Frissen Vasból

2021.05.05. 07:00

Ezúttal testépítő versenyen kápráztatott és nyert a világhírű szombathelyi kötélugró

Új sportágban debütált Bánhegyi Kata. A korábbi kötélugró-világbajnok, aki egy évtizedig volt a világhírű Cirque du Soleil társulatának artistája, ezúttal a testépítő és fitneszsportban mutatkozott be sikeresen. Vasárnap Magyar Kupát nyert az artistic fitness kategóriában, ezzel jogot szerzett a jövő heti spanyolországi Európa-bajnokságon való részvételre.

Horváth Erika

Fotó: Bánhegyi Kata

Az IFBB Testépítő és Fitness Magyar Kupán a bikini kategóriában arany minősítést szerzett Bánhegyi Kata, az artistic fitness versenyt pedig – ahol a bikinis pózolást követően egy másfél perces zenés szabadon választott gyakorlatot is be kell mutatni, amelyben akár eszközt is lehet használni – megnyerte.

De vajon hogyan vezetett Kata útja a kötélugrástól a cirkuszművészeten, no és a rúdtáncon át – mert már abban is ismertséget szerzett – a fitneszsportig?

- 2019 szeptemberétől hat hónapig újra a Cirque du Soleil kötelékében dolgoztam, ezúttal egy luxushajón – ugróköteles műsorszámmal. Nem olyan könnyű a hajós életforma, ezért igyekeztem edzésekkel lekötni magam – mesélte Kata. – A rúdtáncot a hajón nem gyakorolhattam, hiszen nem vihettem magammal azt a nehéz eszközt. Ezért elkezdtem súlyzókkal dolgozni és a fél év alatt elég sokat fejlődtem. Hozzáteszem, az ugrókötelezésnek is jót tett, hogy erősebb lettem. Itthon is folytattam a súlyzós edzéseket, de versenyzésre csak akkor gondoltam, amikor Berkes László fitneszedző instagram oldalán megláttam egy hirdetést, hogy a 2021-es évre új versenyzőket keresnek. Küldtem képet és másfél héten belül írtak, hogy engem is szeretnének látni. Eleinte hetente egyszer, később kéthetente Budapestre utaztam közös edzésre, de amúgy Szombathelyen, egyedül készültem. Január óta vagyok hivatalosan is a Just Clear Berkes Team versenyzője.

Bánhegyi Kata a kötélugrás mestere
Fotó: Bánhegyi Kata

Kata mesélt a kategóriaválasztásról is. A bodyfitnesst elvetette, mert a jelenleginél nagyobb izmokat már nem akar fejleszteni. A bikini fitnessben pózolás a feladat, a bírák négy szögből is szemrevételezik a versenyzőket.

-Nekem ez volt a legnehezebb. Hogy nőies is legyél, de közben feszítsd az izmaidat. Ez idegen volt nekem, kevesebbet is gyakoroltam. De első alkalomhoz képest egészen jól ment. Az artistic fitness, ami igazán fekszik nekem. Hiszen a pózolást egy gyakorlat is követi, amelyben tökéletesen ki tudom használni a köteles tudásomat. Show jellegű gyakorlatot vittem, mindenkinek tetszett, mondták, látszik, hogy nagy a színpadi rutinom. Furcsa volt 15 év után visszacsöppenni a versenyzéshez, de annyira nagy izgalmat mégsem jelentett, hiszen itt is hasonló légkör volt, mint a fellépéseimen. Az Eb biztosan más lesz, ott valószínűleg nagyobb lesz a feszültség, az izgalom. Kíváncsian várom, mire leszek ott képes.

Ezt már a jövő héten megtudhatja Bánhegyi Kata, hiszen a kupával együtt lehetőséget nyert arra, hogy elinduljon a május 13-17. között a spanyolországi Santa Susannában rendezendő Európa-bajnokságon – amelyhez azért nem jönne rosszul egy kis szponzorációs segítség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában