Pénteki bunyó

2020.12.11. 07:00

Ismét hazai ringben bokszol Szili István

A kőszegi profi ökölvívó, Szili István hosszú idő után lép ringbe Magyarországon: pénteken, ma este az IBO nagyközépsúlyú bajnoki címéért meccsel Kiss Mátéval.

Tóth Gábor

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/Alpokalja Küzdősport Alapítvány

Szili István (75 kg) legutóbb február végén lépett szorítóba: Ausztráliában, Mel bourne városában nyert WBO (World Boxing Organization) nagyközépsúlyú címmérkőzést az ausztrál Jayde Mitchell ellen – imponáló teljesítménnyel. A 38 éves kőszegi bunyósra újabb mérkőzés vár, ráadásul hosszú idő után ismét Magyarországon mutathatja meg tudását – 2009-ben kezdődött profi pályafutása első hazai éles mecscsére készül. – Nehéz időszak van mögöttem, a koronavírus-járvány a mi sportágunkra is rányomta a bélyegét, sok a bizonytalanság – árulta el Szili István. – A remekül sikerült ausztrál címmeccs után terveztünk egy visszavágót – ami az egészségügyi helyzet miatt elmaradt. Mindenesetre edzésben maradtam, vártam a lehetőségre, egy újabb mérkőzésre. Érkezett egy komoly felkérés, Moszkvában kellett volna megmérkőznöm egy kazah fiú val – de az az összecsapás is elmaradt. Annak viszont nagyon örülök, hogy a budapesti bunyó összejött, ráadásul egy címmeccs. Mint mondtam, edzésben voltam, 16 hete pedig már specifikusan a pénteki összecsapásra készülök. Jó formában, jó erőben, motiváltnak érzem magam, várom már, hogy ismét tétmeccset vívjak.

Az előző öt profi összecsapását megnyerő Szili István (24 győzelem, 2 vereség, 2 döntetlen) ellenfele a 27 éves Kiss Máté lesz. A szegedi bunyós 2014-ben kezdte profi pályafutását, veretlenül várja az összecsapást – 17 győzelem, 2 döntetlen a mérlege. A felek az IBO (International Boxing Organization) nagyközépsúlyú nemzetközi bajnoki címéért csapnak össze.

– Ellenfelem hozzám hasonlóan őszinte, erős és dinamikus ökölvívó – vélekedett Szili István. – A fiatalos lendület csap össze a rutinnal – voltam már ilyen helyzetben, tudom, hogy mit kell tennem a győzelemért. Természetesen győztesen akarom elhagyni a szorítót. Furcsa lesz, hogy a gálát zárt kapuk mögött rendezik, de ez nem befolyásolhatja a teljesítményemet – és tudom, hogy a televízió képernyője előtt sokan szorítanak majd értem. Az pedig külön motivál, hogy hosszú idő után ismét Magyarországon bunyózhatok. Utoljára még amatőr válogatottként vívtam éles meccset hazai ringben. Örülök, hogy ez a régi álmom megvalósult.

A Svájcban élő Szili István kedden érkezett meg Budapestre, a gála pénteken 20 órakor kezdődik (a Sport 2 televízió élőben közvetíti), szombaton hazalátogat Kőszegre, vasárnap pedig már indul is vissza Svájcba.

– Feszített a programom, de mindenképpen be akarok ugrani Kőszegre – jelezte Szili István. – Idén tavasszal terveztem már, hogy ellátogatok szülővárosomba, de akkor erre az egészségügyi helyzet miatt nem volt lehetőségem – nagyon hiányzik már Kőszeg.

Kiemelt képünkön: Szili István harcra kész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában