Helyzetjelentés

2020.03.12. 07:00

Számos sporteseményt halasztanak el, sok meccset zárt kapuk mögött játszanak le Vas megyében is

A koronavírus-járvány terjedése és a kormány járványmegelőző rendelkezése miatt feje tetejére állt a nemzetközi és magyar sportélet is. Számos sporteseményt halasztanak el, sok meccset meghatározatlan ideig zárt kapuk mögött játszanak le.

Horváth Erika

Meghatározatlan ideig ilyen látványt nyújtanak majd az élvonalbeli bajnokik is a termi labdajátékokban

Fotó: Unger Tamás

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdetett meg szerdán a magyar kormány az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt. Az intézkedések része, hogy megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ez a döntés a legtöbb sporteseményt érinti.

A bejelentés után néhány órával több sportági országos szövetség is bejelentéseket tett. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének rendelkezése értelmében 2020. március 12-én éjféltől, azaz csütörtöktől a bajnoki kosárlabda-mérkőzéseket csak zárt kapuk mögött, nézők jelenléte nélkül lehet lejátszani. Szerdán még a csapatok dönthettek – de mind a hat NB I-es férfi bajnokit már zárt kapuk mögött rendezték. A Magyar Röplabda Szövetség úgy határozott, hogy minden MRSZ által szervezett felnőtt- és utánpótlás-mérkőzést lebonyolítanak, de valamennyit nézők nélkül, zárt kapuk mögött. A kézilabdaklubok – köztük a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia – is sorra adnak hírt arról, hogy csapataik zárt kapuk mögött folytatják a pontvadászatot.

Meghatározatlan ideig ilyen látványt nyújtanak majd az élvonalbeli bajnokik is a termi labdajátékokban

A szabadtéri labdarúgó-mérkőzéseknél elvileg 500 fő a limit, de a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) úgy határozott, hogy csütörtöktől minden labdarúgó bajnoki és kupamérkőzést zárt kapuk mögött kell megrendezni – tehát szombaton a Szombathelyen esedékes Haladás–Békéscsaba NB II-es derbit is. Sőt, az MLSZ nagyon szigorú feltételeket szabott még a résztvevőket illetően is. NB I-es mérkőzéseken 45, az NB II-ben 35, minden más meccsen 25 főben maximálják a létszámot sportszervezetenként – játékosostól.

A Magyar Diáksport Szövetség vezetése a kormány szerdai bejelentése után április 15-éig felfüggesztette a diákolimpia versenyrendszerét. Ami annyit jelent, hogy nemcsak országos, hanem a körzeti és a megyei versenyeket sem lehet megrendezni.

Innentől a 2019/2020. tanévi Diákolimpia® Versenykiírás hatályát veszti, az abban szereplő határidők és időpontok nem érvényesek.

Ami a sok fiatalt megmozgató Vas megyei sporteseményeket illeti, elmarad a párbajtőrözők hétvégi, büki Olimpiai Grand Prix-versenye és a szombatra tervezett kőszegi terematlétikai verseny is.

És egy kis nemzetközi ízelítő: február 29-én a juniorok március végi világbajnokságát törölte a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF), most pedig sorra jönnek a hírek a felnőtt kontinensviadalok halasztásáról.

Az Ázsia- és Afrika-bajnokság után az Európa-bajnokság halasztásáról is döntöttek. Utóbbi – amelyre a Haladás VSE három női súlyemelőjét, Boros Viktóriát, Polgár Mirjamot és Gyürüs Barbarát is benevezte a Magyar Súlyemelő Szövetség – új időpontjául július 13–21-ét jelölték meg, a helyszín marad Moszkva.

– Annak örülünk, hogy nem véglegesen marad el az Eb, hanem adtak egy új időpontot. Már a felkészülés végén jártunk, de most újra kell tervezni mindent, a mostani jó formát nem lehet addig kitolni – mondta a Haladás VSE vezetőedzője, szakosztály-vezetője, Márkus Erzsébet. – A lányokat már el is küldtem egy kis pihenőre, aztán majd újrakezdjük a felkészülést. Főként Boros Viki számára nem lesz egyszerű, hiszen a júniusi hazaérkezésünk után másnap lesz esedékes a szóbeli érettségi vizsgája.

Az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) a portugál egészségügyi hatóságok tanácsára arról döntött, hogy elhalasztja a jövő hét végére (március 21-22.) kiírt leirai dobó Európa Kupát – ezen a Szombathelyi Dobó SE öt kalapácsvetője, Halász Bence, Pars Krisztián, Rába Dániel, Gyurátz Réka és Németh Zsanett, valamint két edzője, Németh László és Németh Zsolt vett volna részt.

– Az EEA végrehajtó bizottsága március 24-ei, lausanne-i kongresszusán tárgyal arról, hogy mikor tudja beilleszteni a programba ezt a versenyt, ami pontszerzési lehetőség azoknak, akiknek még nincs olimpiai kvótájuk – mondta Németh Zsolt mesteredző. – A felkészülésünkön annyiban módosítunk, hogy EK helyett saját versenyt rendezünk, ahol igazolhatják a formájukat az atlétáink. Március 29-én indultunk volna egy újabb dél-afrikai edzőtáborba. Valószínűleg itthon maradunk, nem akarjuk kísérteni az ördögöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában