kosárlabda

2021.01.23. 20:24

Nagy baki Kaposváron: kikapott a Falco

A férfi kosárlabda NB I. 20. fordulójában a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely együttese óriási meglepetésre kikapott a tabella utolsó előtti helyén szerénykedő, tartalékos Kaposvártól.

Horváth Erika

Kaposvár: M. Curry 15/6, Krnjajski 2, Baki 5/3, Rivers 19/3, Révész 14. Csere: Bogdán 7/3, Milisavljevic 11/3, Puska 3/3. Vezetőedző: Nikola Lazic.

Falco: Váradi 11, Dancsecs –, Benke 13/9, Bruinsma 12, Lake 8. Csere: Doktor –, Keller 3, Perl 19, Barac 8. Vezetőedző: Gasper Okorn.

Az eredmény alakulása. 4. per: 10:4. 6. perc: 15-8. 13. perc: 28-21. 17. perc: 30-31. 20. perc: 36-45. 25. perc: 44-50. 28. perc: 52-58. 30. perc: 58-58. 35. perc: 64-66. 37. perc: 69-66. 39. perc: 73-74.

Kipontozódott: Milisavljevic (38.)

A kaposváriakat az ág is húzza. Amúgy is foghíjas keretük egy bő héten belül tovább fogyatkozott; alighogy visszatért, újra megsérült Hendlein Roland, a szerdai, oroszlányi bajnokijukon pedig egy másik meghatározó magasember, Josip Jukic is kidőlt a sorból. A Falco keretéből Kyan Anderson hiányzott, de a tabella utolsó előtti helyén szerénykedő Kaposvár ellen így is toronymagas esélyes volt.

A mérkőzés eleje mégsem ennek megfelelően alakult. A Falco lazán kezdett, a Kaposvár pedig nagyon is elszántan, a hazaiak négy duplájával szemben a szombathelyiek oldalán két Váradi-büntető árválkodott (8-2). Curry és a mérkőzés első triplájával már héttel mentek a kaposváriak (15-8). Okorn mester elkezdett cserélni, a negyed végére már csak Váradi maradt a kezdőből a pályán. Egy kicsit sikerült csak rendezni a védekezést, valamivel nehezebben kerültek dobóhelyzetbe a hazaiak, de mindig volt közöttük olyan, aki továbbsegítette csapatát. A második negyedben sem volt nagy az iram és mindkét oldalon jócskán akadtak hibák. A sárga-feketéknél olyannyira, hogy már másodszor kerültek hétpontos hátrányba. Nos, talán ez volt a jelzés, hogy srófolni kellene valamelyest a teljesítményen. A csapat első hárompontosával Benke lódította meg a vasiakat a 14. percben, és már nem kellett túl sokat várni arra sem, hogy a Falco a mérkőzésen először átvegye a vezetést – ez a 17. percben következett be (30-31). Ezután úgy tűnt, hogy kezd megszabadulni – a talán még az oroszországi BL-meccs fáradalmait nyögő – Falco a béklyóitól, javult a védekezése, gyorsult a játéka, és utóbbiban Perl Zoltán vállalt főszerepet. A nagyszünetre már kilencpontos előny birtokában mehetett a Falco.

A második félidőben két perc után született az első kosár, Curry triplájával közelítettek a hazaiak. Egy ideig még tudta tartani a hat-hét pontos differenciát a nehézkesen játszó Falco, aztán egyre közelített a Kaposvár, amely a harmadik negyed végére ki is egyenlített (58-58). És sajnos a negyedik negyedben sem tudtak robbantani a szombathelyeik, sőt, még inkább ólomlábakon jártak. Mindkét fél sok dobást hibázott. A Falco nagyon rosszul értékesítette a távoli kísérleteit, 19-szer próbálkozott a találkozón és csak háromszor talált célba – mindháromszor Benke Szilárd –, ez alig 15 százalékos mutató. Nagyon kiélezett volt az utolsó öt perc, egy–három ponttal jobbára a hazaiak jártak előrébb. Két Bruinsma-duplával azonban kevesebb mint másfél perccel a vége előtt sikerült átvenniük a vezetést a szombathelyieknek (73-74). Azonban nem tudtak úgy koncentrálni a finisben sem, ahogy a hazaiak. Curry két büntetővel visszavette a vezetést. És a Perl betörésére építő utolsó szombathelyi támadás 13 másodperccel a vége előtt kimaradt. A lepattanó pedig Riversé lett. Curry még egy büntetővel is bebiztosította a Kaposvár számára óriási győzelmet.

Ezen az estén a Falco nem emlékeztetett önmagára, és a dekoncentrált, fáradt teljesítmény nem volt elég a győzelemhez.

Nikola Lazics: – Nagy bravúrt vittek véghez a fiúk, igazi csapatként játszottak. Tudtuk, hogy a Falco Nyizsnyij Novgorodban szerepelt és hosszú utazáson van túl, de jól kosárlabdáztunk az egész mérkőzésen. A védekezésünk volt a győzelmünk kulcsa. Bátran játszottunk támadásban, és abszolút megérdemelten nyertünk. A harmadik és negyedik negyedben sem estünk pánikba, amikor vezetett a Falco. Az önbizalmunknak nagyon jól jött ez a siker, sok problémánk volt a mérkőzés előtt, nem gondoltam, hogy ilyen szinten tudunk játszani. A gondjaink megmaradtak, de megyünk tovább és meglátjuk, mit tudunk csinálni.

Gasper Okorn: – Megérdemelten nyert a Kaposvár. A csapatunkról annyit tudok mondani, hogy a legnehezebb helyzetben vagyunk, amióta itt dolgozom. Szeretnék elnézést kérni a szurkolóktól, a várostól és a szponzoroktól is, ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Vállalom a felelősséget ezért, le kell ülnünk és majd meglátjuk, mi történik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában