NB I-es sakkcsapatbajnokság

2020.09.14. 21:10

Történelmi ezüst – Második helyen zárt a Haladás sakkcsapata

Az NB I-es sakkcsapatbajnokságban a Haladás VSE-Infraplan I. megszerezte fennállása első ezüstérmét. A szombathelyiek a zárófordulóban 6-6-os döntetlent játszottak.

Pum András

Borhy Marcell értékes döntetlent ért el dunakeszi ellenfelével szemben

Fotó: Cseh Gábor

Dunaharaszti MTK–Haladás VSE-Infraplan I. 6-6. – Dunaharaszti, NB I-es sakkcsapatbajnoki-mérkőzés.

A harmadik helyen álló szombathelyiek előzetesen úgy kalkuláltak, amennyiben legalább 6,5-7 táblapontot szereznek a Dunaharaszti otthonában, akkor övék az ezüstérem. A második helyért vívott harcban a második paksiak ugyanis az éllovas Nagykanizsával játszottak, márpedig ott kevés esélyük volt. A szombathelyiek külföldi játékosaik nélkül, tartalékosan ültek asztalhoz. A Dunaharaszti számára is volt tétje a mérkőzésnek, legalább 3,5 csapatpontra volt szüksége a biztos bennmaradáshoz. Éppen ezért sok táblán nem is kockáztattak a csapatok.

Borhy Marcell értékes döntetlent ért el dunakeszi ellenfelével szemben
Fotó: Cseh Gábor

A sötét bábukkal asztalhoz ülő Kiss Attila, Kovács Gábor, Lakos Nikoletta, Nagy Bence és Magyar András, valamint a világos bábukkal versenyző Csonka Attila és Petényi Tamás gyors döntetlenben egyezett meg ellenfelével. A többi meccs már jóval kiélezettebb partikat hozott. Az 1. táblán ifj. Héra Imre megnyitásból próbált előnyhöz jutni, de ellenfele a középjáték elején jól kezelte ezt, végül döntetlenben egyeztek meg. A 2. táblán Németh Miklós riválisa, Gonda László megpróbált jó pozícióba kerülni, de Németh jól tartotta magát. A vasi sakkozó egy ellentámadást nyitott a centrumban, ezt követően ellenfelének maximum a döntetlen lehetett a cél – a felek meg is egyeztek ebben.

A 3. táblán Ruck Róbert a női Európa-bajnok Hoang Thanh Trang ellen ült asztalhoz. A vasi játékos minimális előnybe került, tetszetős játékkal a középjáték során gyalogelőnyt szerzett és a tőle megszokott biztos technikával megnyerte a végjátékot. A 7. táblán Borhy Marcell a magyar válogatott Papp Petra ellen jó megnyitáskezelés után minimális előnyhöz jutott, közel volt a győzelemhez. Ám hibázott, és ellenfele nagyon jó pozícióba került, de nem találta meg a helyes folytatást, így döntetlent lett a parti vége.

A 11. táblán játszó Sárdy Péter a megnyitás után hátrányba került, de a középjáték során szépen játszott, javítani tudott. Ezután viszont időzavarba került, elnézte egyik gyalogját – így kikapott. A mérkőzés tehát 6-6-os döntetlennel ért véget, míg a paksiak 7-5-re kikaptak a Nagykanizsától, így a Haladáshoz hasonlóan a Paks is 61 táblaponttal zárta a bajnokságot. Az egymás elleni eredmény (6,5-5,5) azonban a szombathelyieknek kedvezett, így a HVSE történelmi ezüstérmet szerzett. A zöld-fehérek 25 éve tagjai az NB I.-nek – méltó módon ünnepelték a jubileumot. Győzött: Ruck R. Remizett: ifj. Héra, Németh M., dr, Kovács, Petényi, Kiss A., Borhy, Lakos, Csonka, Nagy B., Magyar.

Az NB I. végeredménye: 1. Nagykanizsa 73 táblapont, 2. Haladás VSE-Infraplan I. 61, 3. Paks 61, 4. DVTK 57, 5. Morihana 55,5, 6. Kőbánya 55, 7. Dunaharaszti MTK 49,5, 8. Makó 48, 9. MTK 45, 10. Maróczy SE 40.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában