Egyetemi bajnokság

2021.09.30. 07:00

Feljutás helyett lefelé váltott osztályt a SzoESE

Az amatőr NB I. tavalyi szezonjában bronzérmet szerző szombathelyi egyetemi női kosárcsapat (SzoESE) idén csak az egyetemi bajnokságot tudja vállalni, de azt is csak komoly kockázattal.

Sütő Dániel

SZOMBATHELYI EGYETEM (Szoese) - SZOLNOKI MÁV SE női bajnoki kosárlabda mérkőzés (NŐI AMATŐR NB I. ZÖLD CSOPORT) 20210416 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Szabó László - vezetőedző

Fotó: Unger Tamás

Nagy lehetősége nyílt arra tavaly Szabó László együttesének, hogy a női amatőr NB I. Zöld csoportjából a félprofi-profi szintet megütő Piros csoportba váltson átszállókártyát. Mivel a TFSE-MTK együttesének már volt gárdája az élvonal előszobájának számító Piros csoportban, így automatikusan a DVTK mellett a SzoESE szerzett jogot a feljutásra. Ehhez azonban plusz tőkebevonásra és a csapat megerősítésére lett volna szükség. Egyik sem sikerült, sőt, a létszámgondokkal küzdő vasi alakulat számára még a Zöld csoportban való indulás is kétségessé vált.

– Nem hozott sok változást a nyár, mivel nem érkezett annyi számú játékos az egyetemre, hogy biztosan el tudjunk indulni az NB I/B-ben (Piros csoport) – kezdte Szabó László edző a jelenlegi helyzet összefoglalását. – Ehhez erősíteni kellett volna, vagy legalább megtartani kulcsjátékosainkat, akik közül ketten távoztak. Kovács Georgina visszatért Zalaegerszegre, Szabó-Haklits Zsuzsanna pedig felhagyott a kosárlabdával, mivel életkoránál fogva rá most már nem számíthatunk az egyetemi bajnokságban. Így viszont olyan kevés játékosunk maradt, hogy még a Zöld csoportban sem tudtunk elindulni. Csatlakozott ugyan pár egyetemista a megmaradt kerethez, de van köztük olyan, aki nem oltatta be magát, meccsről meccsre pedig drága mulatság a tesztelés, így aztán nem mindenkinek adatik meg, hogy pályára lépjen.

A középiskolások pedig – akik tavaly rendszeres játéklehetőséghez jutottak – más egyetemekre jelentkeztek és nyertek felvételt, így ez is nagy érvágás Szabó Lászlóék számára. Október végére valószínűsítik a bajnokság indulását, de még bizonytalanok a körülmények. Jelenleg is zajlanak az egyeztetések az induló csapatokról és a meccsekről. Jó eséllyel ugyanazok indulnak, akik tavaly is, nagy változás nem várható. A szabályrendszerben azonban igen, ez pedig az, hogy már nem elég öt játékost leültetni a kispadra, hanem a Covidra való tekintettel már legalább nyolc kosaras szükséges a padon.

– Számunkra ez is komoly kockázatot jelent, hiszen pont ennyien vagyunk, ami azt jelenti, hogy sérülés esetén már nem tudjuk teljesíteni ezt az elvárást – fogalmazott Szabó László.

A létszámprobléma kapcsán az sem mellékes, hogy az elmúlt évek során nem jött fel új játékos az utánpótlásból. Ez alatt a Szombathelyi Sport­iskola értendő, ahol nem dúskálnak fiatal női kosarasokban. Vagy ha éppen felkerült valaki, nem a szombathelyi egyetemen képzelte el a jövőjét. Nem meglepő ez, hiszen ha körülnézünk a nyugati régióban, könnyen megérthető, hogy a tehetség Sopron, Győr és Zalaegerszeg között válogat, ahol NB I/B-s csapatok vannak.

– Egy jelentős előnyünk így is maradt, ami vonzó lehet a jövőben: nálunk működik kosárlabda-szakedzői szak, ami nagy lehetőség azok számára, akik nem feltétlen játékosként szeretnének érvényesülni, hanem a kispadon akarják próbára tenni magukat – bizakodott a SZoESE trénere.

Kiemelt képünkön: Szabó László csapata a Piros csoport helyett az egyetemi bajnokságban indul

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában