A magyarok célja az 1. ligában maradás

2019.08.07. 19:34

Vasi atléták a csapat-Eb-n

Szerdán kelt útra a magyar atlétaválogatott a norvégiai 1. ligás csapat-Európabajnokságra. Tagja a csapatnak a Dobó SE két kalapácsvetője, Gyurátz Réka és Halász Bence, valamint a Haladás futója, Boda Boldizsár is.

Horváth Erika

Atlétikai csapat-Ebre utazó vasiak. Németh Zsolt, Gyurátz Réka, Boda Boldizsár, Halász Bence

Az atlétikai csapat-Európabajnokságot négy osztályban rendezi az európai szövetség. Magyarország a másodikba tartozik. A 12 legerősebb nemzeti válogatott a Szuperligában a lengyelországi Bydgoszczban találkozik. A magyarok szerdán Norvégia, Sandnes városa felé vették az irányt, ahol augusztus 9. és 11. között 11 ország válogatottja méri össze tudását. A tíz ellenfél: Belgium, Fehéroroszország, Hollandia, Írország, Litvánia, Norvégia, Portugália, Románia, Szlovákia és Törökország. A szövetség illetékesei igyekeztek a legerősebb csapatot összeállítani, hogy esély legyen a bentmaradásra. A csapat-Eb rendszerének átalakítása miatt idén az első helyezett jut fel a Szuperligába, az utolsó öt csapat viszont kiesik a második ligába.

A válogatottba három Vas megyei versenyző került be: kalapácsvetésben a Szombathelyi Dobó SE két kiválósága, Gyurátz Réka és Halász Bence képviseli a magyar színeket, míg a 4x400 méteres férfiváltó tagja lesz Boda Boldizsár, a Haladás VSE futója.

Atlétikai csapat-Ebre utazó vasiak. Németh Zsolt, Gyurátz Réka, Boda Boldizsár, Halász Bence

A kalapácsvetők rajtlistája alapján mindkét dobónknak három-négy komoly ellenfele akadhat. A nők mezőnyében a nemrégiben 72,70 méteres egyéni csúcsot elérő, az idei világranglista 16. helyén tanyázó Gyurátz Rékának két nevesebb ellenfele lesz, az olimpiai hetedik fehérorosz Malyshik nyolcadik a világranglistán (72,70), a korábban vb-bronzot, kétszer Eb-ezüstöt is nyerő, olimpiai ötödik, de már 36 éves szlovák Hrasnová a 20. (72,04). A férfiaknál Halász Bence van a legjobb pozícióban, 78,27-os idei legjobbjával az ötödik, mögötte hatodik a norvég Henriksen (78,25), és a világ első húsz versenyzője között van a török Baltaci (11. 77,50), valamint szlovák olimpiai ötödik Lomnicky (14. 77,15) is.

– Nem a legjobb időpont ez erre a versenyre, hiszen a vb-re készülve már csak szeptember közepéig tudunk keményen edzeni, de megoldjuk –mondta elutazásuk előtt Németh Zsolt mesteredző. – Munkából megyünk, most nincs idő rápihenni a versenyre, de biztos vagyok abban, hogy mindkét versenyzőnk odateszi magát. Réka kisebb deréksérüléssel küszködik. Bence pénteken, Réka szombaton dob, vasárnap már edzünk. Amúgy nem könnyű verseny ez, hiszen maximum négyet dobhatnak a résztvevők, három sorozat után már csak egyet-egyet a legjobb négy helyen álló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában