rövidpályás világbajnokság

2018.12.16. 21:30

Hosszú a magyarok és a vb legjobbja is

Véget ért az úszók rövidpályás világbajnoksága Kínában. A magyar úszók közül csak Hosszú Katinka tudott érmet szerezni – ötöt is; négy arannyal és egy ezüsttel zárt.

MTI

Hosszú Katinka a negyedik hangcsoui aranyérmével

Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A vb szombati, utolsó előtti versenynapján Hosszú Katinka 200 m vegyesen állt rajtkőre – és ismét magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt, amelyben egyedüliként úszott 2:04 alatt, 2:03,25 perces eredménnyel szerezte meg negyedik hangcsoui aranyérmét. Hosszú nyolc számban nevezett, végül hatban indult el Kínában, négy arany- és egy ezüstérmet szerzett. Szombati sikerét megelőzően, a keddi nyitónapon 400 m vegyesen, szerdán 200 m pillangón védte meg címét, valamint 100 m háton lett második, pénteken pedig 100 m vegyesen nyert. Pályafutása során 17 rövidpályás világbajnoki aranyéremnél tart.

Hosszú Katinka a negyedik hangcsoui aranyérmével
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Szintén a szombati nap krónikájához tartozik, hogy férfi 400 m vegyesúszásban két magyar is döntőbe jutott. A

fináléban Bernek Péter 4:04,71-dal negyedik, Gyurta Gergely 4:04,74-dal ötödik lett. Kalmár Ákos pedig hét másodperces egyéni csúccsal bejutott az 1500 m gyors vasárnapi döntőjébe. Ahol 14:35,94-dal a hetedik helyet szerezte meg.

Hosszú Katinka bevallotta, hogy nagyon elfáradt a világbajnokság végére, de nagyon boldog, főleg a 200 m vegyesen elért ideje miatt. Hozzátette, új edzőjének, Petrov Árpádnak a reakciói is feldobták a hangulatát. Kijelentette, hogy nem fog pihenni, folytatják a munkát, január elején már edzőtáborban lesz.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) 2,07 millió dollárt osztott szét. Ebből Hosszú Katinka 54 ezer dollárt kap. A győzelmekért egyenként 10 ezer, a második helyért 8 ezer, a 200 m háton szerzett negyedik hely után további 6 ezer a „tarifa”. Hosszú Katinka vehette át a vb legjobb női úszójának járó díjat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában