Dobó SE

2019.07.25. 21:17

EYOF: előkelő vasi helyezések

Várakozáson felül szerepeltek az azerbajdzsáni Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) a Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetői: Katavics Balázs ötödik, Giczi Eszter hatodik lett.

Horváth Erika

Katavics Balázs nagyszerűen helytállt élete első nagy versenyén Giczi Eszter is az elérhető legjobb helyezést szerezte meg

Fotó: Szendi Péter

A bakui EYOF atlétikai versenyein csütörtökön két kalapácsvető-döntőt is rendeztek. Először a fiúkét, majd estébe nyúlóan a lányokét is. Mindkét 12-es finálénak volt magyar résztvevője: a Szombathelyi Dobó SE-ből Katavics Balázs, illetve Giczi Eszter – mindketten Németh László és Németh Zsolt tanítványai.

Balázs az 5 kilós kalapáccsal elért 75,80 méteres egyéni csúcsával a hetedik volt a rajtlistán. Már a selejtezőben is nagyszerűen megállta a helyét, magabiztosan jutott a döntőbe. Ahogy a nála jobb eredménnyel rendelkező hat versenyző közül öten – a cseh fiú kiesett. Meg tudja-e őrizni a papírforma szerinti hatodik helyet – ez volt a fő kérdés a finálé előtt. Nos, még előbbre is tudott lépni. Az első sorozatban 73,26 méterrel iratkozott fel a jegyzőkönyvbe Katavics Balázs, ezzel az ötödik helyet foglalta el.

Másodikra nem sikerült javítania (72,51), de harmadikra igen. 74,16 méterre szállt a kalapácsa, és az őt üldöző görög Ntousakis – akinek amúgy 77,67 méter az egyéni csúcsa – már nem bírta követni. Balázs a következő dobását rontotta, de az ötödikre elért 73,87-os, valamint a hatodik, 72,47-os dobásával egy nagyon szép sorozatot zárt le. És ami a legfontosabb, a 74,16 méterrel ötödik lett élete első nagy nemzetközi versenyén – a 14–18 évesek Európa-játékán úgy, hogy megelőzött nála nagyobb eredménnyel rendelkező versenyzőket, és előtte csak olyanok végeztek, akik méterekkel többet tudnak.

Katavics Balázs nagyszerűen helytállt élete első nagy versenyén
Giczi Eszter is az elérhető legjobb helyezést szerezte meg
Fotó: Szendi Péter

A második EYOF-ján induló Giczi Eszter is hasonlóan jól versenyzett a döntőjében. A 65,53 méteres egyéni legjobbjával csak három versenyzőt előzött meg a rajtlistán a 12-es fináléban. Végül hatan is mögötte végeztek. A 17 éves Eszti 57,78 méteres első dobásával azért tudta az ötödik helyről várni a második sorozatot, mert heten is érvénytelent dobtak. Igaz, másodikra ő is, de harmadikra a 62,90-dal bebiztosította a nyolc közé jutását is.

Ekkorra már kicsit rendeződött a mezőny, és a hatodik helyen állt. Amit meg is tartott (negyedikre érvénytelent, ötödikre 62,37-ot, hatodikra 61,37-ot dobott). Kihozta a maximumot a versenyből, az ötödik francia lány 68,23-dal zárt. Eszti két éve, a győri EYOF-on is hatodik volt, de ennél több mint hat és fél méterrel kisebb eredménnyel. A bakui selejtezőbeli legjobbját (57,70) is több mint két méterrel szárnyalta túl.

Kalapácsvetés, fiú (5 kg): 1. Valentin Andreev (bolgár) 82,72, 2. Merlin Hummel 81,06, 3. Jean-Baptiste Bruxxelle (francia) 78,44, 4. Dawid Pilat (lengyel) 76,90, 5. Katavics Balázs 74,16, 6. Orestis Ntousakis (görög) 73,67. Lány (3 kg): 1. Silja Kosonen (finn) 72,35 – EYOF-rekord, 2. Rachele Mori (olasz) 69,04, 3. Esther Imariagbee (német) 68,98, ... 6. Giczi Eszter 62,90.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában