyal, valamint olimpiai ezüsttel is rendelkező román Dragulescut.

Lólengésben Verniaiev vitte el az első helyet több szerspecialista elől – Berki Krisztián olimpiai bajnokunk éremátadóként működött közre az eredményhirdetésnél. Gyűrűn a japán Nonomura és az egyiptomi Zahran között csak a jobb kiviteli pontszám döntött Nonomura javára. A nőknél a Szombathelyi Sportiskola Európa-bajnoka, Dévai Boglárka kényszerű hiányzását kihasználva az izraeli Ofir Netzer nyerte az ugrást. Persze Bogi nézőként ezen a napon is ott volt az Arena Savariában, és vastapssal köszöntötték, amikor a Vas Megyei Torna Szövetség nevében az elnök Kővári József különdíjat adott át neki. Felemás korláton a szer idei Európa-bajnoka, a svéd Jonna Adlerteg megismételte tavalyi szombathelyi győzelmét, nagy fölénnyel szerezte meg az aranyérmet.

Vasárnap joggal reménykedtünk magyar érmekben is, hiszen talajon Böczögő Dorina, nyújtón Vecsernyés Dávid az első, Kovács Zsófia pedig gerendán a harmadik helyen jutott fináléba.

Kovács Zsófia két szeren indult a szombathelyi világkupán, felemás
korláton nem jutott döntőbe, de gerendán a dobogó tetejére ért

A tavaly összetett Eb-ezüstérmes és ezen a szeren a szombathelyi vk-n második, most hosszadalmas sérülésből visszatért Kovács Zsófiának nagyon jól sikerült a gerendagyakorlata, olyannyira, hogy a 12,750 ponttal az aranyérmet érdemelte ki. A talajversenyben Böczögő Dorina még magabiztosabbnak és elegánsabbnak tűnt, mint a selejtezőben. Ugyan ezúttal is ugyanannyi, 13,100 pontot kapott – ezzel is magabiztosan győzött, és a dobogó legfelső fokán neki szólt a Himnusz.

A férfiaknál az ugrás igen magas színvonalú fináléját a japán Asato Keisuke nyerte meg, míg korláton az ukrán Petro Pakhnjuk diadalmaskodott. A végére maradt a nyújtófinálé, melyben az idén Eb-bronzérmes Vecsernyés Dávid hetedikként tornászott. Látványos gyakorlatával a második helyre került, öt századponttal elmaradva a japán Chiba Kentától és jobb kivitelével megelőzve a ciprusi riválist. A magyar küldöttség így két arany- és egy ezüstéremmel zárta a 2018-as szombathelyi világkupa-versenyt. Amelyet jelenlétével megtisztelt Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.

– Gratulálok a Magyar Torna Szövetségnek, a szervezőknek és a városnak, hogy ilyen magas színvonalon meg tudták rendezni ezt a versenyt, valamint a tornászoknak a remek eredményekhez. Jártam elég tornaversenyen ahhoz, hogy meg tudjam állapítani, ez a világkupa a legmagasabb nemzetközi standardeknek is megfelel. Azért van ez a verseny Szombathelyen, hogy a helyi tornasportot is tudjuk segíteni, bízom abban, hogy ezt a célt is sikerül elérni – nyilatkozta a MOB-elnök.

A világkupaverseny végeredménye. Szerenkénti döntők. Női, ugrás: 1. Ofir Netzer (izraeli) 13,600 pont, 2. Laurie Denommee (kanadai) 13,425, 3. Dominika Ponízilová (cseh) 13,375. Felemás korlát: 1. Jonna Adlerteg (svéd) 13,900, 2. Barborá Mokosová (szlovák) 13,100, 3. Paula Raya (spanyol) 13,000. Gerenda: 1. Kovács Zsófia 12,750, 2. Cintia Rodríguez (spanyol) 12,500, 3. Elisa Hämmerle (osztrák) 12,450. Talaj: 1. Böczögő Dorina 13,100, 2. Cintia Rodríguez (spanyol) 12,800, 3. Barborá Mokosová (szlovák) 12,550.

Férfi, talaj: 1. Artem Dolgopyat (izraeli) 14,700, 2. Oleg Verniaiev (ukrán) 14,050, 3. Joel Plata (spanyol) 13,900, 4. Boncsér Krisztián 13,700. Lólengés: 1. Oleg Verniaiev (ukrán) 14,650, 2. Saso Bertoncelj (szlovén) 14,500, 3. Nonomura Shogo (japán) 13,900. Gyűrű: 1. Nonomura Shogo (japán) 14,400, 2. Ali Zahran (egyiptomi) 14,400, 3. Chiba Kenta (japán) 14,150. Ugrás: 1. Asato Keisuke (japán) 14,900, 2. Le Thanh Tung (vietnámi) 14,750, 3. Oleg Verniaiev (ukrán) 14,625. Korlát: 1. Petro Pakhniuk (ukrán) 14,950, 2. Chiba Kenta (japán) 14,900, 3. Oleg Verniaiev (ukrán) 14,850. Nyújtó: 1. Chiba Kenta (japán) 14,150, 2. Vecsernyés Dávid 14,100, 3. Marios Georgiou (ciprusi) 14,100.

Vecsernyés Dávid nyújtógyakorlata is elkápráztatta a szombathelyi nézőket Fotók: Nagy Jácint

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában