Sportiskolások voltak

2019.12.03. 19:44

Nemzetközi szintű élsportolók meséltek a gyerekeknek Szombathelyen

Sportiskolások voltunk címmel élsportolókkal találkozhattak a 20 esztendős Szombathelyi Sportiskola jelenlegi nebulói. A jubileumi rendezvénysorozat pénteken sportszakmai nappal folytatódik.

Horváth Erika

Az egykori sportiskolások a maiaknak meséltek. Balról: Gyurátz Réka, Halász Bence, Csillag Tünde, Perl Zoltán, Váradi Benedek és Pezenhófer György moderátor

Fotó: Unger Tamás

A Szombathelyi Sportiskolából kikerült legeredményesebb sportolók voltak a vendégei egy kerekasztal-beszélgetés erejéig a Zrínyi Ilona Általános Iskolának, amelyben – köznevelési típusú sportiskola lévén – számos olyan diák tanul, aki a SzoSI-ban sportol.

A zrínyisek érdeklődéssel hallgatták a nagyokat, akik már sok nagy álmukat valóra tudták váltani: Gyurátz Réka és Halász Bence kalapácsvetőt – előbbi ifjúsági világbajnok is volt, utóbbi legutóbb felnőtt vb-bronzérmes –, Csillag Tünde Eb-nyolcadik tornászt, aki ma már edzőként tevékenykedik a sportiskolában (az Európa-bajnok Dévai Boglárka műtéte miatt nem tudott eljönni), valamint a Falco két magyar bajnok, válogatott kosarasát, Váradi Benedeket és Perl Zoltánt – utóbbi egykoron nyolc esztendeig maga is zrínyis diák volt.

A klasszisok meséltek arról a gyerekeknek, hogy ők hogyan, hány évesen kezdték a sportolást, mikor és hol volt az a pont, amikor eldőlt, hogy sok áldozatot hozva magas szinten szeretnék űzni a sportágukat. A rengeteg edzés közepette mindannyiuknak voltak nehéz pillanatai, egy-egy sérülés miatt olyan szakaszok is az életükben, amelyeken nem volt könnyű átevickélni. De nem adták fel, a céljuk mindig ott lebegett a szemük előtt – dolgoznak rendületlenül, és közben imádják, amit csinálnak.

Az egykori sportiskolások a maiaknak meséltek. Balról: Gyurátz Réka, Halász Bence, Csillag Tünde, Perl Zoltán, Váradi Benedek és Pezenhófer György moderátor
Fotó: Unger Tamás

Nem véletlen, hogy a legjobbak közé tudtak emelkedni. Beszéltek az edzőikről, akik a legtöbbet segítették, segítik őket, de a tanárokról is, akik mellettük álltak, ha esetleg kicsit megbillent az egyensúly és az edzőtáborok, versenyek miatt lemaradtak valamiben az iskolában. Apropó, tanulás. Egyetértés volt abban is, hogy muszáj több lábon állni; ha nem jön közbe semmi zavaró tényező és ki is tud teljesedni egy élsportoló pályafutása, egyszer csak majd lezárul. Mindig kell lenni B tervnek, fel kell készülni a civil életre.

A Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. december 6-án, pénteken sportszakmai napot tart a Nagy Lajos Gimnázium dísztermében. Délelőtt 9.40-től négy előadást is meghallgathatnak azok, akik előzetesen regisztrálnak a [email protected] e-mail-­címen.

 

A témák: Regeneráció a sportban (Vass Bence sportedző, étkezési tanácsadó Lente Gábor testnevelő, sport­edző, ügyvezető). Hogyan építs a szenvedélyből karriert, hivatást? (dr. Zopcsák László, az IWI Nemzetközi Fitnesziskola alapítója). Légzéstechnika az élsportban (Csizmadia Zoltán (a Bp. Honvéd SE judo szakosztályának igazgatója).

Atlétika a családban, család az atlétikában – sikerek titka (Zsivoczky-Pandel Attila, a Bp. Honvéd edzője, olimpiai hatodik, vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes tízpróbázó). 12.15-től aztán a helyiek is szóhoz jutnak: Edzők a porondon címmel sikeres edzőkkel (Dancsó Zoltán, Friedmanszkyné Mohácsi Éva, Marosán György, Németh László, Pergel László, Váradiné Szarka Ildikó) beszélget bő egy órát Sütő Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában