Kosárlabda

2019.09.30. 18:31

Bajnokok Ligája a Falcóval! – Görög, török, francia, litván, olasz, spanyol és német ellenfél következik

Komoly bravúrt ért el a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: két selejtezőkör után bejutott a kosárlabda Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Tóth Gábor

Perl Zoltán öröme jogos – parádézik a Falco

Fotó: NSO/Török Attila

Mozgalmas, sikerekben gazdag – és talán fárasztó – időszakot tudhat maga mögött a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely. A magyar aranyérmes a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörében a román Oradea együttesén lépett túl. A sárga-feketék Szombathelyen 71-62-re verték a román bajnokot, majd a nagyváradi, hosszabbítással megspékelt visszavágón csak 90-96-ra kaptak ki – így három pont megmaradt az előnyükből, s továbbjutottak.

A 2. selejtezőkörben a lett rekordbajnok Ventspils következett. Szombathelyen ismét csekély előnyt harcolt ki a Falco, „csak” 75-69-re nyert. A lettországi visszavágón azonban felőrölte, kiütötte riválisát a vasi alakulat, majdnem 20 ponttal, 73-55-re győzött. Ezzel második magyar csapatként bejutott a Bajnokok ligája csoportkörébe – a 2016/2017-es szezonban a Szolnok járt ilyen magasságokban, igaz, az Olajnak nem kellett selejteznie.

A Falco a D csoportba került, igazán illusztris társaságba: a görög PAOK BC, a török Besiktas JK, a francia JDA Dijon Basket, a litván Neptunas Klaipeda, az olasz New Basket Brindisi, a spanyol Tecnyconta Zaragoza és a német Telekom Baskets Bonn mellé – a Falcón kívül még a Bonn érkezett a selejtezőből.

– Elégedett vagyok, a miénk volt a jobb csapat – fogalmazott a lettországi visszavágó után a klub hivatalos honlapján a szombathelyiek szlovén sikeredzője, Gasper Okorn. – Kiválóan védekeztünk, változtattunk az első mérkőzéshez képest, sikerült megállítanunk Gulbist és Wash­punt. Támadásban nyugodtan játszottunk, percről percre haladtunk előre, és vártuk, hogy eljöjjön az esélyünk. Megérdemeltük, hogy a negyedik negyedben nagy futást produkálva eldöntsük a továbbjutás kérdését. Rendkívül büszke vagyok a fiúkra, az első napon, amikor az idény kezdetén találkoztunk, már arra készültünk, hogy bejussunk a Bajnokok Ligájába – és ez most megtörtént. Ez az eredmény a magyar kosárlabda szempontjából is nagyon fontos. Az élet azonban nem áll meg, figyelünk a magyar bajnokságra is, és hamarosan kezdjük a csoportküzdelmeket a nemzetközi porondon. Sok kihívás áll előttünk, de igyekszünk élvezni a helyzetet.

Perl Zoltán öröme jogos – parádézik a Falco
Fotó: NSO/Török Attila

– A Falco saját nevelésű játékosaként mindig is az volt a célom, az álmom, hogy a klubbal bajnokságot nyerjek, és rangos nemzetközi kupákban szerepelhessek, 2019 erről szól, aminek nagyon örülök – nyilatkozta az MTI-nek a Falco KC csapatkapitánya, Váradi Benedek. – Óriási eredmény a főtáblára kerülés Szombathelynek és az egész magyar kosárlabdának. Roppant erős csapatokkal találkozunk majd, amelyek a Bajnokok Ligájában nagyobb tapasztalattal rendelkeznek. Tanulni akarunk ezeken a mérkőzéseken, végig jó meccseket játszani és a végsőkig küzdeni.

A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely tervezett menetrendje, október 16., szerda: Dijon–Falco. Október 22., kedd: Falco–PAOK. Október 30., szerda: Zaragoza–Falco. November 6., szerda: Falco–Bonn. November 12., kedd: Besiktas–Falco. November 20., szerda: Brindisi–Falco. December 4., szerda: Falco–Neptunas Klaipeda. December 10., kedd: Falco–Dijon. December 17., kedd: PAOK– Falco. Január 8., szerda: Falco–Zaragoza. Január 15., szerda: Bonn–Falco. Január 21., kedd: Falco–Besiktas. Január 29., szerda: Falco–Brindisi. Február 4., kedd: Neptunas Klaipeda – Falco.

A csoportból az 1–4. helyezett jut tovább, az 5–6. helyezettek a FIBA Európa Kupa küzdelmeiben folytatják a küzdelmet, a 7–8.-ak pedig búcsúznak a nemzetközi porondtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában