Falco-Körmend

2021.04.17. 07:00

Kezdődik a vasi csata

Kezdődik a felsőházi rájátszás az NB I-es kosárlabda-bajnokságban. A negyeddöntő első felvonásán a friss kupagyőztes Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a megyei rivális Egis Körmendet fogadja szombaton 18 órakor.

Tóth Judit, Tóth Gábor

Falco Kc Szombathely -Körmend Kc , kosárlabda, 20210323, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás Thames, Keller

Fotó: Unger Tamás

A két csapat ellenkező utat járt be az elmúlt időszakban. A Falco (19 győzelem/7 vereség) a második helyen zárta az alapszakaszt, a Körmend (14 győzelem/12 vereség) csak a hetedik pozícióban – a szombathelyi gárda oda-viszsza legyőzte ellenfelét, idegenben 99-93-ra, hazai pályán 95-79-re nyert. Egyébként mindkét mérkőzést márciusban rendezték, tehát frissek még az élmények. Mind a két csapat ott volt a Magyar Kupa nyolcas döntőjében: a Falco begyűjtötte az aranyérmet, míg a Körmend egy győzelem, két vereség után negyedikként tért haza. A két csapat az utóbbi években több komoly téttel bíró, rangos mérkőzést vívott egymással: a legutóbbi ilyen párharc a 2018-as bajnoki döntő volt, amikor magabiztosan, 3-0-ra nyert a Falco. A papírforma most is a szombathelyiek győzelmét ígéri.

– Óriási eredmény a kupagyőzelem, hatalmas lökést adhat a csapatnak – vélekedett Gasper Okorn, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely mestere. – A klub a hetedik kupadöntőben megszerezte első aranyérmét, történelmi napokat élünk – mindenki nagyon fel van dobva. Ugyanakkor a kupadöntőn történteket lezártuk. A rájátszással a bajnokság egy új szakasza, egy új történet kezdődik. Profik vagyunk, tudjuk, hogy mi a dolgunk a rájátszásban – tudjuk, hogy mi a célunk. Nem könnyű egy ekkora siker után visszatérni a földre – de tudom, hogy a csapatom motivált, éhes az újabb sikerre. Ráadásul a negyeddöntőben a nagy rivális Körmend az ellenfelünk. A Körmend jó csapat, és a sikertelen kupaszereplés, a gyengébb alapszakasz után vélhetően bizonyítani akar. Roppant veszélyes ellenfél vár ránk. Egy felkészült riválisra számítok, amely sokkal jobb teljesítményre lesz képes, mint amit eddig láthattunk tőle. De mi a saját dolgainkkal foglalkozunk, azon leszünk, hogy a mérkőzésen a mi akaratunk érvényesüljön, a mi stílusunk domináljon. Nem titok, szeretnénk a kupadöntős teljesítményünket megismételni. Gyors, fizikális játékot várok a fiúktól, sok labdaszerzéssel, sok lepattanóval. Szeretném, ha többször is rendezetlen védelemre vezethetnék rá a labdát. És megpróbálunk keményen, szervezetten, a faulthatáron védekezni. Szerencsére már a kupadöntőre is teljes kerettel készülhettünk, és most is 12 játékosnak tartok edzést – teljes csapattal várjuk a Körmend elleni negyeddöntős csatát.

– A kupaszereplésünkkel kapcsolatban az a véleményem, hogy a második, DEAC elleni meccset leszámítva nincs szégyenkeznivalónk – mondta Ferencz Csaba, az Egis Körmend csapatkapitánya. – A negyedik hely reális a jelenlegi erőviszonyokat tekintve, bár a végén egylabdás meccsen, szerencsétlen végjáték döntött arról, hogy nem mi lettünk a bronzérmesek. Örültem volna, ha sikerül. Úgy gondolom, minden tőlünk telhetőt megtettünk, ez ennyire volt elég. Ezúton is gratulálok a Falco csapatának, amely rendkívül sokat dolgozott ezért a kupasikerért, a sorozat alatt végig szépen játszott és megérdemelte az első helyet. – Egész héten nagyon sok időt töltöttünk a csarnokban, rengeteget dolgoztunk, úgy érzem, becsülettel felkészültünk a rájátszásra – folytatta Ferencz Csaba. – Azért azt reálisan be kell látni, hogy a párharc esélyese a Falco, a szombathelyiek jelenleg magasabb szintet képviselnek, mint mi. De én optimista vagyok, mindig többet akarok, ez visz előre. A labda gömbölyű, a lehetőség számunkra is adott. Természetesen szeretnénk meglepni a Falcót, de ehhez az kell, hogy mindenki a csapatnak rendelje alá magát és igazi egységet alkossunk a pályán. Ha ez összejön, akkor lehet keresnivalónk. A védekezésre nagyon sok figyelmet kell fordítanunk, ezen a téren voltak hiányosságaink ebben a szezonban. Sokat gyakoroltunk, igyekszünk koncentrált játékkal előállni Szombathelyen, hogy legyen esélyünk a folytatásban.

A szombati mérkőzés után folytatódik az egyik fél három megnyert meccséig tartó párharc: kedd, péntek, hétfő, szerda ritmusban lépnek pályára a csapatok – már ha szükség lesz öt meccsre.

Kiemelt képünkön: A legutóbbi megyei rangadón Xavier Thames (11) és Keller Ákos (6)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában