Kosárlabda

2020.06.13. 11:30

A Körmend új edzője a fiatalok csapatba építésén is dolgozik – Ziga Mravljakkal beszélgettünk

A 33 éves Ziga Mravljak lett az Egis Körmend kosárcsapatának vezetőedzője. A szlovén szakember komoly feladatot kapott, elsősorban a fiatal játékosok csapatba építésén kell dolgoznia a 2020/21-es idényben.

Tóth Judit

Az immár vezetőedző Ziga Mravljak

Fotó: Szendi Péter

A következő három hétben már Körmenden tartózkodik, és csak a hétvégékre utazik haza Szlovéniába Ziga Mravljak, az Egis Körmend új vezetőedzője. A piros-feketék edzői stábja az U20-as csapat tagjainak tart egyéni és kiscsoportos edzéseket, de alkalomszerűen azok a felnőtt játékosok is beszállnak a munkába, akiknek élő szerződése van a Körmenddel.

– Nem hagyjuk pihenni a srácokat, ez a hónap még a munkáról szól. Nemcsak a fiataljaink dolgoznak, hanem a tapasztalt játékosok – így Tóth Norbi és Ferencz Csaba – is bejárnak a csarnokba mozogni. Emellett pár olyan fiatal is van a látókörünkben, akiket folyamatosan figyelünk és tesztelünk. Elképzelhető, hogy újabb ifjú tehetségekkel bővül a csapat. Július a pihenésről szól majd, aztán a tervek szerint augusztus 5–10. között kezdünk el készülni a szezonra. Várhatóan a külföldi játékosok is megérkeznek majd augusztus közepére, úgyhogy nagyjából akkorra lesz teljes a keretünk. Bár azt hozzáteszem, hogy semmi sem biztos, még a bajnoki nyitány sem, ezért ezek az időpontok akár el is tolódhatnak.

Az immár vezetőedző Ziga Mravljak
Fotó: Szendi Péter

Ziga Mravljak a fiatal edzők közé tartozik, de véleménye szerint egyáltalán nem okoz gondot, hogy van olyan játékosa, aki idősebb nála.

–A korom nem jelent semmit, számomra az sokkal fontosabb, hogy tiszteljük egymást, és meglegyen köztünk a bizalom. Összességében fiatal játékosaim lesznek, akik számára meghatározóak az előttünk álló évek, hiszen pályafutásuk sorsa is múlhat ezen. Nem titkolom, én a kemény munkában hiszek, ezt a játékosaim is tudják rólam. A fiatalok közül senkinek sincs biztos helye a csapatban, meg kell küzdeni a helyekért. Persze vannak elképzeléseim, hogy kik jöhetnek szóba a felnőtt keretet illetően, de neveket egyelőre nem akarok mondani.

A szlovén edző azt is elmondta, a légiósok kiválasztásánál fontos szempont, hogy olyan játékost igazoljanak, aki munkás és nem riad vissza a kemény edzésektől. Egy igazolást már bejelentett a klub: Jagan Mosely személyében egy amerikai kombó hátvéd írt alá a csapathoz, aki kitűnő adottságú játékos, és a Georgetown Egyetemről érkezik a Rába partjára.

– Külföldi játékost egyes, négyes és ötös posztra szeretnénk igazolni. Folyamatosan figyeljük a piacot, keressük a megfelelő kosarasokat. A tavalyi keretből szerettünk volna megtartani több légióst, Travis Taylor még itt is van. Dolgozunk a csapatépítésen, de a helyzetünk nem könnyű, hiszen megváltoztak a körülmények. Egy másodedző biztosan jön még a csapathoz, aki valószínűleg szintén külföldi lesz, de nem kapkodunk ezzel a dologgal sem, hiszen van még időnk. Próbáljuk kiválasztani azt, aki az elképzeléseinknek legjobban megfelel.

Ziga Mravljak hozzátette, hogy az utánpótlásprogramot Patai Benjamin vezeti, segítője Németh Levente lesz. A szakmai stáb keresi azokat a tornákat, amelyeken a fiatalok meg tudnak mutatkozni. Tervezik, hogy elindulnak az Alpok Adria Kupán, amely tapasztalatszerzésre kiváló, és az elmúlt idényben is sokat lendített az U20-as csapaton. A felnőttegyüttesnek van indulási joga a FIBA Europe Cupban, ezzel szeretnének élni, de még vannak bizonytalan tényezők, így az anyagi kondíciók, vagy éppenséggel a nemzetközi torna indulásának időpontja.

Ziga Mrajvlajk családos ember, párja, Amela és 16 hónapos kislánya, Zaria a Körmendnél kétszer nagyobb szlovén városban, Velenjében él. Az még a jövő zenéje, hogy a szezon elindulása után Körmendre költözik-e a család, de annyi bizonyos, hogy komoly munka vár a piros-feketék szlovén edzőjére. De – mint mondja –, nem az a feladós és megfutamodós típus, a kosárlabdában az elvégzett munkában, az elkötelezettségben, a lojalitásban hisz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában