Szellemi országos aranyak

2019.03.26. 20:16

Diákolimpiai bajnok a körmendi Kölcsey és a répcelaki Móra csapata is

Akárcsak a tavalyi, a mostani tanévben is kettős Vas megyei győzelem született a Dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia országos döntőjében. A középiskolásoknál megvédte címét a körmendi Kölcsey gárdája, az általános iskolások versenyében a répcelaki Móra csapata először lett aranyérmes.

HE

A Kölcsey aranyérmes csapata (balról). Tompa Dominika, Tompa Márk, Kolozsváry Máté, Varga Gréta Janka, dr. Hollerné Mecséri Annamária felkészítő Fotó: VN/dr. Holler Péter

Sorozatban harmadszor adott otthont a szellemi diákolimpia országos döntőjének Tata. A Tatai Olimpiai Központban nyolc V–VI. és nyolc III–IV. korcsoportos csapat adott számot tudásáról. A körmendi országos elődöntőből két-két Vas megyei együttes kvalifikálta magát a legjobbak közé.

Az első, a szombati versenynap a középiskolásoké volt. A címvédő Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium ezúttal sem hagyott kétséget afelől, hogy a legfelkészültebb csapat az országban. Kolozsváry Máté, Tompa Dominika, Tompa Márk és Varga Gréta Janka teljesítményéről mindent elmond, hogy a tíz összetett feladatban megszerezhető 339 pontból 337-et gyűjtöttek – ez 99,4 (!) százalékos mutató. Ugyanez a csapat két éve ezüstéremmel indított, tavaly aranyérmes lett, és most meg is tudta védeni diákolimpiai bajnoki címét. Összességében azonban a Kölcsey gimnázium hat szellemi olimpiai elsőséget számlál már. Dr. Hollerné Mecséri Annamária diákként maga is volt győztes kölcseys csapat tagja. Ebben az évtizedben már ő a sikerek kovácsa, egy korábbi csapata egy bronz után három aranyat szerzett.

A Kölcsey aranyérmes csapata (balról). Tompa Dominika, Tompa Márk, Kolozsváry Máté, Varga Gréta Janka, dr. Hollerné Mecséri Annamária felkészítő Fotó: VN/dr. Holler Péter

– Kimagasló volt a gyerekek tudása – nagyon sokat tanultak erre a versenyre is –, csupán két feladatban veszítettek egy-egy pontot, pedig nagyon nehéz volt a feladatsor – értékelt dr. Hollerné Mecséri Annamária felkészítő tanár. – Nagy fegyvertény, hogy sikerült a címvédés, és annak is örülök, hogy az általános iskolásoknál a körmendi Olcsai tavalyi győzelme után ismét Vas megyei csapaté lett az első hely. A mi csapatunkból idén senki sem végzős, de jövőre hárman is azok lesznek. Kérdés, hogy a felvételi követelmények teljesítése mellett tudják-e vállalni a szellemi vetélkedőre való felkészüléshez a többletterhelést.

 

A V–VI. korcsoportosok versenyében a második a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium lett 320 ponttal, a harmadik pedig a monori József Attila Gimnázium (302). A Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium Horváth Richárd, Pintér Tamás, Szabó Donát, Zelkó István összetételű együttese 249 ponttal a hatodik helyet szerezte meg. A csapat felkészítő tanára Németh Attila.

Vasárnap a III–IV. korcsoportosok versenyében a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola csapata gondoskodott a nagy Vas megyei sikerről. Király Krisztián, Kiss Attila, Linter Dorka és Varga Dániel kvartettje már az első feladat után az élre állt, és végig megtartotta vezető pozícióját. Végül 30 pontos előnnyel, 229 ponttal szerezte meg az aranyérmet az egyaránt 199 pontot gyűjtő pécsi Bártfa utcai és a monori iskola együttese előtt. (itt 289 volt a maximális pontszám).

A répcelaki bajnokok (balról): Szabó Róbert felkészítő, Varga Dániel, Lintner Dorka, Kiss Attila, Király Krisztián Fotó: MDSZ

– A répcelaki csapat sorozatban ötödször jutott be az országos döntőbe, eddig két bronz, egy hatodik és egy hetedik hely volt a termés. A tavaly harmadik négyes szerzett most aranyat, ez az iskolánk első országos diákolimpiai bajnoki címe – összegzett

Szabó Róbert, a répcelakiak felkészítő tanára. – Két év munkája érett be, nagyon örülünk, sokat dolgoztak érte a gyerekek. Hogy lesz-e folytatás? Ebben az összeállításban biztosan nem, hiszen hárman nyolcadikosok.

A korosztály másik vasi döntőse, az Őriszentpéteri Általános iskola csapata – Bodonczi Vince, Fekete Attila, Horváth Ádám, Horváth Balázs, felkészítőjük Sebők Csaba – hatodik lett 162

ponttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában