Birkozás

2021.06.18. 11:11

Gellén Milán Eb-bronzérmes

Egy magyar érem született a szabadfogású fiúknál a bulgáriai kadet birkózó-Európa-bajnokságon – Gellén Milán, a Haladás VSE válogatottja bronzot szerzett a 110 kg-os súlycsoportban.

Horváth Erika

Gellén Milán és edzője, Ligeti Richárd

Fotó: HVSE

A tíz súlycsoportban megrendezett szabadfogású küzdelmekben két magyar jutott el a bronzmérkőzésig, de csak az egyikük, Gellén Milán vívta meg sikerrel. A Haladás VSE még nem egészen 17 éves birkózója a 110 kilósok selejtezőjében az orosz Zsibalovval találkozott. Nem adta könnyen magát, a második menetre 1-1-gyel fordultak, de végül 5-3-ra alulmaradt. Szerencsére az orosz meg sem állt a döntőig, így Milán másnap a vigaszágon folytathatta.

Jó előjel volt, hogy leendő ellenfeleit a döntő felé menetelve Zsibalov sokkal fölényesebben, egyaránt technikai tussal verte. Először a német Stoll-lal kellett megvívni. Az első menet még két kiléptetéssel a riválisé volt (0-2), a másodikat azonban már végig a szombathelyi birkózó uralta. Előbb földharcban mögé került, majd meg is pörgette ellenfelét (4-2), de még az utolsó percben is kiérdemelt két pontot (6-2).

Gellén Milán és edzője, Ligeti Richárd
Fotó: HVSE

Az utolsó másodpercekben taktikusan hagyta, hogy ellenfele kétszer is kitolja a küzdőtérről, ezzel le is pörgött a mérkőzés (6-4). Így Gellén Milán birkózhatott este az egyik bronzéremért a lengyel Kaminskival. És itt sem volt kérdéses a győzelme: már az első menetben 4-0-s előnyt szerzett, a másodikban nem született pont, így magabiztosan nyert – két évvel a serdülő világjátékokon szerzett bronzérme után első korosztályos Európa-bajnokságán is dobogós lett. Gellén Milán Ligeti Richárd irányításával készül, korábban a HVSE birkózószakosztályának vezetőedzője, Veréb István volt az edzője.

-Elégedettek lehetünk az eredménnyel, a teljes mezőny tudását látva is mondhatom, hogy reális Milán bronzérme – mondta Ligeti Richárd, aki autóval ment tanítványa után Bulgáriába, hogy a helyszínen is segíthessen neki. – Ezen az ágon ketten voltak az orosszal, akik esélyesek voltak a döntőbe jutásra. Nem sokon múlott, az orosz 3-1-es vezetésénél még volt esély fordítani, egy kis szusszanás után – hogy frissebben indulhasson neki a támadásnak – egy levitel kellett volna. Amúgy végig jól birkózott, talán csak ezt az egy kis bakit említhetem, hogy akkor, 50 másodperccel a vége előtt nem tudott higgadt maradni. Ehhez kell még egy kis rutin, pár év múlva az is meglesz. Így is beérni látszik a sok egyéni munka és edzőtáborozás gyümölcse, és ha öt-tíz kilóval neki is nagyobb lenne a testsúlya, még nagyobb technikai fölénnyel verhette volna a vigaszági ellenfeleit.

Remélhetőleg hamarosan újabb nagy versenyen gyarapíthatja nemzetközi rutinját Gellén Milán. Július 19-25-én Budapesten rendezik a kadet világbajnokságot. Jövő szombaton lesz még egy válogatóverseny. Az Eb-bronzérmes szombathelyi birkózó sem mentesül teljesen ezalól, de rá csak egyetlen meccs vár, a súlycsoport győztese ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában