In memoriam

2021.03.18. 19:30

Király Ferenctől, a Haladás legendájától búcsúzunk

Király Ferenc (1952–2021)

Pum András

Fotó: Facebook/Király Sportegyesület

Gyászol a Haladás: életének 69. évében szerda este váratlanul elhunyt a klub korábbi legendás futballistája, Király Ferenc.

Király Ferenc 1952. június 20-án Újperinten született, előbb a Szombathelyi Spartacus serdülő, aztán az ifjúsági csapatában szerepelt.

Közben autószerelőnek tanult, de mivel egyre jobban ment számára a futball, 16 évesen már a megyei I. osztályban csatárként ijesztgette az ellenfelek kapusait. Csak idő kérdése volt, mikor figyel fel rá a Haladás: 1969 végén dr. Rákli Kálmán szakosztályvezető hívta őt a zöld-fehérekhez. A Haladásban 1970. augusztus 9-én a Pécsi Dózsa ellen mutatkozott be az élvonalban. Tizennégy éven át, 1970 és 1984 között volt a szombathelyi csapat játékosa. 1975-ben Magyar Népköztársasági Kupa-döntőben szerepelt a csapattal, ahol ezüstérmes lett – és a Haladással indulhatott a Kupagyőztesek Európa-kupájában.

A nemzetközi porondon az első fordulóban a máltai La Valletta (7-0) elleni hazai mérkőzésen gólt is szerzett – a negyedik találatot jegyezte. Később a Közép-európai Kupában pályára lépett a világhírű AC Milan ellen is. Noha csatárként igazolták le, és középpályásként, valamint be­állósként is játszott, mégis söprögetőként írta be magát a klub történetébe. Kereki Zoltán sérülése után Sárosi László vezetőedző vitte hátra a védelembe, majd Horváth Árpád kiesése után vált söprögetővé. Az 1976/77-es idényben ötödik lett a bajnokságban a zöld-fehérekkel, amellyel együttese elnyerte a vidék legjobbja címet. Tagja volt 1983-ban az indiai

Nehru-kupát nyert – a magyar olimpiai válogatottként szereplő – Haladásnak.

Majd 1984-ben távozott a zöld-fehérektől, 1990-ig Ausztriában futballozott. Összesen 260 élvonalbeli bajnoki mérkőzésen szerepelt a Haladásban, és 30 gólt szerzett. A Haladás – már csak fia, Király Gábor miatt is – egész életében nagyon fontos volt számára. 2003-tól a Király Sportlétesítmény felépítésén és működtetésén dolgozott, 2006-ban részt vett a Király Sportegyesület megalapításában, az egyesület elnöke volt. Halálával óriási veszteség érte Vas megye és Szombathely sportéletét.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/sport/helyi-sport/elhunyt-kiraly-ferenc-a-szombathelyi-haladas-legendas-jatekosa-4761592/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában