megemlékezés

2021.05.20. 07:00

Lóránt Gyulára, az Aranycsapat legendás középhátvédjére emlékeztek Kőszegen

Lóránt Gyula tíz évvel ezelőtti kőszegi újratemetésére emlékeztek az olimpiai hagyományőrzők, a város és a Lóránt FC képviselői.

VN

Lóránt Gyula sírjánál (balról): Földesi János, Neudl Gábor, Gál László, Mittli Ödön és Terplán Zoltán

Fotó: Halmay OHE

2011. május 13-a óta szülővárosában, Kőszegen aluszsza örök álmát Lóránt Gyula, az Aranycsapat sziklakemény középhátvédje. Az 1981. május 31-én, a görög PAOK Szaloniki kispadján elhunyt világhírű edzőt a németországi Endingenben temették el, éppen akkor, amikor Puskás Ferenc 25 év után ismét hazalátogatott. Harminc év elteltével felesége, Zsófia és a kőszegi önkormányzat megállapodott, hogy hamvait hazaszállítják és az általa hőn szeretett szülővárosában újratemetik.

Lóránt Gyula sírjánál (balról): Földesi János, Neudl Gábor, Gál László, Mittli Ödön és Terplán Zoltán
Fotó: Halmay OHE

A tíz évvel ezelőtti eseményre emlékezett Lóránt Gyula sírjánál a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegi Lóránt FC. Gál László, a Halmay Egyesület elnöke köszöntötte a megemlékezők táborát és felidézte Lóránt Gyula kalandokban bővelkedő életét. Terplán Zoltán, Kőszeg város alpolgármestere kiemelte, hogy a vasi kisváros rendkívül büszke híres szülöttére, már az újratemetés előtt is igyekeztek méltó emléket állítani számára.

Legutóbb a sportegyesület vette fel Lóránt Gyula nevét. Neudl Gábor, a sportegyesület elnöke örvendetes dolognak tartja, hogy az Aranycsapat legendáját méltán tudják a fiatal labdarúgók elé példaképül állítani, és reméli, hogy fentről boldogan tekint le kőszegi utódaira az egykori futball-legenda.

A megemlékezés koszorúzással zárult. Koszorút helyezett el – többek között – Halmosi Zoltán, a Szombathelyi Haladás válogatott labdarúgója is. A megemlékezők Lóránt Gyula mellett a szintén a kőszegi temetőben nyugvó vasi kötődésű olimpikonok, Zulawsky Béla vívó és Rehus Uzor György súlyemelő, valamint Jenkei Ede labdarúgó, edző és sporttörténész sírjához is elvonultak és felidézték példaértékű életútjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában