Birkózás

2019.06.19. 18:57

Európa Játékok Ligeti Dániellel

A Haladás VSE Eb-ezüst és kétszeres -bronzérmes birkózója a szabadfogásúak 125 kg-os súlycsoportjában lép szőnyegre a fehéroroszországi Európa Játékokon.

Horváth Erika

Ligeti Dániel (pirosban) az áprilisi Eb-n a georgiai világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Petriasvili ellen

Fotó: UWW

A felnőtt válogatott birkózók idei fő versenye a szeptemberi, kazahsztáni világbajnokság lesz, ahol már kvótát is lehet szerezni a tokiói olimpiára. Az egész év ennek a jegyében telik – Ligeti Dániel, a Haladás VSE 30. évében járó nehézsúlyú versenyzője számára is. Rengeteg edzésóra van már mögötte, és három nagy nemzetközi verseny is. Márciusban bronzérmes lett a bulgáriai Dan Kolov világranglista-versenyen, az áprilisi, bukaresti Európa-bajnokság már kevésbé jó emlékű, nem sikerült pontszerző helyen zárnia, 11. lett – de kvalifikálta magát a fehéroroszországi Európa Játékokra.

Májusban az olaszországi Sassariban újabb világranglista-versenyen vigasztalódhatott a szombathelyi birkózó, amelyen nagyon közel volt az aranyhoz is. A döntőben szinte végig ő irányította a mérkőzést, az utolsó másodpercekig vezetett, de akkor egy belső gánccsal ledöntötte őt ellenfele, és megfordította a mérkőzést. Ligeti ezüstérmet szerzett, és egy fordulóval a rangsorversenyek zárása előtt a hetedik helyen áll a szabadfogású 125 kilósok világranglistáján. Az első négy helyezett kap kiemelést a világbajnokságon.

Ligeti Dániel (pirosban) az áprilisi Eb-n a georgiai világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Petriasvili ellen
Fotó: UWW

– Másfél másodperccel a vége előtt sikerült leülnöm. Az olaszországi volt az idei legértékesebb eredményem, mégis nagyon rossz emlék. Kellett idő, míg megemésztettem – idézte fel a sassari döntőt Ligeti Dani. – Az, hogy nagy valószínűséggel elbuktam a vb-kiemelést, nem zavar. A párizsi vb-n voltam már kiemelt, de olyan sorsolást kaptam, hogy bár ne lettem volna.

Veréb István tanítványa az elmúlt másfél hetet Ukrajnában, Kijevben edzőtáborozással töltötte egyedüli magyarként. Szerdán jött haza, és már újra csomagolhat, hiszen indul a minszki Európa Játékokra, ahol birkózásban csak a hat-hat olimpiai súlycsoportban rendeznek versenyeket. A szabadfogásúak küzdelmei június 25–27. között lesznek három magyarral. Ligeti Dániel a jövő kedden lép először szőnyegre.

– Az Európa Játékokon nincs rangsorolás, az Eb első 16 helyezettje indulhat, tehát erős lesz a mezőny. Ha nem is olimpiai kvalifikációs lehetőség, azért mégis világverseny, úgy is készültünk rá – folytatta a szombathelyi birkózó. – És egy nagy állomás a vb-hez közeledve. Bennem van a munka, várom is már, hogy felmérjem, hol tartok. Apróbb kellemetlenségek vannak, főleg az Achillesemet érzem, de nem hiszem, hogy ez hátráltatna a szőnyegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában