Vissza a válogatottba

2021.02.08. 20:21

Ifj. Veréb István Lengyelországban versenyezhetett

Egyelőre klubköltségen, de újra a válogatottak között szerepelhetett ifj. Veréb István. A Haladás VSE szabadfogású birkózója öt hónapos felfüggesztés után léphetett szőnyegre a hétvégi, lengyelországi viadalon.

Horváth Erika

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe Szabadfogs birkz-vlogatott Szombathelyen edztborozik CSG - ifj. Verb Istvn

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Ifj. Veréb István a 86 kilogrammos súlycsoportban két győzelmet aratott – simán vert két lengyel versenyzőt –, de kétszer ki is kapott, a német színekben versenyző Dudarovtól és a svájci Reichmuthtól. Ez a két birkózó vívhatta a bronzmeccset, végül előbbi lett a harmadik. A zöld-fehérek világ- és háromszoros Európa-bajnoki bronzérmese tehát lemaradt az éremcsatákról.

– Hét napja beszéltük meg, hogy kimehetek erre a versenyre, felmérőnek jó volt. De csodák nincsenek. Tavaly egyetlen nemzetközi versenyen sem indultam, ezt azért erősen érzem. Ráadásul decemberben bokasérülésem volt, akkor nem is tudtam birkózni, januárban pedig fogászati problémák hátráltattak. Most próbálok helyrerázódni. Előzetesen még rosszabbra számítottam. De annyira nem volt rossz, a két lengyelt megvertem, igaz, egyik sem volt extra birkózó. A svájci ellen – akinek van már olimpiai kvótája – közel voltam a győzelemhez, pár centi hiányzott csak, hogy el tudjam dobni, de nem sikerült. Hosszú az út, de azon leszek, hogy arra a szintre visszaérjek, amin voltam. Nagyon sűrű heteknek nézek elébe.

És vajon milyen hetek, hónapok vannak a 33 éves kétszeres olimpikon mögött? Szeptember elején függesztették fel hat szabadfogású válogatott birkózó válogatott tagságát. Az indoklásban „tiszteletlenség és minősíthetetlen hozzáállás” is szerepelt indokként – utóbbi arra vonatkozott, hogy a szakvezetés szerint elfogadhatatlan magyarázattal maradtak távol az edzőtábortól. A felfüggesztés – amely azt jelentette, hogy nem vehetnek részt az edzőtáborokban, illetve a szövetség nem nevezi őket nemzetközi és világversenyekre – elméletileg egy évig szólt, de Bacsa Péter ügyvezető alelnök már akkor azt is jelezte, hogy „embere válogatja, kinél meddig tarthat”.

– Öt hónapja függesztettek fel minket, azóta öten együtt készültünk. Próbáltuk a legtöbbet kihozni belőle, de persze a lehetőségeink korlátozottak voltak, nem tudtunk annyit edzeni, mint egy válogatott edzőtáborban, ahol napi két-három gyakorlás is van. Januárban Mester Milán már csatlakozhatott a válogatotthoz, én pedig most. Egy hete beszéltük meg, hogy klubköltségen versenyezhetek Lengyelországban. Rendeztük a viszonyt, megbeszéltünk mindent a szövetségi kapitánnyal, amit meg kellett, most már nem szeretnék a múlttal foglalkozni. Ezen a héten már edzhetek is a válogatott kerettel. Egyelőre Budapesten, a Körcsarnokban készülünk, aztán – úgy tudom – megyünk Ukrajnába, ahol verseny is lesz. Majd vissza Budapestre…

Az, hogy Veréb István a 86 kilós súlycsoportban lépett szőnyegre a miliczi viadalon – és nem a 92-ben, ahol legutóbb, 2019-ben Eb-bronzot nyert – arra enged következtetni, hogy megcéloz(hat)ja az olimpiai kvalifikációt. (A 86 kg olimpiai súlycsoport, a 92 nem).

– Így van, most már semmi mással nem akarok foglalkozni, mint hogy minél jobban felkészüljek a március 18–21-én Budapesten rendezendő európai kvalifikációs versenyre. Egy cél lebeg a szemem előtt: hogy megszerezzem a tokiói kvótát.

Kiemelt képünkön: Ifj. Veréb István a válogatott tavaly nyári szombathelyi edzőtáborában. Az utóbbi öt hónapban viszont nem edzhetett a legjobbakkal – de most ismét csatlakozhat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában