autósport

2021.05.08. 07:00

Formula-1: A portugál után jön a spanyol nagydíj

Alighogy leintették vasárnap a Portugál Nagydíjat, a Forma–1-es gyorsasági autós-világbajnokság mezőnye rögvest szedelőzködni kezdett, hogy haladéktalanul Barcelona felé vegye az irányt. A hétvégén a Spanyol GP-vel folytatódik a szezon.

Kelemen Attila

Spielberg, 2020. július 12. Lewis Hamilton, a Mercedes brit címvédõje halad Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje elõtt a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Stájer Nagydíján a spielbergi pályán 2020. július 12-én. A hatszoros világbajnok Hamilton az elsõ rajtkockáról indult. MTI/AP/Pool/Leonhard Foegel

Forrás: MTI / AP / Pool / Leonhard Foegel

Fotó: Leonhard Foegel

Dörzsölhetik a tenyerüket a Forma–1 rajongói, hiszen izgalmak tekintetében az eddig futamok cseppet sem hagytak kívánnivalót maguk után. Eddig három versenyt rendeztek három teljesen eltérő pályán, és mindegyiken komoly, kerék a kerék elleni csata alakult ki a két fő bajnokaspiráns, Lewis Hamilton és Max Verstappen között.

Ráadásul a múlt hétvégén háromszor is összecsapott a két klasszis: előbb a biztonsági fázist követően hagyta le ellenfelét a Red Bull holland pilótája, majd pár körrel később Hamilton vette vissza pozícióját egy impozáns külső íves manőverrel. Majd egy kanyart követően Verstappen visszatámadott, de a brit finoman jelezte, hogy az ideális ívről nem igazán akar lemondani.

A három futam alatt összehozott öt éles párharc kettejük között nem csupán csemegét jelent a rajongók számára, hanem megannyi kérdést is felvet. Ezek közül a legfontosabb, hogy vajon mikor jön el az a pont, amikor a küzdelem hevében valamelyikük túlerőlteti a támadó- vagy éppen a védekező manőverét, aminek következtében elkerülhetetlen lesz az ütközés. A kérdést a két versenyzőnek is feltették a múlt vasárnapi futamot követően, amiről mindketten hasonlóképpen vélekednek: tisztában vannak vele, hogy a tisztelet a másik iránt kölcsönös.

Lewis Hamilton 8, a Mercedes pedig 18 pontos előnnyel utazik Barcelonába, a Spanyol Nagydíjra Grafika: Kelemen Attila

– Amikor versenyzőként a határokat feszegeted, és tudod, hogy az ellenfeleddel bízhattok egymásban, és rendkívül keményen versenyezhettek, az mindig igazán klassz – árulta el Verstappen. – Sosem gondoltam arra, hogy ütközni fogunk, teljes mértékben megbízom Lewisban. Hiszem, hogy mindig marad elegendő hely mindkettőnknek. – Hamilton szerint ez a kölcsönös tiszteleten múlik: – Mindketten rendkívül kemények vagyunk, de sportszerűek. Ez a nagyszerű versenyzés és a nagyszerű versenyzők ismérve. A jövőben is tisztán fogunk küzdeni, és nem hinném, hogy azt terveznénk, hogy az eddigieknél közelebb kerüljünk egymáshoz.

Márpedig, ha az autójuk közelebb lenne egymáshoz, mint az imolai rajtot követően – amikor is minimálisan összeértek a kerekeik – akkor már valóban ütközéses incidensről beszélhetnénk. De profi versenyzőkről van szó, akik milliméterre pontosan tudják, hol a határ.

Az már más kérdés, hogy ha a bajnoki párharc az egész szezon során ilyen kiélezett lesz, akkor is fenntartható-e a békés hangulat.

A következő összecsapásra nem is kell sokat várni, hiszen a hétvégén már a negyedik nagydíj következik.

A Spanyol Nagydíj menetrendje (magyar idő szerint): Szombat, 12.00: harmadik szabadedzés, 15.00: időmérő edzés. Vasárnap, 15.00: a futam rajtja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában