Kvalifikációs verseny

2021.03.11. 17:40

Birkózókvótáért hazai pályán

Egy évvel ezelőtt a pandémia miatt nem sikerült megrendezni a birkózók európai kvalifikációs versenyét. Bár az egészségügyi helyzet egyáltalán nem rózsás, az elhalasztott viadalt a terveknek megfelelően pótolják.

Horváth Erika

Torna világkupa sajtótájékoztatója HB - Vecsernyés Dávid, Kalmár Melinda, Ilés Károly, Altorjai Sándor

Fotó: HB

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) tavaly egy évvel tolta el a tokiói olimpia kvalifikációs versenyeit, március 18–21. az európai viadal új időpontja, a helyszín pedig változatlanul Budapest, a BOK-csarnok. A súlyosbodó járványhelyzet miatt elég sok sportágban nemzetközi, illetve hazai sporteseményeket is töröltek vagy továbbhalasztottak. Nem úgy a birkózók kvalifikációs viadalát – kedden már érkeznek a delegációk. A nagyszabású esemény egyik főszervezője a szombathelyi Pannonsport Kft.

– Harminchat országból érkeznek küldöttségek, a sportolói létszám 300, és még egyszer ennyi a kísérőké – edzőké, masszőröké, orvosi stáboké. Semmit nem bízunk a véletlenre, építünk a saját tapasztalatainkra, amelyeket a tavalyi szombathelyi tornavilágkupán szereztünk, illetve volt már ebben a sportágban is egy teszteseménynek nevezhető verseny, decemberben Belgrádban – mondta Kalmár Melinda, a sportesemények szervezésére, rendezésére is specializálódott cég egyik ügyvezetője. – Mindkét helyszínen nagyon szigorú Covid-előírások voltak; a helyszíni szűréseken sem találtak pozitív esetet, végig betartotta mindenki az előírásokat, és a versenyt követő visszajelzések szerint nem is betegedett meg senki. Azok a tapasztalatok is azt mutatják, hogy lehet azért ezt jól csinálni.

A kvalifikációs versenyt zárt kapuk mögött, teljes buborékban rendezik. Kalmár Melinda elmondta, hogy minden résztvevőnek negatív teszttel kell Magyarországra érkezni. Aztán a helyszínen először gyorsteszten kell átesnie mindenkinek, majd egy PCR-teszten is. Csak azután lehet bármibe belekezdeni, ha annak is megnyugtató az eredménye.

– Nagyon konkrét Covid-kézikönyv készült, amely tartalmazza az előírásokat, a menetrendet, az útvonalakat. Az elejétől a végéig pontosan tudjuk, ki, mikor, mit csinál, merre megy, milyen egészségi állapotban van. Folyamatos a hőmérés, a csarnokba is csak hőkapukon keresztül lehet bejutni. A 300 birkózó persze nem egy időben jelenik meg. A három szakág versenye más-más napon lesz – szabadfogással kezdünk, a nőkkel folytatjuk, és a kötöttfogással zárunk. És az egyes súlycsoportok küzdelmei sem fedik egymást.

A három szakágban, hat-hat súlycsoportban összesen 36 kvótát osztanak ki – csak a döntőbe jutottak szereznek országuk számára olimpiai kvalifikációt. A budapesti a második lehetőség a kvótaszerzésre, a 2019-es világbajnokság 1–5. helyezettjei már révbe értek. Akkor a magyarok közül négyen szereztek indulási jogot – Sastin Marianna (női 62 kg), Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 77 kg), Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 87 kg) és Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg). Ezekben a kategóriákban tehát nem lesz hazai versenyző. Magyarország 13 birkózót küld csatába, köztük szabadfogásban a Haladás VSE két válogatottját, ifj. Veréb Istvánt (86 kg) és Ligeti Dánielt (125 kg).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában