Karrier

2019.03.13. 19:24

Mérföldkőhöz ért Rácz Zsófia – Századik válogatottságát ünnepelte

A Haladás-Viktória FC női NB I-es labdarúgócsapatának támadó középpályása a Ciprus Kupán Mexikó ellen ünnepelte 100. válogatottságát.

Pum András

Ráczot Berkesi Judit elnökségi tag (jobbra) és Markó Edina szövetségi kapitány köszöntötte

Fotó: MLSZ

A 30 éves Rácz Zsófia 2006 és 2012 között futballozott először a Viktóriában – két bajnoki címet és három Magyar Kupa-elsőséget szerzett. Majd a német Lübarsban és Duisburgban, aztán a PSV Eindhovenben légióskodott. Tavaly nyáron tért haza Hollandiából Szombathelyre. Amellett, hogy a vasi zöld-fehérek meghatározó játékosa, a válogatott alapembere: március 4-én Larnacában a Ciprus Kupán Mexikó (3-3) ellen lejátszott mérkőzésen ünnepelte 100. válogatottságát. Első mérkőzését a nemzeti tizenegyben 12 esztendővel ezelőtt, éppen ezen a napon, március 14-én, Szlovákia ellen játszotta.

Ráczot Berkesi Judit elnökségi tag (jobbra) és Markó Edina szövetségi kapitány köszöntötte
Fotó: MLSZ

– Emlékszem a debütálásomra, Vágó Attila szövetségi kapitány irányítása alatt 2007-ben álltam be Szlovákia ellen a 62. percben – mondta Rácz Zsófia. – Azon a találkozón 3-2-re nyertünk, de ennél is emlékezetesebb volt a harmadik összecsapásom, amikor már tétmeccsen, Európa-bajnoki selejtezőn kezdőként végig a pályán voltam Olaszország ellen. Noha 3-0-ra kikaptunk, nagy élmény volt egy ilyen kaliberű együttes ellen futballozni. Azóta több emlékezetes mérkőzést is játszottam, így emlékszem egy franciák elleni idegenbeli összecsapásra, ahol 12 ezer szurkoló előtt, remek hangulatban futballoztunk. Vagy amikor Észak-Írország ellen a 93. percben szerzett tizenegyesgóllal nyertünk – a büntetőt nekem sikerült kiharcolnom. De felejthetetlennek bizonyult a 100. válogatottságom is Mexikó ellen, fordulatos, jó meccset játszottunk. A 100 mérkőzés során a középpálya több posztján is szerepet kaptam, volt egy időszak, amikor jobbszélsőt is játszottam, de az igazi posztom a középpálya tengelyében van. Őszintén szólva korábban nem gondolkodtam azon, hány válogatottságig juthatok, de amikor már 90 felett jártam, akkor persze eszembe jutott, hogy elérhetem akár a százat is. Rengeteg remek játékossal játszottam a válogatottban, közülük is kiemelném Tóth Alexandrát, Tálosi Szabinát, Vágó Fannit, Jakabfi Zsanettet és Fenyvesi Evelint. A jelenlegi válogatottban sok a technikás futballista, nagy élmény velük együtt játszani.

A válogatottsági ranglistát Hummel-Smuczer Angéla vezeti 126 fellépéssel, mögötte Pádár Anita (125) és Vágó Fanni (112) áll. Rácz vajon meddig szeretne eljutni?

– Nem tűztem ki célt, egy biztos: szeretném még gyarapítani válogatott fellépéseim számát – mondta Rácz. – Ugyanúgy azon sem jár az agyam, meddig futballozom még. Ameddig úgy érzem, hogy motivált vagyok és a teljesítményemet sem érheti kritika, addig biztos. Sajnos még sem Európa-bajnokságon, sem világbajnokságon nem szerepeltem – nagyon jó lenne kijutni végre egy világversenyre. Az Eb-selejtezőn nehéz csoportba kerültünk, de úgy érzem, Svédország, Izland és Szlovákia ellen is lehet esélyünk – szeretnénk felborítani a papírformát és az első két hely valamelyikén végezni. Ami a Haladás-Viktóriát illeti, csapatommal érmes helyezésben gondolkodok. Az FTC kimagaslik a mezőnyből, de a többi csapat bármi előfordulhat. Vannak tehát terveim klubcsapatommal és a válogatottal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában