Kitűnően játszottak a vasiak

2019.03.06. 20:44

A Zrínyi csapata arany-, a Derkovitsé ezüstérmes az országos diákolimpián

A lehető legnagyobb sikert érték el a vasiak a játékos sportverseny diákolimpia országos döntőjében: a szombathelyi Zrínyi iskola csapata hozta haza az arany-, a Derkovits gárdája pedig az ezüstérmet.

Horváth Erika

A Zrínyi iskola alsó tagozatosai ismét diákolimpiai bajnoki címet ünnepelhettek

Fotó: MDSZ

Az nem számít meglepetésnek, hogy a játékos sportverseny diákolimpia országos döntőjében rendre ott vannak a Vas megyeiek – az alsó tagozatosok 31 éve tartó versengése során egyszer, 2005-ben fordult elő, hogy nem jutott a legjobb nyolc közé vasi csapat. Azt is megszokhattuk, hogy remekül szerepelnek a megyénket képviselő együttesek. A 2018/2019-es tanév országos döntőjéig már kilenc aranyat, nyolc ezüstöt és tíz bronzot nyertek a Vas megyeiek (csupán négy fináléban nem volt dobogós helyünk). Olyanra azonban még eddig nem akadt példa, mint amit az elmúlt szombaton Mezőtúron véghezvittek. Egyszerre két vasi csapat is érmes lett, ráadásul a legfényesebb medálokat szerezték meg a nyolccsapatos döntőben: a Szombathelyi Zrínyi Iskola sorozatban harmadszor hódította el a diákolimpiai bajnoki címet, a Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola nebulói pedig négy év után állhattak újra a dobogó második fokára.

A mezőtúri országos döntőre a Derkovits jutott a – Szombathelyen megrendezett – elődöntő győzteseként, a

zrínyiseknek viszont másodikként pótselejtezőt kellett vívniuk. A korábbi, betegségekkel, sérülésekkel tűzdelt hetek után már ott, Budapesten bombaformát mutatott a Gubián Tamás és Vadász Gábor által felkészített együttes, összesen egy pontot veszítve fölényesen utasította maga mögé négy riválisát. A mezőtúri fináléban sem inogtak meg a zrínyisek, gyakorlatilag végig vezetve nyertek. Már az elején hatalmas előnyt szereztek, a tíz kisorsolt feladatból ötben az élen végeztek, háromban másodikok

lettek.

A Zrínyi iskola alsó tagozatosai ismét diákolimpiai bajnoki címet ünnepelhettek
Fotó: MDSZ

– Koncentrált volt a csapat a verseny kezdetétől a végéig. Nagyon büszkék vagyunk a tanítványainkra, mindent megtettek a megérdemelt győzelemért – értékeltek a zrínyiseket felkészítő testnevelő tanárok, Vadász Gábor és Gubián Tamás. – Sorozatban a harmadik országos bajnoki cím megszerzése pedig egyszerűen leírhatatlan érzés. Köszönjük a sok-sok támogatást, szurkolást, gratulációt! És gratulálunk a Derkovits csapatának és felkészítőinek a második helyezéshez.

A Derkovits együttese is igazán kitett magáért, végig ott volt a Zrínyi nyomában, három feladatban volt első, háromban második. Végül 5,5 ponttal szorult csak a második helyre, de a harmadik törökbálintiakat 9,5-dal előzte meg; az utolsó versenyszám előtt még 12,5 pont volt az előnye.

– A felkészülés és a formaidőzítés nagyon jól sikerült, de a gyerekek a döntőben minden képzeletünket túlszárnyalták. Nagyon összeszedetten, fegyelmezetten és hatalmas küzdeni akarással versenyeztek. A két szombathelyi iskola első és második helyezése teljesen nyílt volt, az utolsó feladat, a bombázó döntötte el a végső sorrendet. Abban most jobb volt a Zrínyi – mondta a Derkovits iskola két felkészítője, Török Richárd és Balassáné Bogdán Krisztina. – A csapatot kísérő kollégák, szülők, nagyszülők lelkes szurkolásukkal hazai pályát varázsoltak számunkra, a tavalyi negyedik helyezés után bajnokként ünnepelték az ezüst-

érmes csapatunkat. Jó érzés volt Mezőtúron derkósnak és szombathelyinek lenni!

A Derkovits ezüstös csapata
Fotó: Derkovits iskola

A 2018/2019. tanévi játékos sportverseny diákolimpiára összesen 282 csapat nevezett – óriási fegyvertény a kettős szombathelyi siker.

Végeredmény: 1. Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola (Bozsodi Eszter, Tóth Erik, Varga Áron, Károly Korvin, Németh Dia, Horváth Emma, Németh Nóra, Seper Zsófia, Szabó Lili, Vörös Kornél, Horváth Sámuel, Porpáczy Árpád, Bozsodi Máté, Havasi Dorina, Magadics Milán, Pilling Alexandra, Szabó Dóra, Varga Iván. Felkészítők: Gubián Tamás, Vadász Gábor testnevelők) 67,5 pont, 2. Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola (Fábián Boróka, Kovács Bence, Naisz Ádám, Mészáros Barnabás, Reiber Marcell, Sodics Mátyás, Laczó Lilla, Sodics Tamás, Ruszkai Ákos, Erdélyi Lorenzo, Kiss Gyöngyvér, Balogh Panna, Szabó Boglárka, Matyók Vivien, Horváth Laura, Pataki Erika, Bősze Olívia, Horváth Marcell. Felkészítők: Balassáné Bogdán Krisztina, Török Richárd testnevelők) 62, 3. Bálint Márton iskola, Törökbálint 52,5.

Gubián Tamás (balról) és Vadász Gábor testnevelők sorozatban harmadszor vezették diákolimpiai bajnoki címig zrínyis tanítványaikat
Fotó: MDSZ

A játékos sportverseny diákolimpiák történetében a Derkovits hat aranyat, nyolc ezüstöt és nyolc bronzot gyűjtött. A Zrínyi pedig három aranyat, egy ezüstöt és két bronzot könyvelhetett el. De van egy aranya – még 1992-ből – a Dési iskolának is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában