Frissen Vasból

2021.08.12. 13:04

Nagy halat fogott a Haladás! Visszatér a klub saját nevelésű válogatott játékosa Szombathelyre

A 28-szoros válogatott védő, Guzmics Richárd a Szombathelyi Haladásban folytatja pályafutását. Tóth-Gábor Kristóf pedig kölcsönben a bajnokság végéig szintén az NB II-es vasiakat erősíti. A megyei I-es gólkirály Monori Norbert pedig Zsámbékról érkezett.

Pum András

Három új – közülük kettő régi-új – futballistát mutatott be a Szombathelyi Haladás csütörtök kora délutáni sajtótájékoztatóján. A szombathelyi születésű Guzmics Richárd a Haladásban kezdett el futballozni, 2005 és 2014 között szerepelt zöld-fehérben, tagja volt a 2008/09-ben történelmi bronzérmet szerző csapatnak. A Haladásban összesen 247 első és másodosztályú bajnokin futballozott, nyolc gólt szerzett. Majd 2014 szeptemberében a lengyel első osztályú Wisla Kraków-hoz igazolt, ahol három szezont játszott, a krakkóiak egyik kulcsemberévé nőtte ki magát. Ezt követően 2017-ben a kínai első osztályú Jenpien Funde csapatához szerződött, két évet szerepelt Kínában.

Ezt követően visszatért Európába, 2019 januárjában a szlovák Slovan Bratislava játékosa lett, ahol bajnoki címet nyert csapatával. Ezután 2019 októberében Mezőkövesdre igazolt, itt azonban megsérült és mivel a rutinműtétet az orvos elrontotta és a védő térdébe baktérium került, így újra is kellett műteni. Normál esetben hat hét után már futballozhatott volna Guzmics, így viszont a vártnál hosszabb lett a felépülés. A borsodi városból végül aztán távozott.

Jelenleg teljesen rendben van és játékra kész. Guzmics az NB I-ben 174 mérkőzésen három gólt szerzett, a lengyel első osztályban 65/1 a mutatója, Kínában 37 első és másodosztályú bajnokin játszott, két gólt szerzett. Tagja, kulcsjátékosa, a védelem egyik oszlopa volt a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra kijutott magyar válogatottnak, mind a négy Eb-meccsen kezdőként játszott. Huszonnyolcszor volt válogatott, két gólt szerzett. A Haladás hívó szavára a 34 éves védő Szombathelyre igazolt.

– Pályafutásom során rendkívül sok tapasztalatot szereztem, amit szeretnék csapattársaimnak átadni – mondta Guzmics Richárd. – Bízom abban is, hogy a jelenlétemmel segíteni tudom a csapatot és ha fizikálisan utolérem magam, akkor hamarosan a pályán is a Haladás hasznára leszek.

Guzmicson kívül Tóth-Gábor Kristóf is hazatért. A 19 esztendős támadó 2014-ben érkezett Nagykanizsáról az Illés Akadémiára, majd innen került a Szombathelyi Haladáshoz. A 2019/20-as NB II-es bajnokságban 14 meccsen 6 gólt szerzett zöld-fehérben, majd 2020 nyarán a Budapest Honvédhoz igazolt. A kispestieknél azonban nem tudott gyökeret verni, 2021 tavaszán kölcsönben Kazincbarcikán szerepelt, majd nyáron visszatért Kispestre. A korábbi U16-os, U17-es, U19-es válogatott csatár kölcsönben, a bajnokság végéig a Halit erősíti.

– Nagyon örülök, hogy itt lehetek, szeretném bebizonyítani a szurkolóknak, hogy van helyem a csapatban – jelezte Tóth-Gábor Kristóf. – Célom, hogy gólokkal segítsem a Halit és minél több győzelme arassak a csapattal.

És még egy futballista érkezett, a megyei I. osztályban szereplő Zsámbék csatára, a 22 éves Monori Norbert is Szombathelyen folytatja pályafutását. Monori a legutóbbi Komárom-Esztergom megyei első osztályban derekasan termelte a gólokat, 24 bajnokin 43-szor talált be. Ezzel a csoport gólkirálya lett.

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy a Haladás játékosa lettem, számomra, egy megyei I-es bajnokságból érkezett futballistának ez egy valóra vált álom – tudtuk meg Monori Norberttől. – Jelenleg legfőbb célom, hogy a meccskeretbe, majd onnan feljebb, a kezdőbe kerülhessek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában