kerékpársport

2021.06.27. 21:09

Mezőnyben ezüst, időfutamon bronz a vasszécsenyi Zsankó Petra mérlege

Csupán kilenc hónapja nyergelt át a kerékpársportra, de már mindhárom országúti országos bajnoki versenyszámban szerzett érmet a vasszécsenyi Zsankó Petra.

Horváth Erika

Fotó: Bringasport/Vanik Zoltán

A korábban gyors- és görkorcsolyázó Zsankó Petra áprilisban robbant be a kerékpársportba, amikor élete második bicajos megmérettetésén, a hegyi országos bajnokságon aranyérmet szerzett a női elit kategóriában. Azóta ismerkedik, próbál tapasztalatot szerezni az országúti kerékpározás másik két változatában, a mezőny- és időfutamversenyeken is. Utóbbihoz megfelelő kerékpárt egy osztrák triatlonostól kapott kölcsönbe.

Májusban a csákvári maratonon mérte fel Zsankó Petra a felkészültségét – a versenyen edzője, Kispál Csaba segítette. Akkor még minden tökéletesen sikerült, a 130 kilométeres távon nemcsak korcsoportjában, hanem az abszolút versenyben is az élen végzett a nők között. Júniusban azonban a Covid elleni oltás után nehézségek akadtak az edzésmunkában, szenvedősebben telt másfél hét is, csökkent a teljesítménye.

Így fordultak a 17-ei időfutam-ob-ra, amelyet a debreceni Bocskaikert melletti 354. számú úton rendeztek meg – tűző napsütésben. Egyéni indítással összesen 209-en teljesítették az elit, illetve a különböző korosztályok távjait. Az elit női mezőny 19 kilométeres távján a 20 esztendős vasszécsenyi lány – a zirci Acél-Vakond Cycling Team színeiben versenyezve – az U23-asok között fel tudott kapaszkodni a dobogóra, bronzérmet szerzett, de az abszolút versenyben lecsúszott róla, negyedik lett.

Még egy Vas megyei bringás szerzett érmet az időfutam-ob-n, a férfiak masters 1 (30–39 év) kategóriájában a kőszegi Süle Róbert (MTB Sopron SE) második lett.

Három nap múlva került sor az országos bajnoki mezőnyversenyre a Nyíregyházához közeli Ibrányban, ahol egy 14,8 kilométeres körpályán kellett teljesíteni a penzumot. Itt csak az elit és U23-as mezőny indulhatott. A nőkre hét kör, 103,6 km megtétele várt. Az ezen a versenyen mutatott teljesítményével elégedettebb Petra – az U23-asok között ezüstérmet szerzett, korcsoportjában csak az abszolútban is első Vas Kata Blanka (Team SD Worx) előzte meg. A vasi bringás abszolút negyedik lett.

– Olyanok előztek meg, akik rangos külföldi csapatoknál kerékpároznak, profik, komoly anyagi háttérrel készülhetnek – mondta Zsankó Petra, aki civilben a győri Széchenyi-egyetem környezetmérnök szakos hallgatója. – Összességében büszke lehetek az eddigi eredményeimre. Még csak kilenc hónapja tekerek, és már mindhárom ob-n szereztem érmet. A közeljövőben külföldi versenyeken is szeretném kipróbálni magam, a nemzetközi mezőnyben is jó lenne tapasztalatot szerezni.

Kiemelt képünkön: Zsankó Petra úton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában