Sorozat

2020.05.08. 11:00

Soproni sikerek – Mészöly Géza eredményesen dolgozott a Haladásnál

A Haladás labdarúgócsapatának korábbi edzői közül most Mészöly Géza időszakát idézzük fel – aki először megmentette a zöld-fehéreket a kieséstől, majd kis híján a dobogóig vezette.

Pum András

Mészöly Gézának volt oka a tapsra, a hűség városában is jól szerepelt együttesével

Fotó: VN-archív

A 2014/15-ös bajnokságban négy edző is ült a Haladás kispadján. A szezont Szentes Lázárral kezdték a zöld-fehérek, őt a jelenleg Mezőkövesden eredményesen dolgozó Kuttor Attila követte. Utóbbinak két meccs jutott, Pápán 2-2-re végzett a Haladás, majd a kiesés elleni küzdelemben a nagy rivális – Artner Tamás vezette – Dunaújváros 4-1-re nyert Szombathelyen. Négy forduló volt hátra, a Haladás a kiesést jelentő 15. helyre csúszott vissza.

A vezetők húztak egy merészet, 2015 tavaszán Mészöly Gézában látták azt a szakembert, aki a hátralévő rövid időben az NB I-ben tarthatja a gárdát. Mészöly elsősorban mentálisan rázta fel a csapatot. Győrött szoros meccsen, de 3-2-re kikaptak a szombathelyiek, de aztán 3-1-re legyőzték a Nyíregyházát és előreugrottak a már bent maradást jelentő 14. pozícióba. Habár az utolsó előtti körben a Budapesten az MTK 2-0-ra verte a zöld-fehéreket, a zárófordulóban a vasiak Martínez, Radó és a korábbi Lazio-legenda, Rocchi – góljaival 3-0-ra legyőzték a Puskás Akadémiát, így három pont előnnyel bent maradtak az NB I-ben. Mészölyt három évre szerződtették a tulajdonosok.

Mészöly Gézának volt oka a tapsra, a hűség városában is jól szerepelt együttesével
Fotó: VN-archív

A 2015/16-os bajnokságot még a Rohonci úton kezdte a csapat, az őszi szezon végén a hetedik helyen telelt. Tavasszal a szombathelyi stadion építése miatt Sopronba tette át székhelyét a gárda. A bajnokság közepén hullámvölgybe kerültek a zöld-fehérek, de a hajrára kiegyenesedett a Mészöly-legénység. Hét fordulón át veretlenek maradtak a zöld-fehérek. Az utolsó, az FTC elleni meccsükön a győzelem bronzérmet ért volna. A Fradi nyert 1-0-ra, a Haladás az ötödik helyen végzett – de mindenki Mészölyt és csapatát ünnepelte.

A következő, a 2016/17-es bajnokságban is a mezőny első felében tanyázott a vasi együttes. Sokan máig nem felejtik az FTC elleni, soproni 2-0-s parádét, az első félidőben három kapufát lőtt a vasi együttes és simán kiüthette volna a fővárosiakat. A szezont a hatodik helyen zárta a Haladás. A 2017/18-as bajnokságban hét forduló jutott Mészölynek – aki még augusztusban fegyelmi okok miatt kitette a keretből Halmosi Pétert.

A Puskás Akadémia elleni 5-1-es hazai zakó után a 10. helyen álló csapat vezetése közös megegyezéssel szerződést bontott a vezetőedzővel. Mészöly Géza összességében sikeresen dolgozott, csapatának akadtak kimondottan látványos meccsei, és ne felejtsük: a kiváló játékosokból álló együttesnek nem volt valódi hazai pályája. Annak ellenére sem, hogy sokan elkísérték Sopronba. Mire lett volna képes még a Haladás, ha több ezer szurkolója előtt az új szombathelyi stadionban játszhatta volna a meccseit?

Mészöly szombathelyi szerepvállalása után az NB II-es Győrnél vállalt munkát, ám menesztették. Azóta a Mészöly Focisulit irányítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában