Összeállítás

2020.01.27. 17:45

Híres sportolók tragikus balesetei, amik felkavarták az egész világot

Összegyűjtöttünk a 2010-es évekből néhány olyan balesetet, amely miatt népszerű sportemberektől kellett idő előtt elbúcsúznia a világnak.

vaol.hu

Nantes-ban így emlékeztek a hétvégén Salára

Fotó: AFP

Mint ahogy arról beszámoltunk, vasárnap egy helikopterszerencsétlenségben életét vesztette a Los Angeles Lakers korábbi sztárja, Kobe Bryant. Az egész világ gyászolja a kosárlabda egyik legnagyobb alakját, akinek a 13 éves lánya, Gianna sem élte túl a balesetet. A helikopteren a korábbi hírekkel ellentétben kilencen utaztak, de nem volt túlélője a katasztrófának. A legendás NBA-játékos 41 éves volt, négy gyermek édesapja.

Sajnos rengeteg népszerű sportoló hunyt el Kobe Bryant-éhoz hasonlóan tragikus körülmények között. Cikkünkben összegyűjtöttük a 2010-es évek néhány olyan balesetét, melyek miatt népszerű sportemberektől kellett idő előtt elbúcsúznia a világnak. Akiknek még nem kellett volna elmenniük, de az élet közbeszólt. Emléküket örökre megőrizzük.

José Antonio Reyes

Mindössze fél évet kell visszamenni az időben, amikor a népszerű spanyol válogatott labdarúgó, José Antonio Reyes halálhíre sokkolta a világot. Reyes 2019 június elsején Sevillából szülővárosa, Utrera felé tartott csapata edzése után, azonban az autója letért az A-376-os autópályáról, és kigyulladt. A nyomozás során megállapították, hogy a futballista Mercedes típusú gépjárművével haladt az autópályán, amely defektet kapott és megcsúszott, ezt követően pedig egy válaszfalnak ütközött. Az autó felborult, a tank pedig felrobbant – ez okozta a halálát. Reyes 35 éves volt, és korábban olyan klubokban játszott, mint a Sevilla, az Arsenal, a Real Madrid, vagy éppen az Atlético Madrid.

José Antonio Reyes 1983–2019 (Fotó: AFP)

Emiliano Sala

Kobe Bryant tragédiája előtt néhány nappal volt Emiliano Sala halálának első évfordulója. Az argentin labdarúgó a téli átigazolási szezonban a francia Nantes csapatától az akkor még a Premier League-ben szereplő Cardiff City együtteséhez igazolt. A klubváltás rendben lezajlott, Sala repülőgépe pedig 2019. január 21-én elindult Franciaországból Angliába, de nem érkezett meg. A futballistát szállító kisgép a La Manche csatorna felett zuhant le. A hatóságok azonnal elkezdték a keresését, az egész világ lélegzetvisszafojtva várta a történéseket, de ahogy teltek a napok úgy egyre biztosabb volt, hogy Sala nem élte túl a szerencsétlenséget. A keresést fel akarták függeszteni, azonban rengeteg népszerű sportoló és civil fizette ki a további nyomozás komoly költségeit. Végül két és fél hét után, február elején megtalálták és a felszínre emelték a tenger fenekére süllyedt gépet Emiliano Sala, és a pilóta, David Ibbotson holttestével. Sala 28 éves volt, akire azóta is gyertyákkal és transzparensekkel emlékeznek a Nantes szurkolói.

Nantes-ban így emlékeztek Salára
Fotó: AFP

Vichai Srivaddhanaprabha

Kicsit kilóg a sorból következő tragédia, mivel nem sportoló volt az illető, de ugyancsak beárnyékolta az egész futballvilágot halála. Bryant balesetéhez ez áll a legközelebb, ugyanis szintén egy helikopterszerencsétlenségről van szó. 2018. október 28-án az angol élvonalbeli Leicester City tulajdonosának helikoptere néhány másodperccel a felszállás után meghibásodott, majd a King Power stadion mellett lezuhant. A balesetben öten, köztük a Vichai Srivaddhanaprabha vesztette életét. Az akkor 60 éves thaiföldi üzletember a King Power vállaltnak az alapítója és vezérigazgatója, illetve a Leicester City tulajdonosa volt.

A Leicester szurkolói így emlékeztek a klub tulajdonosára

Junior Malanda

Sokkoló hír rázta meg a futballvilágot 2015 januárjában, amikor német lapok arról számoltak be, hogy autóbalesetben elhunyt Junior Malanda a Bundesligában szereplő Wolfsburg 20 éves játékosa. A szemtelenül fiatal belga labdarúgót óriási tehetségnek tartották, de a tragédia miatt már soha nem tudjuk meg, hogy meddig juthatott volna el. A beszámolók szerint egy sportterepjáró hátsó ülésén ült, amely túlságosan gyorsan hajtott. A baleset során az autó állítólag a vizes úton megcsúszott, átrepült a védőkorláton és egy fának ütközött, majd a tetején állt meg. Malanda vélhetően hirtelen előrerepült, amikor az autó a fának ütközött, a helyszínen azonnal életét vesztette. Az autó másik két utasa súlyosan megsérült és kórházba került. A belga U21-es válogatott játékos Dél-Afrikába akart repülni aznap este, hogy részt vegyen a német klub edzőtáborában. Mindössze 20 éves volt.

Junior Malanda (1994–2015)
Fotó: nemzetisport.hu

Jules Bianchi

Összeállításunk utolsó két balesete némileg speciális, mivel nem civil életükben történt a sportolókkal. Mindketten olyan sportágat űztek, ami – a nagyon szigorú óvintézkedéseket, előírásokat betartva – önmagában is veszélyesebb, mint a futball, vagy éppen a kosárlabda. Jules Bianchi Forma-1-es pilóta volt, aki 2014. október 5-én megrendezett Japán Nagydíjon szenvedett szörnyű balesetet. A tehetséges francia versenyző a Marussia csapatának színeiben állt rajthoz a felkelő nap országában, amikor az autója az esőben megcsúszott, és az Adrian Sutil korábban kicsúszott Sauberjét mentő traktornak ütközött. Súlyos fejsérülésekkel szállították kórházba, Japánban életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Miután a helyi kórházban helyreállt a légzése, Nizzába szállították. Kilenc hónappal a szuzukai balesete után a nizzai kórházban 2015. július 17-én életét vesztette. 25 éves volt. Jules Bianchi súlyos balesete és későbbi halála indította el a pilóták fejének védelmét szolgáló glória ötletét.

Jules Bianchi nagy jövő előtt állt
Fotó: nemzetisport.hu

Marco Simoncelli

A Forma-1 mellett a MotoGP-ben is rengeteg biztonsági előírás és óvintézkedés védi a versenyzőket, ám olykor megtörténik a tragédia. 2011. október 23-át írtunk, amikor Marco Simoncelli súlyos balesetet szenvedett a gyorsaságimotoros-világbajnokság Malajziai Nagydíján a királykategória futamán. Az olasz motoros a 11-es kanyarban elcsúszott, és a mögötte haladó Valentino Rossi, illetve Colin Edwards útjába került, akik már nem tudták elkerülni az ütközést, és nekimentek. A két versenyző olyan szerencsétlenül ütközött a földön csúszó Simoncellinek, hogy leesett a sisakja, és eszméletlenül feküdt az aszfaltcsíkon. A baleset után azonnal elvitték a mentők, de az orvosok már hiába küzdöttek az életéért, nem tudtak segíteni rajta. 24 éves volt.

Simoncelli elhunyt a tragikus malajziai balesetben
Fotó: Reuters

Összeállításunkban nem az összes halálesetről számoltunk be. Fontos megjegyezni, hogy olyan tragikus baleseteket kerestünk, ami nem hosszan tartó betegségből, vagy hirtelen szívrohamból adódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában