Másodszor is bajnok

2019.12.24. 07:00

A nemzetközi versenyek felé fordulhat Lelkes András

Megvédte elsőségét a street liftingt országos bajnokságon az ELTE-Savaria Egyetemi Központ hallgatója, a szombathelyi-püspökmolnári Lelkes András.

Tóth Gábor

Lelkes András a magyar bajnoknak járó serleggel, éremmel

Fotó: BeStrong Kondipark

A street workout saját testsúlyos edzésen alapuló sportág, a szertorna alapjait használják fel a versenyzők, megspékelve hol statikus, hol dinamikus, akrobatikus elemekkel. A street workout két szakágra bontható. A látványos elemeket felvonultató ­freestyle talán az ismertebb. Lelkes András viszont az erőigényesebb, street lifting, vagy power válfaját űzi a sportágnak, ez esetben a versenyzők komoly súlyokkal végzik el az alapgyakorlatokat.

A székesfehérvári street lifting ob-re címvédőként érkezett Lelkes András – aki a BeStrong Kondipark színeiben versenyzett. A +80 kg-os súlycsoportban nevezett, hat riválisa tette teljessé a mezőnyt. A gyakorlatokat minél nehezebb súllyal kellett elvégezni, háromszor próbálkozhattak a versenyzők, a gyakorlatok között csupán két perc pihenőt kaptak.

A vasi sport­ember a húzódzkodást 70, 75, majd 80 kilóval is megcsinálta. A tolódzkodást 100 kg-os súllyal teljesítette. Végül guggolásban 190, 200, majd 205 kilóig jutott. A 395 kg-os összteljesítményével magasan szerezte meg a bajnoki címet – a második helyezett 80 kilóval maradt el tőle.

Lelkes András a magyar bajnoknak járó serleggel, éremmel
Fotó: BeStrong Kondipark

– Amikor bemondtuk a kezdősúlyokat, már akkor látszott, hogy jó esélyem van idén is a bajnoki címre – fogalmazott Lelkes András. – Így is történt, viszonylag simán védtem meg tavalyi aranyérmemet – tolódzkodásnál például a kezdősúlyommal is a legjobbnak bizonyultam. Komoly felkészülés után, remek formában mentem az ob-ra. Egyébként egy ilyen versenyre nem lehet csak úgy beesni az edzőteremből, ez a fajta sport speciális felkészülést igényel. Mivel nem voltam rákényszerítve, így az ob-n nem döntöttem egyéni csúcsokat, egy stabil versenyzés is elég volt a végső diadalhoz.

– Kifejezetten remek szezon van mögöttem, hiszen az év két legfontosabb versenyén jól teljesítettem – folytatta Lelkes András. – Az augusztusi oroszországi világbajnokságról ezüst-, az év végi magyar bajnokságról pedig arany­éremmel tértem haza. A honi porondon a sportág berkein belül már komoly nevet szereztem magamnak, így a jövőben megpróbálok minél több nemzetközi versenyen részt venni – mint a vb-szereplésem is mutatja, fel tudom venni a versenyt a nemzetközi elittel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában