Karrier

2020.01.08. 10:14

Halmosi Péter visszavonult

Felhagyott a profi labdarúgással a Szombathelyi Haladás korábbi játékosa, Halmosi Péter. A 35-szörös válogatott játékos ugyan még játszana, de klubja már nem számol vele.

Pum András

Halmosi Péter csalódott, hogy többet nem futballozhat a Rohonci úti stadionban Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Halmosi Péter szerződése tavaly június 30-án lejárt, és a Haladás vezetése nem hoszszabbította meg kontraktusát. Ám a 40. születésnapját tavaly szeptemberben betöltő, 35-szörös válogatott középpályás úgy érezte, tudna még segíteni az NB II-ben szereplő együttesnek – ezért eddig nem jelentette be visszavonulását, hanem várt. Ám mivel a tulajdonosok továbbra sem számolnak vele, Halmosi eldöntötte: felhagy az aktív futballal.

Karrier

Halmosi Péter idehaza a Haladásban és a Debrecenben futballozott, külföldön az osztrák Grazer AKban, az angol második ligás Plymouthban és az első osztályú Hull Cityben szerepelt. A Debrecennel háromszoros bajnok és kétszeres Szuperkupa-győztes. Az NB I-ben 401 meccsen 57 gólt szerzett, Ausztriában 17 bajnokin hármat. Az angol első osztályban 18 bajnoki találkozón szerepelt, míg a második ligában 59 mérkőzésen 12 gólig jutott. Két és fél évnyi angliai légióskodása után 2010 februárjában tért vissza nevelőklubjába, a Haladásba. Pályafutását beárnyékolja, hogy fegyelmi okok miatt három edzőnél – Kuttor Attilánál, Mészöly Gézánál és Horváth Ferencnél – is kikerült a keretből. Halmosi utolsó bajnokiját 2018. november 24-én, Felcsúton a Puskás Akadémia ellen 2-0-ra elveszített meccsen játszotta, majd 2019 februárjában az előbb említett Horváth Ferenc kitette a keretből – tavasszal már külön tréningezett.

Örök szerelem

– Csakúgy mint oly sokan, én is arra vártam, hogy tulajdonosváltás lesz a klubnál – mondta Halmosi Péter. – Márpedig ha így történt volna, és a Homlok Zsolt nevével fémjelzett Haladás VSE többségi tulajdonrészt vásárol, vélhetően lett volna esélyem a viszszatérésre. Ám mivel ez nem következett be, és a jelenlegi vezetők továbbra sem számolnak velem, úgy döntöttem, befejezem a profi futballt. Tisztában vagyok a korommal, de az NB II-ben tudtam volna még segíteni a csapatnak. Igaz, hogy már régen játszottam tétmérkőzést, de nem hagytam el magam, még szeptemberben is rendszeresen futottam, kondiztam. Úgy gondolom, egy kemény alapozással a február 2-i bajnoki rajtra jó állapotba kerültem volna, és ha nem is 90 percet, de egy félidőt vagy amennyit az edzőm szán nekem, lejátszottam volna. De nemcsak a pályán, az öltözőben is össze tudtam volna fogni a csapatot.

- Ami még rosszul esett, hogy korábban az ügyvezető és a többségi tulajdonos sem mondta meg nekem kerek perec, hogy később nem számítanak rám. Ugyan Séllei Árpád még nyáron – akkor még kistulajdonosként – mondta, de úgymond „magasabb szintről” nem szólt senki. Ha én nem járok utána, akkor senki sem közli ezt velem a klub részéről. Egy fejezet tehát lezárult, viszont – csakúgy mint ősszel – tavasszal is kint leszek valamennyi hazai Haladás-meccsen. Én itt vagyok, ha a szakmai hozzáértésemre lesz szüksége a klubnak, számíthat rám.

- Hogy hibáztam-e valamiben? A párom és a szüleim annak idején azt kérték, még maradjak pár évet Angliában, de én a szívemre hallgatva hazajöttem. Ez így utólag már lehet, hogy nem volt jó döntés, korán igazoltam vissza. Viszont abban nem hibáztam, hogy ugyanúgy elmondanám a véleményem a klubról, mint korábban. Másfél-két évvel ezelőtt jeleztem, hogy nem jó irányba haladunk, és sajnos az idő engem igazolt. De a Haladás nekem örök szerelem, teljesen mindegy, hogy szerepel éppen.

Halmosi Péter csalódott, hogy többet nem futballozhat a Rohonci úti stadionban Fotó: Unger Tamás

Sztárok ellen is focizott

Halmosi 2002 és 2013 között 35 alkalommal viselhette a nemzeti mezt. Valódi sztárok ellen is pályára lépett.

– Egy meccset nem tudok kiemelni, úgy érzem, mindent beleadtam a karrierembe, eljutottam egy szintre, büszke vagyok arra, amit elértem – folytatta Halmosi. – Angliában és a válogatottban is klasszisok ellen játszottam, pályára léptem az összes nagy angol klub, az Arsenal, a Manchester United, a Chelsea vagy éppen a Liverpool stadionjában. Tizenegy éven keresztül voltam válogatott kerettag, megannyi emlékezetes meccs részese akár kerettagként, akár a pályán. Nem akarom teljesen abbahagyni a futballt, hiányzik a mozgás, a foci, úgyhogy elképzelhető, hogy alacsonyabb osztályban tovább játszom. Teljesen mindegy, hogy itthon vagy akár Ausztriában, de focizni akarok. Magasabb szinten már nem akarok futballozni, mert amikor hazajöttem Angliából, le is nyilatkoztam, profi szinten csak a Haliban akarok játszani. Ám konkrét lehetőségem egyelőre nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában