Labdarúgás

2020.08.05. 17:13

Pályán az utánpótlás: lelkesen edzenek a kicsik is

A megyeszékhely három legnagyobb utánpótlás-nevelő egyesületénél, a Lurkó UFC-nél, a Haladás VSE-nél és a Király SE-nél megkezdték a felkészülést a csapatok.

Pum András

Nagy odafigyeléssel készül a Lurkó U8-as csapata

Fotó: Cseh Gábor

Szokták mondani – és valóban nagy igazság: a leglényegesebb dolgok az utánpótlásképzésben dőlnek el, a fiatalok itt kapják meg azokat az alapokat, amelyekkel a profi, felnőttfutballban is sikeresek lehetnek. Ezért is fontos, hogy a legkisebb, még óvodáskorú focisták is megfelelő képzésben részesüljenek, majd feljebb kerülve még tovább képezzék őket, csiszolgassák tudásukat.

Szerencsére Szombathely mindig is bővelkedett tehetségekben, rengeteg kiváló futballista került ki a helyi utánpótlásműhelyekből

A három nagy szombathelyi nevelőegyesület, a Lurkó UFC, a Haladás VSE és a Király SE fiataljai elkezdték a nyári tréningeket. A kánikulai meleg ellenére mindenhol lelkesen készülnek a srácok – és néhol a lányok is – a koronavírus miatti veszélyhelyzet után valamennyien ki voltak éhezve a futballra. Öröm nézni, ahogy az ovisoktól elkezdve a nagyobbakig bezárólag a pályákon rúgják a bőrt.

Nagy odafigyeléssel készül a Lurkó U8-as csapata
Fotó: Cseh Gábor

– A nagyobbak számára július 15-én kezdődtek az edzések, míg a kisebbek az elmúlt hónapban fakultatív tréningeken vehettek rész, hétfőtől aztán számukra is elindultak a normál foglalkozások – mondta Jancsó András, a Lurkó UFC ügyvezetője. – Szerencsére a létszámmal nincs gond, folyamatosan érkeznek a gyerekek. Valamennyi korosztálynál két edző dolgozik, és igyekszünk minél több honi és külföldi tornán részt venni. Ám ez a vírushelyzet miatt nem egyszerű, hiszen a korábbihoz képest jóval kevesebb tornát rendeznek. Korosztálytól függően heti három-négy edzésen vesznek részt a gyerekek. A kisebbek az Illés Akadémia két kis méretű műfüves pályáján, a nagyobbak a füves pályákon készülnek. Amíg az időjárás engedi, szabadban edzenek a fiatalok, a rossz idő beköszöntével – tehát nagyjából novembertől – a kisebbek, azaz az ovisok, az U7-esek, U8-asok, U9-esek, U10-esek, U11-esek teremben készülnek majd.

 

– A nagyobb korosztályok július 21-én kezdték el az edzéseket, a kisebbek viszont változatlanul fakultatív tréningeken vehetnek rész – jelezte Hajmási Milán, a Király SE szakmai vezetője. – Utóbbiak hétfőtől kezdik el az edzéseket. Szerencsére sokan jönnek a Királyba focizni, az elmúlt év végén tartottunk egy toborzót, azok közül, akik a felméréseken olyan teljesítményt nyújtottak, őket meghívtuk. A tréningek a füves centerpályán, valamint a kis és nagy méretű műfüvön zajlanak. Természetesen edzőmeccseket is játszottunk, és még játszunk is – ám a vírus miatt elsősorban honi tornákban gondolkodunk. Külföldre csak Szlovéniába, Lendvára utaztunk.

– Az U14-es korosztálytól felfelé már július közepén elkezdték az edzéseket, a kisebbek a héten vágtak bele a munkába – tudtuk meg Szenczi Imrétől, a Haladás VSE utánpótlásának szakmai igazgatójától. – Nyáron mi is fakultatív tréningeket tartottunk, ahol örömünkre sokan vettek részt – ahhoz képest, hogy nyár volt, egész szép sokan eljöttek focizni. Két játékosunk, a 2003-as születésű Varga Márk a Mol Fehérvárba, míg az egy esztendővel idősebb Varga Áron Veszprémbe igazolt.

Korosztályonként – az U19-esek kivételével – mindenhol két edzővel dolgozunk. A tréningek a Kondics utcai pályákon zajlanak, a nagyok a nagy füves és műfüves, a kisebbek a kis méretű műfüves pályákon tréningeznek. Nem csak itthon, Ausztriában is szeretnénk edzőmeccseket játszani, ám a vírus miatt mindez meglehetősen képlékeny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában