Frissen Vasból

2021.08.02. 07:27

Halász Bence is lecsúszott a döntőről

Nem jutott döntőbe a férfi kalapácsvetők selejtezőjéből Halász Bence sem. A Szombathelyi Dobó SE válogatottja 75,39 méterrel a 14. helyen zárta a tokiói olimpiát.

Horváth Erika

Hétfőn selejteztek a férfi kalapácsvetők – 31-en, két csoportban. Egy versenyző képviselhette a magyar színeket, a Szombathelyi Dobó SE vb- és Eb-bronzérmese, Halász Bence. Ő is a korábbi, a magyar idő szerint hajnali 2 órakor kezdődő A csoportban kapott helyet, mint egy nappal korábban a nőknél klubtársa, Gyurátz Réka. Míg Rékának az ott elért 66,48 méteres eredménye csalódást jelentett ugyan, de az, hogy nem jutott döntőbe, az papírformának mondható, Bencétől mindenki döntős szereplést remélt. Annak ellenére is, hogy januárban térdműtéten esett át és emiatt a felkészülése nem volt problémamentes. De az utóbbi időben egyre jobb formát mutatott, arra számíthattunk, hogy Tokióban jelezni tudja, hogy valóban vissza tudott kapaszkodni a nemzetközi elitbe.

De nagyon sűrű volt ez az olimpiai mezőny, Bence a tavaly elért 79,88 méteres egyéni csúcsával a kilencedik, az idei legjobb eredményével, a 78,12-dal a 13. helyen állt a résztvevők között. A fináléba jutást legalább 77,50 méteres eredménnyel lehetett azonnal letudni, és az csak mindkét csoport eredményeinek ismeretében vált véglegessé, hogy az ennél kisebbet dobók közül ki lehet még ott csütörtökön a legjobb 12 között.

Ezen a tokiói délelőttön is rettenetesen meleg volt az olimpiai stadionban. Halász Bencét 13.-ként szólították dobókörbe. Nyugodtnak tűnt, és az elsőre elért 75,39 méter jó alapot jelenthetett a folytatáshoz. Az első sorozat után a negyedik helyen állt a szombathelyi dobó, csak a júliusi Gyulai Memorialon a 80 méteresek táborába lépő ukrán Kohan (76,82), a vb-ezüstérmes francia Bigot (76,10) és az olimpiai bajnok Pars Krisztián kortársa, a 2004-ben olimpiai ezüstérmes török Apak (75,87) előzte meg. A négyszeres világbajnok, már idén is 82,98-nál tartó lengyel Pawel Fajdek 74,28-dal nyitott – ezzel még nem törte meg az átkot, 2012-ben, Londonban érvényes kísérlet nélkül, 2016-ban, Rióban 72 méteres eredménnyel búcsúzott a selejtezőben. Ebben a csoportban dobott a mezőny doyenje, a korábbi doppingeseteiről is elhíresült, most már 45 éves fehérorosz Ivan Tyihon – aki végül két világbajnoki aranyat, egy-egy olimpiai ezüstöt és bronzot, meg egy Eb-ezüstöt tarthatott meg éremkollekciójából. Kalapácsvető körökben nagy felháborodást keltett az ő kvótaszerzése. Néhány nappal a kvalifikációs időszak lejárta előtt hazájában érte el a 77,50 méteres szintet – úgy, hogy a 2016-os riói olimpia óta, tehát öt év alatt az volt a hatodik versenye.

A második sorozatban az idei világranglistán ötödik francia Bigot volt az első, aki megdobta a döntőt jelentő 77,50-os szintet (78,73), aztán az olimpiai szerepléstől 20 évesen sem görcsölő ukrán Kohan (78,36) csomagolhatott dolga végeztével. Mire Halász Bence következett volna, már csak hatodik volt, beelőzte az orosz Pronkin és a brit Miller is. Javítani kellett – volna. De Bencének ezúttal nem sikerült jól koncentrálnia, a kalapács a ketrec oszlopán csattant. Így már csak egy kísérlete maradt, hogy javítson a pozícióján. Míg újra sorra került, addig még Fajdek és a moldovai Margijev is elé került. És sajnos messze nem volt az igazi Halász Bence harmadik dobása, csak 75,03 méter, az elsőt nem sikerült felülmúlni. Még a chilei Kehr is elé került, így a kilencedik helyen zárt az A csoportban. Nagyon-nagyon halvány reménye maradt a döntőre, hiszen a B csoportban további 16 versenyző próbálkozott.

A második csoport – már 38 Celsius fokban rendezett – selejtezőjének első sorozatában még megmaradt a sansz, Bence 75,39-a ekkor még éppen döntőt ért, a 12. legnagyobb volt a mezőnyben. Aztán jött a második sorozat, és a spanyol Cienfuegos (75,56) rögvest el is oszlatta a magyarok döntős álmait. A selejtezők összesítése után az is kiderült, hogy Halász Bence a 14. helyen végzett. Nem sok hiányzott; ha csak 35 centivel nagyobbat dob, már szerepelhetett volna az augusztus 4-ei, 24. születésnapján rendezendő fináléban. Az olimpiai érmekért a két lengyel, Nowicki és Fajdek, két amerikai, Winkler és Haugh, a norvég Henriksen, a francia Bigot, az ukrán Kohan, a brit Miller, a spanyol Cienfuegos, a török Apak, a moldovai Margijev és az orosz csapat tagja, Pronkin küzdhet tovább.

-Nem volt rossz az első dobásom, bár már akkor 77 körüli eredményre számítottam. Nagyon csalódott vagyok, bocsánatot kérek mindenkitől, aki szurkolt nekem. Küzdöttem, próbálkoztam, de éreztem, hogy az akaraterőmet nem tudom belevinni a dobásokba. Pedig nagyon jó formában érkeztem, jobbnak kellett volna lennem, nem tudom, miért nem sikerült – nyilatkozta a selejtezőjét követően Halász Bence.

Természetesen a szombathelyi versenyzőket a helyszínen segítő Németh Zsolt is nagyon csalódott volt.

- Úgy látszik, erre az évre ez volt megírva. Pedig becsülettel készültünk, mint eddig mindig. Rá kell jönnünk, hogy min kell változtatnunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában