két kalapácsvető, egy ökölvívó

2018.10.01. 21:43

Ifjúsági olimpiára utaznak a vasi sportolók

Szombaton kezdődnek meg Buenos Airesben a 3. nyári ifjúsági olimpiai játékok. A 79 fős magyar sportolói csapatba három Vas megyei fiatal is bekerült.

Horváth Erika

Vas megyéből öten vehetnek részt a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Balról: Németh László edző, Hámori Luca ökölvívó, Lengyák György, az atlétikai csapat vezetője, Rajczi Bianka és Doma Benedek kalapácsvetők

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A harmadik nyári ifjúsági olimpiát mintegy 4 ezer sportoló részvételével rendezik meg Argentína fővárosában október 6. és 18. között. Magyarország a játékokon szereplő 32 sportág közül húszban összesen 79 versenyzőt delegál. A küldöttség nagy része kedden délután kel útra Budapestről Madridon át Buenos Airesbe. Köztük lesznek az atléták is; Vas megyéből a Szombathelyi Dobó SE két kalapácsvetője, Doma Benedek és Rajczi Bianka. Elkísérheti őket egyik edzőjük, Németh László is. A 16 fős magyar atlétacsapat vezetője Lengyák György utánpótlás szakági referens.

Vas megyéből öten vehetnek részt a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Balról: Németh László edző, Hámori Luca ökölvívó, Lengyák György, az atlétikai csapat vezetője, Rajczi Bianka és Doma Benedek kalapácsvetők
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Kalapácsvetésben a fiúknál és a lányoknál is mindössze 16-an kvalifikálhatták magukat a világból; sok jó európai versenyző lévén kontinensünkről tízen-tízen. Doma Benedek az idei győri ifjúsági Európa-bajnokságon elért negyedik helyével vívta ki az indulási jogot, Rajczi Bianka a lányoknál ugyanott 14. lett, ami kvalifikációs szempontból a 11. hely volt a rangsorban. Csak több héttel az Eb után kapta a hírt, hogy mégsem csúszott le az olimpiáról, a svéd versenyző visszalépése miatt ő is utazhat. Az Buenos Aires-i ifjúsági olimpia atlétikai versenyeit – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kérésére – egészen újszerű szabályok szerint rendezik. Az ügyességi és dobószámokban, így a kalapácsvetésben is nem selejtezőn és döntőn keresztül vezet az út a dobogós helyezésekig. A két versenynapon (október 12-én és 15-én) a fiúknál és a lányoknál is mind a 16-16 versenyző négy-négy dobáskísérletet tehet, és a két fordulón elért helyezés átlaga határozza majd meg a végső eredményt.

– A tavalyi EYOF-kudarc után öt helyet előreléptem az Eb-n, egyéni csúccsal értem el a negyedik helyezést, aminek külön örülök. Most sem tűztem ki helyezésbeli célt, csak azt, hogy mindkét versenynapon sikerüljön egyéni csúcsot dobnom

– mondta elutazásuk előtt Doma Benedek, akinek az utóbbi hetekben combhajlítóizom-húzódás hátráltatta a felkészülését. – A sérülés valamilyen szinten befolyásolta a munkát, de erre nem szabad fogni semmit, amit tudok, addig is beleadok. A megnövekedett adrenalinszint és a teljesítésvágyam miatt szerintem képes leszek ott is az egyéni csúcsra.

– Az Eb után hetek múlva derült ki, hogy mégis utazhatok az ifjúsági olimpiára, és több hétig tartott az is, hogy ezt el is higgyem

– mesélte Rajczi Bianka. – Nagyon igyekszem, már kevesebb a rossz a technikámban, de még nem stabilak a dobásaim. Nekem tetszik ez a lebonyolítási forma, valamelyik napon csak összejön egy igazán jó dobás. A győri Eb óta nem tudtam egyéni csúcsot elérni, pedig érzem, hogy tudok 60 méter felett. Talán ott sikerül.

Benedek és Bianka is órási izgalommal várta a nagy utazást. Utóbbi még sohasem versenyzett külföldön, Benedek legtávolabb Németországban. Mindkettejüknek ez lesz az első repülőútjuk – és mindketten Buenos Airesben ünnepelhetik majd 17. születésnapjukat.

– A lebonyolítás módja egy kész helyzet. Felesleges arról beszélni, hogy jó-e vagy sem, alkalmazkodni kell hozzá – mondta a dobóatléták edzőjeként utazó Németh László. – Időben kiutazunk, így az akklimatizálódással nem lehet probléma, az viszont csak a helyszínen derül ki, hogy milyen lehetőségeink lesznek az edzésekre. Benedek a ranglista alapján a hatodik, a tartaléksorból előrelépő Bianka a 15. legjobb eredménnyel rendelkezik. Minden ezeknél jobb helyezés nagyszerű lenne.

Van még egy Vas megyei versenyző, aki Rajczi Biankánál is később tudta meg – csak néhány nappal a szeptember 16-ai eskütétel előtt –, hogy ifjúsági olimpikon lehet: Hámori Luca, a Kőszegi Fitt-Box ÖE 17 éves ökölvívója. Szabadkártyával kapott személyes meghívást, ő lesz az egyetlen magyar bokszoló az olimpián – a –60 kg-os súlycsoportban indul. A 17 éves Luca 2011 óta bokszol, és ha az idei junior-vb nem is sikerült úgy, ahogy szerette volna, a korosztályos Eb-ken már letette a névjegyét, 2016-ban ezüst-, idén bronzérmet szerzett.7

– Az Eb-ről a győztes kvalifikálhatta magát az olimpiára, és az a már háromszoros Európa-bajnok, idén a világbajnokságot is megnyerő angol lány. Először nem is értettem, hogy kerülhettem a képbe. Kiderült, hogy a NOB a budapesti világbajnokságon nyújtott teljesítményem alapján választott engem.

– Luca nagyon jól helytállt az angol Dubois ellen a vb-n, a nyolcaddöntőben az első menet is nagyon szoros volt, a harmadikban pedig közel állt a fordításhoz. Egyre több az önbizalma, ha azt hozza, amit tud, akkor bármelyik ellenfelét, akár még az angolt is legyőzheti – tette hozzá edzője, Varsányi Áron.

– Érmet mindenképpen remélek, fényesebbre is lehet esély, ha az első meccsemen nem az angol lánnyal kerülök össze – vélekedett Hámori Luca, aki október 8-án kel csak útra a szövetségi kapitány Balzsay Károllyal. Az ifjúsági olimpián mindösszesen 28 lány ökölvívó indulhat, négy súlycsoportban heten-heten versenyezhetnek. Október 15-én lesznek a selejtező mérkőzések, 16-án az elődöntők, a zárónapon, 18-án pedig az éremcsaták. HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában