A történet 1976-ban kezdődött

2020.06.15. 17:30

Legendás alakulattá nőtte ki magát a Falco KLE kispályás labdarúgócsapata

Nagyszerű játékosokat tudott a soraiban, emlékezetes győzelmeket aratott az elmúlt 44 évben a Falco KLE legendás kispályás labdarúgócsapata.

Tóth Gábor

Egy darab Falco-történelem. Balról id. Jáger Sándor, Nagy Ferenc, Jáger László, Kecskés György, Sümeghy József, Vidóczi József, Táncsics Péter és Táncsics András

Fotó: Unger Tamás

A városi kispályás labdarúgó-bajnokság a 60-as évek végén indult el Szombathelyen. A Falco 1976-ban csatlakozott a pontvadászathoz – kezdetben Nárai László majd Kovács János irányította a csapatot. A gárda rögtön megnyerte a III. osztály küzdelmeit, két év múlva már az I. osztályban szerepelt. Akkoriban többek között Csitkovics Géza, Horváth István, Nagy József, Szabó Zoltán, Kecskés György, Vaidlinger János és Pátkai István viselte a Falco mezét.

A falcósok ma is elérzékenyülve emlegetik a nemes ellenfélnek számító Volán, az Orvos SC, vagy éppen a Vasber, a Lépték elleni meccseket. Az évek múltak, a Falco megélt több generációváltást – de a mai napig működik. Sümeghy József, Nagy Ferenc, Horváth Endre. Móricz Lajos alkotta a következő csapat gerincét. Majd Jáger Sándor, Jáger László, Táncsics András, Hegedüs Péter, Görög István, Kovács Zsolt, Topor Antal, Sákovics Péter, Schaffer István, Vidóczi József, Koncz György, Kovács Jenő és ifj. Szarka Zoltán csatlakozott a gárdához.

Egy darab Falco-történelem. Balról id. Jáger Sándor, Nagy Ferenc, Jáger László, Kecskés György, Sümeghy József, Vidóczi József, Táncsics Péter és Táncsics András
Fotó: Unger Tamás

Végül pedig Táncsics Péter, Huszár Balázs, ifj. Jáger Sándor, ifj. Kecskés György, Lengyel Miklós, Horváth Levente és Pálmay Tamás – a teljesség igénye nélkül. A Falco hamar a mezőny fölé nőtt, sorra gyűjtötte be a bajnoki címeket. A gólkirály szinte mindig falcós volt – ma is emlegetik például Jáger Sándor teljesítményét, aki 105 gólt rúgva érdemelte ki a gólkirályi trófeát. Aztán a csapat elkezdte járni az országot, Hévízen, Tapolcán, Keszthelyen, Ajkán, Sopronban, Zalaegerszegen, Pécsen, Kecskeméten, Kaposváron is megismerték a Falco nevét – bármerre is járt a csapat, rendre a bajnoki címért küzdött.

Balatonföldváron egy tíznapos NDK-s túra volt a fődíj – természetesen nyert a Falco. A németországi kirándulás is bizonyára jól sikerült, mert rákérdezve az élményekre rendre diszkrét mosollyal válaszolnak az egykori futballisták. Pécsen a dunántúli városok bajnokcsapatainak tornáját nyerte meg a Falco, hazafelé pedig megállt a társaság Nagykanizsán, és ha már arra járt, azt a tornát is megnyerte. Egy veszprémi tornagyőzelem Topor Antal esete miatt feledhetetlen, aki rosszul lett, mentőt kellett hozzá hívni – ám a kórházból visszatérve a döntőben természetesen játékra jelentkezett. És a nemzetközi porondon, a környező országokban is sikeres volt a csapat.

Mindezekre az utazásokra azért volt lehetőség, mert az együttest a Falco Fakombinát támogatta, így az anyagi háttér rendezett volt – és akadtak különböző támogatók is. Rang volt, és a mai napig kiváltság a csapatban szerepelni. Volt sabariás, haladásos, tanárképzős játékosok öltöztek Falco-szerelésbe. Több NB I-es futballista is erősítette a gárdát. A közelmúltból talán Elekes Attila, Jagodics Zoltán, Tóth Péter, Sipos Norbert, Kaj András, Molnár Balázs, Czigány Csaba, Kenesei Krisztián nevét lehet említeni. Nehéz bekerülni a csapatba, de akit befogad a társaság, az örökre ott ragad. Családi kötelékek épültek ki, ifj. Kecskés György vagy ifj. Jáger Sándor ugyanolyan fontos játékosa volt a csapatnak, mint korábban édesapjuk.

A Szilveszter Kupák történetében több mint húsz győzelmével a Falco a csúcstartó. Nagy rivális volt a Vasber vagy a Lépték – az előbbivel játszott 5-5-ös, az utóbbival vívott 2-2-es döntetlent ma is emlegetik a falcósok. A Pannónia elleni összecsapások is emlékezetesre sikeredtek. De volt olyan döntő is, amit a Falco I. és II. csapata vívott.

Az ellenfelek máig kettőzött erővel készülnek a Falco elleni összecsapásokra – mindenki a Falcót akarja legyőzni.

A Fakombinát támogatása egyre csökkent, majd elmaradt. 2010-től 2014-ig Falco-Admirál Casino néven szerepelt a csapat az első osztályban, majd megszűnt. A Falco nevet az 1993-tól működő öregfiúkcsapat viszi tovább. Sőt, elképzelhető, hogy hamarosan a veteránok között is rajthoz áll a Falco. 2016-ban elhunyt a Falco-közösség lelke, szíve, Kovács János – azóta Táncsics Péter a csapatvezető. Aki elmondta: Jani bácsi már betegen csak annyit kért tőle, hogy a Falco névre vigyázzanak – ehhez tartja is magát a társaság.

– Szeretnék köszönetet mondani minden játékosnak, aki pályára lépett a Falcóban az elmúlt évtizedekben. Hosszú utat tettünk meg közösen – mondta Táncsics Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában