Fináléban a Körmend, a Falco KC

2020.06.19. 14:00

A nagy finálé idén elmarad – Szombaton kezdődött volna a kosárlabda NB I döntője

A héten kezdődött volna az NB I-es férfi kosárlabda-bajnokság döntője – tavaly Falco–Körmend finálét rendeztek, amire az idén is jó esély volt.

Tóth Gábor

Ők alkották a Körmend bajnokcsapatát az 1995/1996-os szezonban

Fotó: VN-archív

Normál esetben ez idő tájt kosárlabdalázban égne Vas megye. Ha a koronavírus-járvány miatt nem kellett volna – eredményhirdetés nélkül – az alapszakasz 21. fordulója után félbeszakítani a bajnokságot, már a rájátszás finisében tartanánk. Az idén június 20-án, 23-án, 26-án, 29-én és július 1-én léptek volna pályára a finalisták (már ha öt mérkőzésig húzódott volna el a csata).

A címvédő Falco a tabella élén állt, a megyei rivális Körmend pedig második volt a rangsorban, amikor félbeszakadt az idény. Tavaly Falco–Körmend döntőt rendeztek (3-0-ra nyert a szombathelyi gárda), és idén is jó esély volt a vasi fináléra. Az idei éremcsaták nélkül azonban most csak nosztalgiázni tudunk.

A Körmend története során tíz alkalommal szerepelhetett a bajnoki döntőben, a három arany mellett hétszer be kellett érnie az ezüstéremmel – legutóbbi három fináléját (2007, 2008, 2019) elbukta. A Falco hatszor járta meg a döntőt, két arany-, négy ezüst a mérlege.

A Körmend 1987-ban jutott be először a fináléba, mindjárt meg is verte a kor sztárcsapatát, az előtte sorozatban tízszer (!) diadalmaskodó Bp. Honvéd gárdáját. 1990-ban új­ra az arany­éremért küzdött a piros-fekete gárda, de akkor a ZTE jobbnak bizonyult. 1992-ben ismét az ősi rivális zalai gárda állta útját a piros-fekete alakulatnak. 1996-ban viszont második bajnok címét ünnepelhette a Körmend, az áldozat ismét a Honvéd volt.

Ők alkották a Körmend bajnokcsapatát az 1995/1996-os szezonban
Fotó: VN-archív

Rá egy évre megismétlődött a döntő párosítása, de 1997-ben a Honvéd visszavágott. 1999-ben a Falco lepte meg azzal a mezőnyt, hogy döntőbe verekedte magát, az Albacomp azonban jobbnak bizonyult. 2002-ben ismét a Körmend képviselte a vasi színeket a fináléban, de alulmaradt a Paks ellenében. A következő szezonban aztán vigasztalódtak a Rába-parti druk­kerek, ugyanis csapatuk be­gyűjtötte harmadik bajnoki címét, a döntőben a Kaposvár kapitulált. 2007-ban ismét elju­tott a fináléig a Körmend, ám fejet kellett hajtani a Szolnok előtt.

A Falco 2008-ban szerezte meg első bajnoki címét, ráadásul a döntőben éppen a megyei rivális Körmendet múlta felül. 2012-ben ismét a szombathelyiek részvételével rendezték a döntőt, de a végén a Szolnok ün­nepelhetett. 2017-ben az Al­ba, 2018-ban pedig a Szolnok ellen bukott finálét a szombathelyi alakulat. Amely nem tört meg a két ezüstérem után, zsinórban harmadszor is a döntőbe jutott, hogy aztán ismét a Körmendet győzze le, és ismét Körmenden vágja le a hálót.

A kétszeres bajnok Falco és a háromszoros aranyérmes Körmend a mögöttünk hagyott csonka szezonban is jól teljesített – de az már soha nem derül ki, hogy melyik csapat mire lett volna képes.

2019-ben Váradi Benedek vágta le a hálót Körmenden
Fotó: Unger Tamás

Nem lehet szó nélkül elmen­ni a körmendi legenda, Zse­be Ferenc bravúrja mellett, aki kulcsjátékosként (kétszer!), majd edzőként is diadalra vezette csapatát. A Németh és a Fodor család is beírta a nevét a körmendi kosárlabdázás történelemkönyvébe: 1987-ben az apák, id. Németh István és Fodor Péter, 2003-ban pedig a fiúk, ifj. Németh István és Fodor Gergely ünnepelhettek bajnoki címet – Fodor Péter edzőként is csúcsra ért. Szájer József, Érsek István és Trummer Rudolf is kétszeres bajnok. És persze ki kell emelni a sikeredző, Patonay Imre szerepét, aki mindhárom bajnoki címből kivette a részét.

Szombathelyi oldalon a Váradi család szerepe szembetűnő, 2008-ban Kornél, 2019-ben öccse, Benedek volt a bajnokcsapat tagja. Gráczer György pedig maga az élő történelem, ugyanis a kezdetektől ügyvezetőként irányítja a klubot, minden vereségnek, minden győzelemnek a szemtanúja volt. A szombathelyiek legendája, Kálmán László 36 évesen ért a csúcsra a 2008-as bajnokcsapattal.

A bajnokcsapat. Körmend, 1986/1987: Bebes István, Érsek István, Fodor Péter, Hódi László, Kardos László, Molnár László, Molnár Tamás, id. Németh István, Szalay György, Szájer József, Szendrey Sándor, Zsebe Ferenc játékosok, Patonay Imre edző. 1995/1996: Czigler László, Charles Edmonson, Csaplár-Nagy Ervin, Érsek István, Fodor Gergely, Gráczer Zsolt, Hencsey Tamás, Mogyorósy Szilárd, Samir Mujanovic, Pojbics Szabolcs, Szájer József, Trummer Rudolf, Zsebe Ferenc játékosok, Patonay Imre vezetőedző, Fodor Péter edző. 2002/2003: Bacsa Péter, Christopher Clay, Ferencz Csaba, Grebenár Péter, Rylan Hainje, Keresztes Rafael, Kutasi Gergely, Lóránt Péter, Samir Mujanovics, ifj. Németh István, Andry Sola, Szlávik Mátyás, Denis Toroman, David Toya, Trummer Rudolf játékosok, Zsebe Ferenc vezetőedző, Sabáli Balázs edző. Patonay Imre szakmai vezető.

A bajnokcsapat. Falco, 2007/2008: Mikalai Aliakseyeu, Borszéki Csaba, Andrija Ciric, Csiszár Dániel, Jara Rubin Doyne, Edwin Draughan, Feigl Imre, Trevor Harvey, Horváth Dávid, Arnas Kazlauskas, Kálmán László, Pankár Tibor, Papp Balázs, Szanati Mátyás, Váradi Kornél, Will Tamás játékosok, Srecko Sekulovic vezetőedző, Csátaljay Gábor edző. 2018/2019: Váradi Benedek, Juvonte Reddic, Bíró Olivér, Perl Zoltán, Ron Curry, Hódi Patrik. Tóth Norbert, Körmendi Bence, Stefan Balmazovic, Verasztó Péter, Evan Bruinsma, Darrin Govens, Julian Norfleet, Aliaksandr Pustahvar játékosok, Gasper Okorn vezetőedző, Milos Konakov edző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában