Venczel Józseffel beszélgettünk

2020.05.26. 17:30

Világjáró vasi gyúró, akinek világsztárok is megfordultak a kezei között

Munkájának, szakértelmének köszönhetően szinte bejárta az egész világot az ismert szombathelyi masszőr, Venczel József.

Tóth Gábor

Venczel József relikviái között – a napokban visszavonult Korcsmár Zsolt mezével

Fotó: Unger Tamás

– Hosszú, több mint 25 éves masszőri pályafutás áll már mögöttem, a munkámnak köszönhetően sokfelé jártam a világban – árulta el a 61 éves Venczel József.

– Háromszor vettem részt a magyar válogatottal a nem olimpiai sportágak világjátékán Tajvanon, Kolumbiában és Lengyelországban. A magyar strandröplabda-válogatottal Törökországban, Norvégiában, Dániában és Oroszországban is jártam. Dolgoztam korábban női és a férfi utánpótláskorú labdarúgó-válogatottak mellett is. Segítettem az NB I-es Győr és Sopron futballcsapatát. Évek óta ott vagyok az NB I-es profi labdarúgó-játékvezetők edzőtáborában – idén Törökországban készültünk fel a tavaszi szezonra.

- De például részt vehettem Londonban az arab kupadöntőn. Az egyik arab csapat ugyanis a mérkőzés előtt Ausztriában edzőtáborozott, a gyúrójuk nem kapott beutazási engedélyt, a klub az MLSZ-től kért segítséget, engem ajánlottak. Így került a kezeim közé a korábbi legendás kolumbiai kapus, az akkor kapusedzőként dolgozó Higuita, a Katarban levezető Barcelona-legenda Xavi vagy éppen a honfitársát meglátogató, akkor a Chelsea gárdájában futballozó kolumbiai klasszis, Falcao.

Venczel József relikviái között – a napokban visszavonult Korcsmár Zsolt mezével
Fotó: Unger Tamás

Örömmel segítem a helyi sportolókat, a széles vendégkörömből most hirtelen Guzmics Richárd, Gyurátz Réka, Govens Darrin, Kálmán László vagy éppen Váradi Benedek neve jut az eszembe. Nagy megtiszteltetés volt számomra, amikor a tavalyi Sportkarácsonyon Koczka Tibor alpolgármestertől, az idei karácsonyi ünnepségen pedig dr. Nemény András polgármestertől átvehettem a város elismerését.

– A legnagyobb, legfurcsább élmény talán 2018 szeptemberében ért, amikor a 3. alkalommal kiírt Nomád Világjátékoknak adott otthon

Kirgizisztán – árulta el Venczel József. – Az eseményt a közép-ázsiai régió „házi olimpiájának” is nevezik, ahová kirgiz, kazah, azeri, üzbég, türkmén és tádzsik résztvevők mellett Oroszország egyes régióiból, valamint Mongóliából, Törökországból és Afganisztánból is érkeztek sportolók. Olyan érdekes versenyszámok szerepeltek a programban, mint a solymászást és nyilazást ötvöző salburun, az Er Enish néven ismert lóháton való birkózás, valamint a kecske teteméért vívott lovas verekedősport, a kok-boru. A Nomád Világjátékokon még soha nem vettem részt, örömmel vállaltam ezt az érdekesnek, izgalmasnak ígérkező feladatot, a magyar válogatott egyik masszőreként utaztam.

– Január elején pedig egy kisebb, bensőséges ünnepségre kaptam meghívót a Magyar Labdarúgó-szövetségtől – mondta Venczel József – Ugyanis a tíz éve, a 2009-es egyiptomi U20-as világbajnokságon bronzérmet szerzett a korosztályos magyar labdarúgó-válogatott tagjai, edzői, vezetői gyűltek össze a jubileum kapcsán egy kis nosztalgiázásra. Jólesett a meghívás, örömmel vettem részt az ünnepségen. A játékosok egy részével a mai napig tartom a kapcsolatot, jó volt ismét személyesen találkozni a fiúkkal.

– Ugyanakkor a jelenlegi egészségügyi helyzetben mindenkinek azt tanácsolom, hogy most ne utazzon, maradjon otthon, várjuk ki, amíg ismét normalizálódik a helyzet – zárta szavait Venczel József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában