boksz

2021.09.18. 07:00

Ökölvívás: Odatették magukat a kőszegi bokszolók a nemzetközi porondon

Mozgalmas, sikeres időszakot élnek a két kőszegi klub, a Fitt-Box Ökölvívó Egyesület és a Alpokalja Küzdősport Alapítvány bokszolói.

Tóth Gábor

Fotó: VN/AKA

Zajlik az élet a kőszegi FittBox Ökölvívó Egyesület háza táján. A Buza ikrek például az ifjúsági válogatott tagjaként Szerbiába utaztak, ahol egy nemzetközi tornán léptek kötelek közé. Buza Rómeó (67 kg) a világbajnoki ezüstérmes ukrán Matyakubov Borozbióval mérkőzött meg, elvesztette a csatát. Buza Rafael (63,5 kg) előbb egy szerb, majd egy ukrán ökölvívót győzött le, a döntőben igazi ki-ki meccset vívott bolgár riválisával, végül a bírák a bolgár versenyzőt látták jobbnak, így ezüsté remmel térhetett haza.

Hámori Luca (63 kg) a felnőtt női válogatottal Lengyelországban járt – Gliwice adott otthont a sziléziai nemzetközi ökölvívótornának. Luca a világbajnok és Európa-játékok-érmes lengyel Aneta Rygielska ellen lépet ringbe. Rendkívül szoros mérkőzést vívtak, azonban a hazai pálya a lengyel versenyzőnek kedvezett, megosztott pontozással őt hozták ki győztesnek.

Hámori Ádám (balról) visszatért sérülése után – új súlycsoportban, győzelemmel
Fotó: VN/FBÓE

Sérülésből felépülve, közel tíz hónap kihagyás után húzott ismét kesztyűt Hámori Ádám – aki a Budapest-bajnokságon tesztelte formáját, felkészültségét. De komoly tétje volt a viadalnak, hiszen a felnőtt férfi világbajnokságra induló kerettagságért folyt a harc. A kőszegi bunyós időközben súlycsoportot váltott, 91 kg-ról 86 kg-ra. A Vasas versenyzője, Tallósi Péter volt a riválisa. Ádám fokozatosan jött fel menetről menetre, érezhető volt rajta ugyan a hosszú kihagyás, de a fogyasztás miatt nem akadt problémája, kondicionálisan rendben volt. Az első két menetben nagy csata zajlott a két bunyós között, a harmadik menetben pedig már egyértelműen Hámori dominált, így egyhangú pontozással győzedelmeskedett.

Sopronban Buza Rafael, Csányi Attila, Pesti József, Németh Dóra és Reseterics Fanni vett részt a Gyevát Ökölvívó Egyesület által szervezett tornán. – Ökölvívóink remek teljesítményt nyújtanak az utóbbi időben – összegzett Varsányi Áron, a Fitt-Box vezetőedzője. – Most, hogy újra teljes gőzzel beindultak a versenyek, lassan minden sportolónk felveszi a tőle elvárt tempót. Közeleg a magyar bajnokságok ideje, ahol komoly eredményeket várunk minden korosztályban – ennek megfelelően keményen edzünk és készülünk az év hátralévő részében is!

A kőszegi Alpokalja Küz dősport Alapítvány versenyzője, Budai Flóra részt vehetett a szeptember 1–10. között megrendezett szarajevói serdülő-Európa-bajnokságon – ahol 25 nemzet 274 ökölvívója lépett ringbe. Flóra a döntőért a kétszeres olasz bajnokot, Golinelli Aminat verte egyhangú pontozással. A fináléban az oroszok bajnoka, Plotsyna Daria várt rá – Flóra kikapott, ezüstéremmel tért haza.

– Nehéz mérkőzésre számítottunk a döntőben, így is történt – jegyezte meg edzője, Finesz Ernő. – Az orosz versenyző magasabb és rutinosabb volt Flóránál. Sajnos a pandémia okozta kihagyás is visszaütött a ringben, így versenyzőnk Európa-bajnoki ezüstéremmel zárta a tornát. Természetesen itt nincs megállás, egy kisebb kézsérülést követően készülünk a következő nemzetközi megmérettetésre, a zágrábi openre.

Kiemelt képen: A serdülő-Eb-ezüstérmes, Budai Flóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában