tenisz

2021.09.16. 07:00

Ezüsttel tért haza a szenior tenisz VB-ről a Bogár Szabó – Sákovics páros

Remekül szerepeltek a szombathelyi teniszezők a Horvátországban rendezett szenior-világbajnokságon.

Tóth Gábor

Fotó: Bogár Szabó István

A horvátországi Umagban megrendezett világbajnokság első hetében a csapatok játszottak – ahol a Magyar Tenisz Szövetség támogatásának köszönhetően először állhatott rajthoz szervezett formában, válogatottként a hazai delegáció. A 60 éven felüliek válogatottjában szerepet kapott a Haladás két teniszezője – nőknél Bogár Szabó Éva, míg a férfiaknál Sákovics Péter képviselte Magyarországot. Huszonhét nemzet képviseletében 103 csapat indult, több mint négyszáz teniszező szerepelt a csapat világbajnokságon, 43 pályán 670 mérkőzést bonyolítottak le.

A nők kilenc csapatból a 7. helyen végeztek – kikaptak a csoportmérkőzések során a franciáktól és a svédektől, nyertek a helyosztók során a törökök és a portugálok ellen. A férfiak 21 csapatból az előkelő 8. helyet szerezték meg úgy, hogy mindössze egy találkozót vesztettek el (Ausztria) és négyet megnyertek (Szlovénia, Észtország, Svédország, Horvátország). Egyébként attól az osztrák gárdától kapott ki nagy csatában a magyar válogatott, amely végül a 2. helyen végzett. A második héten az egyéni és páros számokat rendezték az ITF 40. szenior teniszvilágbajnokságon – 42 országból 412 játékos nevezett a viadalra.

A Haladás friss Euró pabajnok párosa, a Bogár Szabó Éva–Sákovics Péter kettős is ütőt fogott, és ismét szenzációs eredményt ért el azzal, hogy a vegyes párosok 60 év feletti kategóriájában ezüstérmet szerzett. Pedig a fárasztó csapat-vb után egyből kezdődött az egyéni és páros torna, nem volt idő pihenni, ráadásul Bogár Szabó Éva sérülést szenvedett, és kérdésessé vált a szereplése. Ám első kiemeltként az első körben nem játszott a szombathelyi páros, viszont a rossz sorsolás miatt a négy közé jutásért egy végső győzelemre is esélyes német pár ellen kellett pályára lépni. De a Bogár Szabó-Sákovics duó bravúrosan teniszezett, elődöntőbe jutott.

A mérkőzés két óra 37 percig tartott. Az ellenfél erejét jelzi, hogy a női játékos (Böröc Katalin) végül a női párosok mezőnyében világbajnok lett, míg a férfi játékos (Bernd Richard) oszlopos tagja volt a német válogatottnak. Az elődöntőben egy olasz–osztrák (Laura De Vittori, Andreas Köpf) kettős következett, ismét a szombathelyi duó diadalmaskodott. A világbajnokság fináléja magyar csatát hozott, ugyanis a másik ágról Miltényi Szerencsésné Éva és Szekrényes Zsolt jutott be a döntőbe. A két és fél órás összecsapás nagy taktikai csatát hozott, mivel a felek jól ismerték egymás stílusát. Az első szettet a vasiak remek játékkal hozták 6:4-re, a másodikban feljavult az ellenfél, és ugyan a gémek szorosak voltak, de 6:1 lett oda. Meccs-tie-break döntött, rendkívül izgalmas csatában 14:12re nyertek Szekrényesék.

– A vb előtt úgy véltem, hogy kis szerencsével és persze jó játékkal nem elképzelhetetlen az éremszerzés vegyes párosban – fogalmazott Sákovics Péter. – A vb után pár nappal pedig azt mondom, hogy fáj ugyan a döntőben elszenvedett szoros vereség – nem volt szerencsénk –, de figyelembe véve a körülményeket, Éva sérülését, a nehéz sorsolást, mindenképpen óriási sikernek tartom az ezüstérmet. Ha hozzáteszem, hogy nyáron Európa-bajnokok lettünk, akkor nem lehetek elégedetlen, remek szezon van mögöttünk.

Kiemelt képen: Sákovics Péter és Bogár Szabó Éva a sikeres világbajnokság után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában