kalapácsvető-verseny

2019.03.11. 09:06

Halász-ezüst a dobó Ek-n

Halász Bence ezüstérmes lett az U23-as férfiak kalapácsvető-versenyében a szlovákiai dobó Európa-kupán. Gyurátz Réka a felnőtt nők mezőnyében a kilencedik helyen zárt.

Horváth Erika

A reggeli versenyen Halász Bence ezüstérmes lett. Mellette egyik edzője, Németh Zsolt Fotó: Unger Tamás

Szombaton és vasárnap a szlovákiai Somorja adott otthont a dobó Európa-kupának, ahol a négy atlétikai dobószámban népes mezőny mérte fel felkészültségét felnőtt és U23-as korosztályban. A Szombathelyi Dobó SE négy versenyzőt szerepeltethetett volna a magyar válogatottban, ám egy vírusos betegség Hudi Ákost, sőt helyettesét, Rába Dánielt is, valamint Németh Zsanettet elütötte a részvételről. Így csak Halász Bence és Gyurátz Réka állt dobókörbe.

A felnőtt Eb-bronzérmes Halász Bence – még 21 éves lévén és az idei U23-as Eb-re is készülve – az U23-as korosztályban indult. Kalapácsvetésben címvédőként, ám ezúttal akadt egy kemény ellenfele az ukrán Myhaylo Kokhan személyében. A csupán 18 éves tehetség jobban birkózott meg a nem éppen ideális körülményekkel, éppen itt érte el élete legjobbját, 76,68 métert – amellyel meg is nyerte a versenyt. Az első sorozatban még a szombathelyi kalapácsvető vezetett (73,75), de következő két dobása érvénytelen lett, miközben az ukrán közelített a 76-hoz. Az utolsó három dobásából is csak egy került a jegyzőkönyvbe Bencének, 75,41, és ezzel második lett Németh László és Németh Zsolt tanítványa. Halász Bence diszkoszvetésben is elindult, és kellemes meglepetésre 54,92 méteres egyéni csúccsal az ötödik helyet sikerült megszereznie az U23-asok között.

A reggeli versenyen Halász Bence ezüstérmes lett. Mellette egyik
edzője, Németh Zsolt Fotó: Unger Tamás

A felnőtt női kalapácsvetőmezőny 32 főt számlált. A 22 éves Gyurátz Réka a negyedik sorozatban dobta a legnagyobbat (minden résztvevőnek hat kísérlete volt), a 69,30 méter a kilencedik helyet jelentette a nagyon erős mezőnyben.

– Leginkább annak örülünk, hogy legalább Bence és Réka megúszta a betegséget. Elégedettek vagyunk mindkét versenyzőnkkel, mindketten nagyobbat dobtak, mint tavaly ilyenkor, és ez a leglényegesebb. Nem voltak ideálisak a körülmények, Bence versenye reggel 8.45-kor kezdődött, hidegben, erős szélben, ráadásul a dobókör is nagyon fogós volt. Az ukrán fiú és Bence is az élmezőnyben végzett volna a felnőttek között is. Gyurátz Réka is megállta a helyét, ismét közel volt a 70 méterhez – ráadásul a dobó Ek-k történetének legerősebb női kalapácsvető-versenyén. Halász Bencén kívül még három érem jutott a magyaroknak Somorján. Az egy hete súlylökésben fedettpályás Európa-bajnoki bronzérmet szerző Márton Anita 17,85 méterrel ezúttal is bronzot nyert. Férfi gerelyhajításban Rivasz-Tóth Norbert 76,11-dal ezüstérmes lett, akárcsak az U23-as női súlylökésben Veilanda Violetta (15,81).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában