Utánpótlásképzés

2019.05.10. 16:00

A Haladás külföldre távozó fiatal kapusai nyomában – Az átigazolások háttere

Az átigazolások hátteréről menedzser, a nevelőedzők és a Szombathelyi Haladás részéről Tóth Miklós ügyvezető is nyilatkozott a Nemzeti Sport Online-nak.

vaol.hu, nso

Senkó Zsombor az olasz Juventusban folytatja pályafutását Fotó: EM Sports consulting

Ahogy arról korábban beszámoltunk a Haladás három utánpótláskorú kapusa a következő szezontól külföldre teszi át a székhelyét. A 2003-as születésű Senkó Zsombor a Juventushoz, a 2002-es Hegyi Krisztián a West Ham Unitedhez, a 2001-es Kiss Ágoston pedig a német másodosztályú Bielefeldhez került. Kiss Ágoston a fiatal kora ellenére a jótékonyságban is élen jár, Srí Lanka-i terrortámadás bajbajutottain segített.

A Nemzeti Sport Online-nál utánajártak az átigazolások hátterének. Kiss Ágoston menedzserénél, és a Haladás ügyvezető igazgatójánál is érdeklődtek a nagy lehetőség kapujában álló tehetséges hálóőrök távozásának körülményeiről.

- Szombathelyen jól dolgoznak a kapusokkal. Kiss Ágostonnal már az Union Berlinnél is voltunk próbajátékon, ott is megfelelt, de ott a vezetőségben történt egy változás, ami miatt végül nem szerződtették, viszont a Bielefeldnél egyből jelezték, hogy számítanak rá, miután rögtön az első edzésen nagyszerű benyomást tett a szakmai stábra. Fontos kiemelni, hogy nem is az utánpótlással, hanem a felnőttekkel készült, és a Bundesliga 2-ben szereplő felnőttgárda keretéhez fog tartozni. A német másodosztály persze egyből még túl nagy ugrás lenne, így az elején várhatóan a korosztályos együttes meccsein játszhat, de már az is nagyon sokat lendíthet a fejlődésén, hogy az első csapattal edzhet– mondta az NSO-nak a kapus menedzsere, Georgi Attila.

Kiss Ágoston Németországba szerződött
Fotó: nso.hu

A játékosügynök hozzátette, a Haladásnál azért is vannak szerencsés helyzetben a fiatalok, mert a klub nyitott a tárgyalásokra.

- Ha a szülő és a gyerek is a külföldi folytatást választaná, és van konkrét lehetőség, akkor úgy sem lehet senkit visszatartani. És ha sikerül mindegyik fél szempontjából jó megoldást találni, akkor ha később esetleg úgy alakul, szívesebben jönnek vissza hozzánk – mondta a téma kapcsán a Nemzeti Sport Online érdeklődésére Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője, aki a konkrét átigazolásokra is kitért. – Kiss Ágoston ügyében például már eleve úgy egyeztünk meg a Bielefelddel, hogy egy évre kölcsönbe kerül, opcióval, tehát ha a játékos és a klub is elégedett, akkor egy esztendő múlva végleg megszerezhetik. Hegyi Krisztián az Atlético Madridnál és a Manchester Unitednél is járt, mindkét klub szerződtette volna, ő választotta végül a West Hamet. Az angolokkal úgy állapodtunk meg, hogy nem fizetik ki utána a teljes nevelési költségtérítést, ami ilyen esetben egy saját nevelésű futballista után járna, viszont benne maradunk Krisztián játékjogában, és ha bemutatkozik az első csapatban, akkor kapunk egy nagyobb összeget. A harmadik esetben, Senkó Zsombornál pedig a Juventus kifizette a nevelési költségtérítés összegét, amit már át is utalt az olasz klub.

Abból a szempontból is szerencsés volt a helyzet a szombathelyi klubnál, hogy egymást követő korosztályokban védtek a kapusok, így biztosítani tudták számukra a folyamatos játéklehetőséget, ami elengedhetetlen tényezője a fejlődésüknek.

A három tehetséges hálóőrről kapusedzőik is nyilatkoztak. A teljes cikket ide kattintva lehet elolvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában