Frissen Vasból

2021.05.24. 20:44

A hajrában gyűrte le a Szolnokot a Falco – fotók

Az NB I-es férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének negyedik összecsapásán a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely nagyot küzdve, az utolsó negyedben nagyot játszva 76-70-re legyőzte a vendég Szolnokot.

Tóth Gábor

Falco Kc -Szolnoki olaj,kosárlabda, bajnoki döntő 4. mérkőzés, 20210524, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Kiélezett csatát vívnak a csapatok. Az egyik fél három megnyert meccsig tartó párharca Szolnoki győzelemmel kezdődött (80-77). Majd Szombathelyen a Falco nyert (99-73). Hogy aztán hazai pályán az Olaj – hosszabbítás után – ismét magához ragadja az előnyt (81-77). A vasárnap esti mérkőzésen a Falco azzal a tudattal lépett pályára, hogy nem hibázhat – különben a Szolnok begyűjti a bajnoki címet.

Idegesen, kihagyott helyzetekkel kezdtek a csapatok – Benke törte meg a gólcsendet. De aztán 5-0-val nyitott a Falco, és úgy tűnt, hogy magához ragadja az irányítást. Ám megállította a hazai rohamokat a Szolnok, fordított (5-6). Váltott pontokkal, váltott vezetéssel folytatódott a meccs. Gyorsan fizikális csata kerekedett a mérkőzésből – ügyeltek a védekezésre is a felek. Perl ismét remek játékkal szállt be a padról. Képtelen volt betalálni távolról a hazai csapat, ráadásul több labdát is eladott.

Így az első negyedet a vendég nyerte három ponttal. Nehezen találta a szolnoki védekezés ellenszerét a Falco, Perl pontjaival tartotta a lépést. Bruinsma lopott labdát, zsákolt, egyenlített a Falcónak – időt kért az Olaj (12. perc: 21-21). Bruinsma szerezte a Falco első tripláját, a 13. percben, a hatodik hazai távoli kísérlet ért célba (24-21). Hullámzott a mérkőzés, és sok faultot fújtak a játékvezetők.

Nem bírtak egymással a felek – de ekkor inkább már a kőkeményen játszó Szolnoknál volt az előny. A hazaiak szerencséjére Bruinsma kezdett magára találni. Megnyomta az etap hajráját, ott loholt ellenfele nyomában a Falco – de nem érte utol. Az első félidőt a Szolnok nyerte 41-38-ra – sok hibával játszott, pontszegény 20 percet produkált a Falco, összeszedettebbnek tűnt az Olaj.

Fordulás után viszont rögtön fordított a házigazda (42-41). Hogy aztán beessen Pongó triplája. Nem engedte ki a kezéből az irányítást a Szolnok. Az Olaj játékosai nem finomkodtak, minden létező módon igyekeztek megállítani a hazai támadásokat. És lényegesen jobb bobóformát mutatott a vendég (24. perc: 44-49). Küszködött, erőlködött a házigazda, büntetőkkel araszolt – ez pedig arra azért elég volt, hogy ne lépjen meg a Szolnok. Roppant kellemetlen, de roppant hatékony stílusban kosárlabdázott a vendég (27. perc: 48-57). Feszültnek tűnt a Falco, tiszta dobások maradtak ki hazai oldalon, sok labdát adott el, akadozott a védekezése is.

De nem adta fel egy pillanatra sem. Ennek ellenére kezdett elúszni a hajó. Az etap hajrájában ugyanis elérte a tíz pontot a különbség (30. perc: 52-62). Ritkán látott gyenge dobóformával rukkolt elő a házigazda. Perl húzta a Falco szekerét – de egyedül kevésnek bizonyult. minden mindegy alapon esett nkei ellenfelének a házigazda. De amint közelebb férkőzött ellenfeléhez, rögtön időt kért a vendégek szakmai stábja (57-62). A Faco fogcsikorgatva küzdött, és újból felzárkózott (34. perc: 63-65). Újra időt kért Potocnik mester. Tombolt a közönség – mert ekkor benne volt a meccsben, hogy fordít, hogy magához ragadja az irányítást a szombathelyi csapat. Keller egyenlített, Bruinsma pedig zsákolt, fordított (36. perc: 67-65). A Szolnok kiérte a harmadik idejét is.

Badzim – harmadik – triplájával jött ki a gödörből az Olaj. De akkor már lendületbe jött a házigazda. Az utolsó bő egy percet 73-68-as vezetésről kezdhette meg az extázisban játszó Falco (Barac pedig közben felnőtt Perl mellé). Warner jegyzett duplát (73-70). Perl büntetőzhetett, nem hibázott (75-70). Maradt 38 másodperc. Pongó triplája leperdült, a lepattanót a Falco gyűjtötte be. Majd Bruinsma állt oda a büntetővonalra, „csak” egyik dobása ért célba (76-70) – de a Falco megnyerte az óriási csatát!

jegyzőkönyv

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Szolnoki Olajbányász 76-70 (16-19, 22-22, 14-21, 24-8)

Szombathely, 2800 néző, NB I-es kosárlabda-mérkőzés, döntő, negyedik összecsapás, vezette: Benczur T., Praksch P., dr. Mészáros B.

Falco: Váradi 2, Doktor –, Benke 2, Bruinsma 15/3, Keller 14. Csere: Perl 28, Anderson 5/3, Barac 10. Edző: Gasper Okorn.

Szolnok: Warner 13/3, Badzim 13/9, Kovács P. –, Subotic 12/6, Cakarun 13. Csere: Gibson 9/6, Pongó 6/3, Zsíros 4, Rudner –, Juhos –, Taiwo –. Edző: Gasper Potocnik.

Az eredmény alakulása. 3. perc: 5-0. 7. perc: 12-10. 12. perc: 21-21. 16. perc: 30-31. 20. perc: 38-41. 24. perc: 44-49. 27. perc: 48-57. 30. perc: 52-62. 34. perc: 63-65. 36. perc: 67-65. 39. perc: 73-68.

Kipontozódott: Badzim (40.). Warner (40.).

A Falco úgy győzött, hogy a mérkőzés nagy részében szenvedett, nem dobott jól, sok laddát adott el – de nem adta fel a csatát egy pillanatra sem.

Az egyik fél hárok megnyert meccsig tartó párharca így 2-2-re áll. Az ötödik – utolsó – mérkőzést szerdán (20.00) Szolnokon vívják a felek.

 

Gasper Okorn: – Túl idegesek voltunk a meccs nagy részében, pocsékul dobtunk, a legtisztább helyzetekből sem találtunk be. Eközben a Szolnok sok figurát végigjátszott, így változtattunk a védekezésen, ezáltal jó ritmusba kerültünk, nagyot harcoltunk, és megteremtettük az esélyt az ötödik meccsre. Ebben a szezonban sok előre nem tervezhető dologgal találkoztunk, de én most mindent elkövetek, hogy megnyerjük a szerdai meccset, amin bármi előfordulhat.

Gasper Potocnik: – Jár a dicséret a Falcónak, mert megmutatták, minden meccs 40 percig tart, nem ér véget a negyedik negyedben. Jól játszottunk sokáig, aztán faultproblémáink adódtak. Sajnos bekalkuláltuk a személyi hibákat, lazult a védekezésünk, ezután vesztettük el a meccset. Az elejétől a végéig kell koncentrálni, ahhoz, hogy itt nyerjünk. Lesz még egy meccs saját közönségünk előtt, amin sok apróság dönthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában