Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál

2019.07.19. 18:28

Irány a bakui EYOF – Két vasi kalapácsvető és egy kézilabdázó a válogatottban

Vas megyéből két kalapácsvető és egy kézilabdázó került be a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) induló magyar csapatba.

Horváth Erika

A Szombathelyi Dobó SE különítménye (balról): Katavics Balázs, Németh László edző, Giczi Eszter

Fotó: Szendi Péter

Már 26 éves az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, ahol a kontinens tagországainak legjobb 14–18 éves sportolói kétévente összemérhetik tudásukat. Idén már a 15. nyári fesztivál következik – az előzőt 2017-ben Magyarország, Győr rendezhette. Ezúttal a Kaszpi-tenger partján fekvő Baku, Azerbajdzsán több mint kétmillió lakosú fővárosa lesz a házigazda, a vendégek – a sportolók és kísérőik –, mintegy 3600-an Európa 50 tagországából érkeznek. A versenyek szombaton kezdődnek és jövő vasárnapig, július 28-áig tartanak tíz sportágban, 12 helyszínen. A tíz sportágból kilenc – az atlétika, a cselgáncs, a kerékpározás, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a torna, a tenisz és az úszás – mindig szerepel a programban, egyet viszont a rendező ország választhat. Az azeriek nemzeti sportja, a birkózás lesz a tizedik. Összesen 135 számban osztanak érmeket. Magyarország sportolói csapata 88 fős, csak röplabdában nem képviseltetjük magukat, a másik két labdajátékban pedig lányegyüttessel.

Vas megyéből három sportoló és egy edző kelhetett útra a világ legalacsonyabban – 28 méterre a tengerszint alatt – fekvő fővárosába. A Szombathelyi Dobó SE-ből két kalapácsvető, Giczi Eszter és Katavics Balázs – akiket egyik edzőjük, Németh László a helyszínen is támogathat –, valamint az SZKKA kézilabdázója, Pődör Blanka.

Pődör Blanka, az SZKKA 15 éves játékosa a kézilabda-válogatott tagja
Fotó: MOB

A 17 éves Giczi Eszter már két éve, Győrben átesett a tűzkeresztségen, amikor kalapácsvetésben (3 kg-os a szer) 56,35 méterrel hatodik lett az EYOF-on, tavaly pedig – szintén Győrben az U18-as Európa-bajnokságon is indulhatott – az a verseny kevésbé sikerült jól. Katavics Balázs még nem töltötte be a 17-et, neki ez lesz az első nagy nemzetközi versenye. Mindkét fiatal nagyszerűen hangolt az EYOF-ra, hiszen az elmúlt hétvégén a nagyszombati négyes U18-as válogatott viadalról nemcsak számuk aranyérmét, de a verseny legeredményesebb lány-, illetve fiúversenyzőjének járó díjat is hazahozhatták.

– Örülünk, hogy mindketten bekerültek a válogatottba. Sűrű a mezőny a kalapácsvetőknél, a lányoknál és a fiúknál is akad egy-két kiemelkedő eredménnyel rendelkező dobó, de a rangsor 3–8. helyén állók között maximum másfél méter a különbség. Az egyéni csúcsa alapján Esztinek és Balázsnak is van esélye a nyolcas döntőre – ha jó napot fognak ki. Még nagyon fiatalok, kérdés, hogyan hat rájuk a világverseny hangulata – taglalta az esélyeket Németh László.

A Szombathelyi Dobó SE különítménye (balról): Katavics Balázs, Németh László edző, Giczi Eszter
Fotó: Szendi Péter

A lány kalapácsvetők selejtezőjét kedden, a fiúkét szerdán rendezik, a döntők pedig – alig másfél órás különbséggel – 25-én, csütörtökön lesznek.

A kézilabdatornán 2002-2003-ban született fiatalokból álló csapatok indulnak. A magyar együttes tagja Pődör Blanka, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia 15 éves játékosa is, aki az egyesület országos bajnoki bronzérmet szerzett serdülőcsapatának kapitánya, de kulcsembere, egyik leggól-

erősebb játékosa volt az NB II-es bajnokcsapatnak. Sőt, bemutatkozhatott, több mérkőzést játszott az NB I/B-s bajnokcsapatban is. A magyar lányok hétfőn a csehekkel, kedden az azeriekkel, szerdán a svájciakkal játszanak csoportmérkőzést. A keresztjátékot 26-án, pénteken, a helyosztókat 27-én, szombaton rendezik.

A magyar küldöttség pénteken éjszaka különgéppel repült el Bakuba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában