Remeklő vasiak

2021.05.29. 07:00

Közel 700-an indultak az Őrség Kupán

Nagy sikert aratott a remekül szervezett három versenynapon keresztül zajló nemzetközi Őrség Kupa tájfutóviadal. Közel 700 versenyző állt rajthoz, a vasiak több érmet is szereztek.

Pum András

20210523 Szentgotthárd A hétvégén Szentgotthárd-Magyarlakon rendezték meg az Őrség-kupa elnevezésű kiemelt tájékozódási futó válogató versenyt. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Képen: Bujdosó Zoltán (Tabáni Spartacus Sport)

Fotó: Szendi Péter

A teljes magyar élmezőny rajthoz állt a Szentgotthárd központtal megrendezett Őrség Kupa kiemelt rangsoroló, válogató tájfutóversenyen. A magyarok mellett szlovének és osztrák junior válogatottak is részt vettek a háromnapos viadalon, melynek első két futama világranglista-futam is volt. Összesen csaknem 700-an álltak rajthoz. A Nemzetközi Tájfutó Szövetség előírásait maximálisan betartva színvonalas rendezéssel tette nívóssá az eseményt az Alpokalja Szabadidősport és Környezetvédő Egyesület. A versenyekre új térképek is készültek. A Szentgotthárd belváros térkép minőségét jelzi, hogy az országban elsőként megkapta a Magyar Minőségi Tájfutó Térkép besorolást.

A sprint verseny pedig az idén útjára indított Sprint Liga nyitánya is volt egyben. Ezen a futamon a férfiaknál a papírforma érvényesült, Bakó Áron, a Tabáni Spartacus versenyzője végzett az élen. A szombathelyi, junior korú Bognár Zoltán (Alpok­alja) kiváló futással a hatodik legjobb időt teljesítette. A nők versenyében meglepetésre Mérő Dominika, a Veszprémi Honvéd SE versenyzője diadalmaskodott, megelőzve az esélyesnek tartott junior világbajnok Gárdonyi Csillát. A másik két napon rendezett erdei futamoknak Magyarlak adott otthont. Az amúgy is nehéz, szabdalt domborzatú terepen a kétnapos eső nem könnyítette meg a versenyzők sorsát: a pályák mellett az elemekkel is meg kellett küzdeniük. A második napon a középtávú verseny zajlott, melynek a legnagyobb kihívása a sok ellenőrző pont és változatos tájékozódási feladat volt, míg hétfőn a hosszútávú versenyre került sor, ahol a felnőtt férfiakra 90 perces, a nőkre 70 perces pályák vártak.

A felnőtt nőknél Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) a sprinten elszenvedett szoros vereség után mindkét erdei napon egy perc körüli előnnyel végzett Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) és két-három perces különbséggel Mérő Dominika (Veszprémi Honvéd) előtt, így ők kerültek az összetett dobogóra. A férfiaknál két napig még szorosnak tűnt a verseny. A harmadik napi hosszútávú versenyen viszont Bakó Áron több mint kilenc perc előnnyel győzött, így az összetett elsőséget is begyűjtötte. Baumholczer Máté (PVSK) állhatott a dobogó második és Tugyi Levente (Diósgyőri VTK) a harmadik fokára. A versenyen szép hazai eredmények is születtek.

Az F12D kategóriában Polgár Bátor (Alpokalja) diadalmaskodott klubtársa, Tornai Ábel előtt. A lányoknál ugyanebben a kategóriában Márk Boglárka (Alpokalja) állhatott a dobogó tetejére. Az utánpótlás elit kategóriákban az ifi fiúk között alakult ki a legszorosabb verseny, itt az első négy két percen belül végzett, Szabó Levente (SZVSE) nyerte az összetettet, a szombathelyi Molnár Péter (Alpokalja) összetettben második helyen végzett, miután a hosszútávú futamot és ezzel az aznapi válogatót is megnyerte. A rendezőgárda jelesre vizsgázott, a meghirdetett mintegy ötven kategória versenyzői – tízévestől nyolcvanéves korig – elégedetten térhettek haza. A vasi versenyzők legközelebb június 5-én, a megyei középtávú bajnokságon állnak rajthoz.

Kiemelt képünkön: A junior korosztály egyik legnagyobb ígérete, a Tabáni Spartacus sportolója, Bujdosó Zoltán a felnőtt férfiak versenyében a második helyen végzett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában