Frissen Vasból

2021.05.06. 21:17

Ligeti is lecsúszott az olimpiai kvótáról

Sajnos minimálisan ugyan, de 3-2-re kikapott az elődöntőben, így Ligeti Dániel sem szerzett olimpiai kvótát a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén

Horváth Erika

210318 Budapest BOK Csarnok Olimpiai kvalifikációs bírkózó verseny. A magyar Ligeti Dániel (K) és a belorusz Dzianis Khraminakou (P)

Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

A birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs versenyének szabadfogású fő programja a csütörtök késő délutáni, esti 12 elődöntő volt – amelynek győztesei szerezték meg az utolsó kiadó két-két kvótát a hat olimpiai súlycsoportban. Magyar részről már csak Ligeti Dánielért szurkolhattunk, miután a 86 kilós ifj. Veréb István két győzelem után a negyeddöntőben kikapott. A Haladás VSE 31 esztendős, nehézsúlyú válogatottja két győzelem után jutott a négy közé. A 125 kilósok első elődöntőjében azzal a Szergej Kozirevvel kellett megvívnia a fináléért, akitől alig két hete, a varsói Európa-bajnokságon az elődöntőben nagyon egyoldalú meccsen technikai tussal kapott ki – aztán az orosz megszerezte első felnőtt Eb-érmét, ezüstérmes lett.

-Ezen a mérkőzésen azonban – igaz az előző szófiai meccsein is – egészen más arcát mutatta Ligeti Dani, mint Varsóban. Kozirev csak két perc elteltével tudott pontot szerezni a szombathelyi birkózó intése révén, igaz, aztán az egy pontot rögvest megtoldotta még kettővel, miután a szőnyegen kívülre küldte riválisát (0-3). A második menetben az orosz igyekezett tartani előnyét, de közben sokat szabálytalankodott, amiért meg is intették (1-3). Ligeti jól hajrázott, az utolsó másodpercekben sikerült kiléptetnie a szőnyegről Kozirevet, de ez sajnos csak egy pontot ért (2-3). Az orosz szerezte meg tehát kvótát, Ligeti Dániel egyetlen akcióponttal lecsúszott pályafutása harmadik olimpiájáról.

-Ennyire futotta – kommentálta a látottakat Veréb István, a Haladás birkózóműhelyének vezetőedzője. – Mindketten helyrerázódtak valamelyest az előző versenyük óta, jobbak voltak, de ideálisabb felkészülési körülmények mellett még több lehetne bennük. Igen nehéz kijutni egy olimpiára; nagy és erős mezőnyök voltak úgy is, hogy már minden súlycsoportban 14 kvóta korábban elkelt. Daninak állt jobban a zászló, nagyon kevésen múlott, sajnálom, hogy nem sikerült. 2004-től minden olimpián indulhatott Haladás-birkózó, most, Tokióban nem. De remélem, a fiatalok közül majd még sikerül olimpikont kinevelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában