Leon Subotic, a Körmend kosárcsapatának másodedzője

2020.08.25. 19:30

Összetett, nagy kihívás

A következő szezonban a 29 éves Leon Subotic segíti Ziga Mravljak vezetőedző munkáját az Egis Körmend kosárcsapatánál. A szlovén származású szakember kisgyermek kora óta kosárlabdaközegben él, sokat tanult édesapjától, a legendás játékostól, Slobodan Piksi Subotictól.

Tóth Judit

Leon Subotic úgy véli, illik hozzá, a mentalitásához a Rába-parti kisváros

Fotó: Jámbori Tamás

Leon Subotic megtiszteltetésnek, de egyúttal nagy kihívásnak is tartja, hogy az Egis Körmend kosárlabdacsapatával dolgozhat. A klub működése elsőre meglepte, sokkal profi bb, mint amilyenre számított. Pedig a fi atal szakember sok mindent látott és sok mindent megtapasztalt, szinte bejárta a világot, természetesen a kosárlabdasport kötelékében.

– Néhány hónappal ezelőtt hívott fel Ziga Mravljak, és azt mondta, hogy Magyarországon, a Körmend csapatánál lett vezetőedző, majd megkérdezte, nem lenne-e kedvem vele dolgozni. Ziga felvázolta, hogy van itt egy fi atal csapat, és nemrég indult egy utánpótlásprogram is, szükség lenne a munkámra. Előtte nem sokat tudtam a körmendi kosárlabdáról, de amikor ez a felkérés megtalált, elkezdtem tájékozódni. Jól ismerem a csapat korábbi edzőjét, Teo Cizmicet, vele is beszéltem, mielőtt idejöttem. A Falco régebbi, horvát származású légiósa, Ivan Perincic gratulált nekem, amikor megtudta, hogy Körmenden vállaltam edzői munkát. Azt mondta, jó választás, mert nagyszerű a közeg, a szurkolótábor. Ilyet nem lehet találni mindenhol. Mindezek mellett a döntésemben az is szerepet játszott, hogy az édesapám mindig azt tanította nekem, hogy fi atalokkal dolgozni a legjobb, mert ők a jövő, rájuk lehet építeni. A fi zikai, mentális és tudásbeli fejlődésen túl a legfontosabb az, hogy fenn tudjuk tartani a motivációt a fi – ataloknál. Ez nem könnyű feladat, sokféle képességet, készséget követel tőlünk, edzőktől is. Úgy érzem, hogy Körmenden dolgozni nagy és összetett kihívás lesz, amelyet egy nagyszerű szakmai csapattal kell végigvinnem, ezért nincs bennem félsz vagy bizonytalanság.

Leon Subotic úgy véli, illik hozzá, a mentalitásához a Rába-parti kisváros Fotó: Jámbori Tamás

Leon Subotic Görögországban született, amelyre egyszerű a magyarázat: édesapja, Slobodan Subotic kosárlabda- karrierje csúcsán – a 80- as évek végén és a 90-es évek elején – az Aris Thessaloniki együttesében játszott. Leon kisgyermek kora óta a kosárlabdapályák bűvöletében élt, maga is szerepelt korosztályos csapatokban.

– Tizenkilenc éves voltam, amikor az Egyesült Államokba mentem. Akkorra már kiderült, hogy nem leszek profi kosárlabdázó, így inkább a tanulásra koncentráltam. Rövid ideig azzal a gondolattal is eljátszottam, hogy elhagyom ezt a területet, és máshol próbálok szerencsét. Nagyon rövid ideig egy amerikai autógyárban is dolgoztam, de hamar rájöttem, hogy az nem nekem való. Hiányzott a meccsekkel járó pörgés, a nyüzsgés és az adrenalin. Amikor visszajöttem Európába, az édesapám felajánlotta, hogy segíthetem az edzői munkáját. Ott lehetettem az ő csapata mellett az időkéréseknél és a szünetekben, láthattam, hogyan dolgoznak, miről beszélnek kiélezett szituációkban.

Leon két évig dolgozott Libanonban, két és fél évet meg a horvát KK Cibona Zagreb együttesénél. Emellett volt egy rövid – mindössze három hónapos – hongkongi kitérője is. A fi atal szakember négy nyelven beszél: angolul, szlovénul, görögül és szerbhorvátul.

– Azt gondolom, hogy az elmúlt években szerzett tudásomat kamatoztatni tudom Körmenden. A feladatokat a vezetőedző határozza meg, de bizonyos szakmai kérdésekben a teljes stáb közösen dönt. Még csak pár hete vagyok Körmenden, de tetszik az, amit látok. Zágrábban már nem volt meg az a lelkesedés a csapat körül – ide értve a szurkolókat is –, amire vágytam. Remélem, hogy sikeresek leszünk, és a drukkerek is segítenek bennünket. Egyelőre azt tapasztalom, minden feltétel adott a minőségi munkához. Egy horvát tengerparti városból, Umagból érkeztem Magyarországra. Már az első percben jó benyomást tett rám Körmend, azt hiszem, illik hozzám és a mentalitásomhoz ez a kisváros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában