Labdarúgás

2020.11.13. 14:00

A Vas megyei csapatok többsége nem akar futballozni a jelenlegi helyzetben

Lehet folytatni az amatőr labdarúgó-bajnokságokat, de a csapatok többsége nem akar futballozni a jelenlegi helyzetben – Vas megyében sem.

Tóth Gábor

Potyi Gábor, a Sárvár FC csapatkapitánya tartja meg a labdát a lukácsházi játékosok gyűrűjében – sem a Sárvár, sem a Lukácsháza nem akar játszani már ősszel

Fotó: Benkő Sándor

A kormány a koronavírus-járvány terjedése miatt szigorító intézkedéseket vezetett be. A Magyar Labdarúgó Szövetség szerda délután a honlapján jelezte: az elnökség a csapatok kérését is figyelembe véve a bajnokságok önkéntes folytatásáról döntött – de csak akkor játszanak a csapatok, ha akarnak, ráadásul akárhányszor elhalasztható egy mérkőzés. Figyelembe véve, hogy a 30 napos veszélyhelyzeti rendelkezések ideje alatt hatályos az elnökségi döntése.

„A futball felelős folytatása érdekében, betartva az előírásokat, nézők nélkül és módosuló versenyszabályokkal folytatódnak az amatőr bajnokságok. A legfontosabb különbség, hogy a csapatok kérhetik egyoldalúan is mérkőzésük halasztását. Az alacsonyabb osztályokban önkéntes a bajnokságokban való részvétel” – áll a honlapon. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy csapat nem tud, vagy nem kíván kiállni, akkor új időpont kitűzését kezdeményezheti, melyhez az MLSZ hozzájárul – akár több alkalommal is.

Potyi Gábor, a Sárvár FC csapatkapitánya tartja meg a labdát a lukácsházi játékosok gyűrűjében – sem a Sárvár, sem a Lukácsháza nem akar játszani már ősszel
Fotó: Benkő Sándor

Mint olvasható a közleményben, a halasztás, a ki nem állás semmilyen szankcióval nem jár: „Mindennek további következménye nincs a klubra nézve. A bajnokságok jövő tavaszra tervezett befejezésének végső időpontja az események alakulása alapján rugalmasan módosítható.” Utóbbi mondat pedig arra utal, nem biztos, hogy az eredetileg kiírt időpontban zárul a tavaszi szezon.

Az MLSZ az egészségügyi protokollok megtartása mellett további higiéniai előírásokat és ajánlásokat állított össze, például az öltözők vagy buszok használatával kapcsolatban, a helyszínek előkészítése és folyamatos fertőtlenítése kérdésében. A maszk használata a mérkőzések előtt és után szigorúan kötelező. A mérkőzéseket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni.

Vas megyében egyértelmű a helyzet: a csütörtök délutáni állapot szerint a csapatok többsége nem akar futballozni.

A megyei I. osztályban egyedül a Király SE jelezte ez ideig, hogy pályára lép. Érdekesség, hogy az osztályban a 17 játéknapból csak 13-at játszottak le a csapatok. A megyei II. osztályban várhatóan egy mérkőzést rendeznek a hétvégén, annak ellenére, hogy további három csapat is jelezte pályára lépési szándékát, de az ellenfele nemet mondott: vasárnap (13.30) a Pecöl a Bozsokot fogadja.

A megyei III. osztályban nagyobb az aktivitás: a szombathelyi csoportban a Perenye–Tekeles összecsapás kivételével a teljes 14. játéknapot lebonyolítják. Míg a sárvári csoportban az Oszkó–Vasalja párosítást rendezik meg.

A megyei II. osztály északi csoportjában, valamint a három harmadosztályú csoportban (Szombathely, Körmend, Sárvár) még két fordulót kellene lebonyolítani – a megyei II. osztály déli csoportjában némileg kedvezőbb a helyzet, csak négy elhalasztott mérkőzést kell idővel pótolni.

Mozgalmasnak, sűrűnek hosszúnak ígérkezik a tavaszi szezon – főleg a megyei I. osztály mezőnyének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában