Remek szereplés

2021.07.29. 07:00

Európa-bajnokság vasi görkorisokkal

Remekül szerepeltek a Szombathelyi Sportiskola-Savaria SpeedSkating Team görkorcsolyázói a portugáliai Európa­-bajnokságon.

Tóth Gábor

Két szombathelyi sportiskolás sportoló mellett hat szegedi versenyző kapott helyet a magyar görkorcsolyacsapatban. Szombathely színeit junior korosztályban Mercs Abigél, ifjúsági korosztályban pedig Sipos János képviselte – edzőjükkel, Tóth Attilával vettek részt az Eb-n. Portugáliában komoly óvintézkedéseket vezettek be a koronavírus-járvány miatt: nézők nélkül rendezték a tornát, a sportolókon és az edzőiken naponta végeztek tesztet. A nemzetközi elit java egyébként ott volt a kontinenstornán, portugál, francia, olasz, spanyol, holland, német, cseh görisekkel kellett megmérkőzni. Mercs Abigél a hosszabb, Sipos János a rövidebb távokon állt rajthoz.

A pályaversenyek nyitották az Eb-t. Sipos János csatolt előbb görkorcsolyát a lábára, bátran és kiegyensúlyozottan versenyzett. A legjobban a 200 méteres távon teljesített, ott a 26 fős mezőnyből 12. helyen végzett. De szépen sikerült számára az 500 méter is, ott a 13. időt korcsolyázta. Mercs Abigél az 1000 méteres előfutamban a második legjobb időt korcsolyázta, így bizakodva várhatta az elődöntőt. De elmaradt a meglepetés, a 12. helyen végzett. A legjobb helyezését a 10 ezer méteres pont-eliminációs futamban szerezte meg, ahol 10. helyen végzett.

Egy nap pihenő után az utcai versenyekkel folytatódtak a küzdelmek. Sipos János a 100 méterrel kezdett, komoly meglepetést okozva lett 9. Az egykörös versenyen pedig éppen hogy lemaradt a döntőbe jutásról, az előkelő 5. helyen végzett. Mercs Abigél első száma (pont 10 ezer m.), ami az egyik legjobbja, ezúttal nem sikerült jól, elesett, ezért „csak” a 17. helyen végzett. A 10 ezer méteres eliminációs futamra viszont összeszedte magát, 10. helyen zárt. Az Európa-bajnokság utolsó versenyszáma a maraton (42 km) volt, ahol felnőttek és juniorok együtt versenyeznek. A szombathelyiek közül Abigél állhatott rajthoz, aki a versenyszám elején elesett, de felállt, utolérte a mezőnyt. Tartotta a lépést az élmezőnnyel és a végén 10 méterre az első helyezettől 15. helyen ért célba, ami saját korosztályában az 5. helyet jelentette.

– Remekül helytálltak sportolóink – jelezte büszkén Tóth Attila edző. – A járvány miatt hektikusra sikeredett a felkészülésünk – de rengeteget dolgoztunk. Sipos János az első, Mercs Abigél pedig a második Eb-jén vett részt. Mindketten olyan eredményeket értek el, ami bizakodásra ad okot a jövőt illetően. Elégedett vagyok mindkettejükket.

Kiemelt képünkön: Sipos János, Mercs Abigél és Tóth Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában