Diákolimpia

2019.01.28. 20:22

A Derkovits a döntőben – A Zrínyi selejtezőt vívhat még az országos fináléért

A játékos sportverseny, diákolimpia szombathelyi elődöntőjéből a két hazai csapat jutott tovább: a Derkovits az országos döntőbe, a Zrínyi a pótselejtezőre.

Horváth Erika

Fotó: Unger Tamás

Szombaton délelőtt megtelt az egyetemi sportcsarnok nézőtere is, fergeteges szurkolás közepette versenyzett a négy megyéből (Vas, Somogy, Veszprém és Zala) érkező nyolc alsó tagozatos kisdiákokból álló csapat. Előzetesen is nagy küzdelemre volt kilátás, hiszen ebben az elődöntőben találkozott az előző tanév bajnoka, a Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola, a bronzérmes, a nagykanizsai Kőrösi Csoma–Péterfy-iskola és a negyedik helyezett, a Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola csapata is. És csak kettő juthatott tovább – az első helyezett közvetlenül a március 1–2-ai mezőtúri országos döntőbe, a második pedig egy, az öt elődöntő másodikjainak rendezendő pótselejtezőre, ahonnan az első kettő csatlakozhat majd a finálé mezőnyéhez.

Persze a csarnokban lévők többsége arra számított, hogy a két szombathelyi együttes lesz majd a befutó – hiszen ez történt például tavaly is. És a városi-megyei döntőn mutatott felkészültségük, remeklésük is bizakodásra adhatott okot. A versenykiírásban előre megadott – jól begyakorolt – húsz feladatból tízet sorsoltak ki előzetesen. A hazai szurkolóknak nem kellett csalatkozniuk, hiszen a szombathelyiek rögvest az élre álltak. A Zrínyi kezdett jobban, az első hat feladatból ötben is az élen végzett, ekkor még hat ponttal vezetett a négy második és két harmadik helyezést begyűjtő Derkovits előtt, amelyet szorosan követett a Nagykanizsa. Ezután azonban kezdett kissé változni a verseny képe.

A Török Richárd és Balassáné Bogdán Krisztina testnevelők vezette derkósok nagy szárnyalásba kezdtek, a következő három játékot megnyerték, és két pontra megközelítették (64) a Gubián Tamás és Vadász Gábor által irányított zrínyiseket (66) – akik ezekben a feladatokban két második és egy harmadik helyet szereztek. Az utolsó feladat, a bombázó döntött a végső sorrendről a két szombathelyi gárda között. A minibajnokságban a Derkovits második lett, a Zrínyinek viszont ez a játék kevésbé sikerült, a hetedik hely csak két pontot ért. Így a jól finiselő Derkovitsé lett az országos döntőt érő első helyezés, a címvédő Zrínyi pedig másodikként pótselejtezőről harcolhatja ki ugyanezt.

 

– Rengeteget dolgoztunk; mivel a mi tornatermünk nem elég nagy, mentünk az arénába, a Váci-iskolába, a felkészülés során sok segítséget kaptunk mindenhonnan – értékelt Török Richárd, a Derkovits csapatának egyik felkészítője. – Tudtuk, hogy ez nagyon erős elődöntő lesz; nem is mi voltunk a favoritok, de bíztunk a továbbjutásban. Jó, magabiztos versenyzéssel végül megérdemelt győzelmet arattunk. Gratulálunk a zrínyiseknek is a továbbjutáshoz.

– Alapvetően örülünk, hogy megkaptuk a lehetőséget, hogy eljuthassunk megint az országos döntőre, de mindenképpen csalódás a második hely – mondta Vadász Gábor zrínyis testnevelő. – Az utolsó szám mindig lutri, ezért még előtte magabiztos előnyt kell szerezni. Ez most nem történt meg, hiába vezettünk kilenc játékon keresztül, nem sikerült megőrizni az első helyet. Sajnos a csapatunkban morális problémák vannak. Lesújtott minket, hogy akadtak olyan játékosaink, korábbi országos bajnokok, akik nem vállalták a mai szereplést. Bízunk benne, hogy a pótselejtezőre sikerül összeszedni magunkat.

A szombathelyi elődöntő végeredménye: 1. Derkovits 71 pont, 2. Zrínyi 68, 3. Nagykanizsa 64, 4. Balatonalmádi 47, 5. Csopak 36,5, 6. Marcali 28, 7. Kaposvár 24,5, 8. Lenti 21.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában