Helyi sport

2021.07.08. 07:00

U23-as Eb három vasi kalapácsvetővel

Csütörtöktől vasárnapig Észtország fővárosa, Tallinn a házigazdája az U23-as atléták (20–22 évesek) Európa-bajnokságának. A magyar csapatba a Szombathelyi Dobó SE három kalapácsvetője, Doma Benedek, Németh Zsanett és Varga Donát is bekerült.

Horváth Erika

Utoljára 2019-ben rendeztek atlétikai világversenyeket, a pandémia teljesen kiiktatta a 2020-as évet. Idén az U23-as lesz az első korosztályos kontinensviadal. Tallinn vállalta a rendezést, mint ahogyan az U23-ast követő U20-as Európa-bajnokságét is.

Három Vas megyei kalapácsvető utazhatott el szerdán hajnalban Észtországba – egyik edzőjük, Németh László kíséretében. Csütörtökön lesz a selejtezőjük, és reményeik szerint a döntőben is szerepelhetnek. A 12 férfi finalista pénteken, a nők szombaton döntőznek.

A Szombathelyi Dobó SE mindhárom versenyzője indult már több világversenyen. Ott voltak a legutóbbi, 2019-es svédországi junior-Eb-n is, ahol Németh Zsanett bronzérmet szerzett, Varga Donát negyedik, Doma Benedek 14. lett.

– Nagyon jó érzés volt Eb-dobogón állni, jó lenne ezt még többször is megélni. Örülök, hogy ebben a korosztályban is be tudok mutatkozni. Jó formában érzem magam. Úgy érzem, a döntőbe kerülésre mindenképpen van esélyem, és ott 64 méter körüli egyéni csúccsal már egészen előkelő helyen végezhetnék – mondta a 20 éves Németh Zsanett.

Varga Donát számára szintén jó emlékű a két évvel ezelőtti junior-Eb, hiszen csaknem kétméteres egyéni csúccsal sikerült a negyedik helyet megszereznie. Ez azonban már egy más üzemmód, hiszen a 6 kilós kalapács a múlté, az U23-asok már a felnőtt, 7,26-ossal dobnak. A 21 éves Donát ezzel tavaly dobta 70,32-os egyéni csúcsát, idén még nem sikerült túlszárnyalni a 70-et, igaz, nagyon kevés hiányzott, 69,95-ig jutott a múlt heti Németh Pál Emléknapon.

– Idén nem alakultak úgy a versenyeim, ahogy szerettem volna. Novemberben volt egy epehólyagműtétem, nem volt egyszerű visszarázódni, egy hónapja pedig egy kisebb bokasérülés is megtörte a felkészülés ritmusát. Az erővel nem volt baj, inkább technikai gondjaim adódtak. A 69,95 viszont már eléggé biztató, és főleg az, hogy nagyon stabilan dobtam. Kezdem visszanyerni a régi formát. Bízom benne, hogy zökkenőmentesen jutok túl a selejtezőn, és a döntőben a legjobb hat között végzek. Szeretnék újra meglepetést okozni, és egyéni csúcsot is elérni az Európa-bajnokságon – mondta Varga Donát.

Hihetetlen sérülés- és betegséghullám van Doma Benedek mögött, ami már a két évvel ezelőtti junior-Eb-n való szereplését is befolyásolta.

– Valóban többször kellett már sérülésekből visszatérni, újrakezdeni, de a sokféle hátráltató tényező ellenére is bizakodó vagyok – mondta Doma Benedek, aki csak októberben tölti be a húszat. – Fizikailag jó állapotban érzem magam, igaz, a dobóedzések nem mentek valami jól. De bízom benne, hogy össze tudom kapni magam. Helyezésre nem gondolok, csak arra, hogy a döntőbe szeretnék jutni. Érzem, hogy bennem van a jó eredmény, remélem, ez Tallinnban ki is fog jönni, és akkor a 69,91-os egyéni csúcsomat is megjavíthatom. A legfontosabb, hogy fejben is összeszedett legyek.

Kiemelt képünkön: A Dobó SE különítménye az elutazás előtt. Balról: Németh László edző, Németh Zsanett, Doma Benedek, Varga Donát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában