Frissen Vasból

2021.07.22. 14:00

Kétszeres Eb-győztes – Körmenden tanulta a kézilabda alapjait Faragó Luca

A körmendi Faragó Luca kétszeres Európa-bajnok kézilabdázó. Két éve az U17-es nemzeti csapattal nyert aranyérmet a kontinensviadalon, néhány napja pedig az U19-es junior válogatottal ismételte meg a nagyszerű teljesítményt.

Tóth Judit

Faragó Luca szülővárosában, Körmenden piheni ki az Eb fáradalmait

Fotó: Jámbori Tamás

A szlovéniai Celjében rendezték meg július 8–18. között az U19-es női kézilabda-Európa-bajnokságot. Körmendi nevelésű lány is volt a csapatban Faragó Luca személyében, aki a vasi kisvárosban tanulta meg a sportág alapjait, majd a boglári akadémiára került, ahol

a gyors fejlődés útjára lépett. Még nincs 19 éves, de már két komoly sikert tudhat magáénak. A napokban a női junior válogatottal megszerezte második Európa-bajnoki címét.

– Körmenden kezdtem a pályámat, itt édesapám, Faragó András és Oláh Sándor voltak az edzőim – árulta el Faragó Luca. – Igazából belenőttem a kézilabdába, nem is tudom pontosan megmondani, hogy mikor fogtam először labdát a kezembe. Anyukám NB I.-es játékos volt, de a család nem erőltette, hogy ezt a sportágat válasszam. Úgy emlékszem, hogy én érdeklődtem a kézilabda iránt, és ez meghatározta a további utamat is.

Faragó Luca szülővárosában, Körmenden piheni ki az Eb fáradalmait
Fotó: Jámbori Tamás

Luca 2017-ben az NB II.- ben szereplő körmendi csapattal harmadik helyet szerzett a bajnokságban. Ezt követően Balatonboglárra került, az ottani Nemzeti Kézilabda Akadémiára, ahol eddigi pályájának meghatározó éveit töltötte. Itt ifj. Kiss Szilárd és dr. Woth Péter lettek az edzői.

Az érettségi vizsgát is a Balaton partján tette le, egy fonyódi gimnáziumban idén júniusban végzett. Az elmúlt évek során Luca már megízlelhette a nemzetközi siker ízét. Két éve Celjében aranyérmes lett az U17-es korosztályos csapattal. 2020-ban a koronavírus miatt elmaradt a világbajnokság, így a következő nagy eredményre 2021-ig kellett várni. Megérte, hiszen néhány napja újabb aranyérem került a fiatal lány nyakába.

– Nagyon készültünk erre a tornára, júniusban Balatonbogláron jött össze a válogatott, majd Dániában töltöttünk egy hetet edzőtáborban – elevenítette fel a kontinenstornát Faragó Luca. – Az Eb-n a csoportban a románokkal kezdtünk, majd jöttek a csehek

és a norvégok. Mindegyik csapaton könnyen túlléptünk. A középdöntőben a franciákkal meccseltünk először, ezt sokan előrehozott döntőnek kiáltották ki. Végül kiváló kapusteljesítménnyel hozni tudtuk a mérkőzést. A döntő előtt a horvátokkal és a svédekkel találkoztunk, szerencsére továbbra is magabiztosan játszottunk, mindkétszer nagyobb gólkülönbséggel nyertünk. Nagyon jól kiegészítettük egymást, ha nem ment olyan jól a támadósornak, akkor a kapus védett bravúrral, a védelem remekelt – vagy éppen fordítva.

A fináléban az oroszokat is legyűrték a magyar lányok, akiket sokan buzdítottak a helyszínen. Az Európa-bajnoki cím megszerzésében

nagy szerepet játszott, hogy a többség egy helyről, a Boglári Akadémia-SZISE csapatától érkezett a válogatottba. – Az összeszokottság sokat jelentett, ráadásul a boglári csapattal az elmúlt szezonban az élvonalban szerepeltünk, így a nagyok, a felnőttek között rengeteg rutint szerezhettünk. Szerintem ez egyfajta magabiztosságot, tartást is adott a válogatottunknak – vélekedett az ifjú, tehetséges kézilabdázó.

Az Eb-győztes beálló ezen a héten jól megérdemelt pihenőjét tölti Körmenden. Fontos a feltöltődés hazai környezetben, ahol persze nem lehet elvonatkoztatni a kézilabdától. Luca édesapja közel három évtizede van benne a körmendi kézilabdában, édesanyja korábbi tapasztalataival segíti lányát. A fiútestvér, Zsombor a szurkolói szektort erősíti, Luca 16 éves húga, Lea pedig szintén nagy reménység, jelenleg ő is a boglári akadémián sportol.

Vasárnap azonban új fejezet kezdődik Luca életében. Elköltözik a Balaton partjáról a fővárosba. A Vasas SChez igazolt, és szeptemberben felsőfokú tanulmányokat is kezd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, közigazgatás-szervező szakon, egyéni tanrendben. Nagy reményekkel megy a Vasashoz, bízik a játékpercekben és abban, hogy tovább tud menni az úton, amelyet elkezdett. Most csakis erre koncentrál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában